Güncel
Avrupa'nın sınır krizleri
Follow @dusuncemektebi2
Avrupa, Ortadoğu başta olmak üzere diğer bölgelerde uyguladığı ayrılıkçı hareketleri güçlendirme ve kaos çıkarma stratejisini kendi topraklarında hissetmeye başladı. Refah döneminin sona ermesi ve Avrupa Birliği’nin yaşadığı siyasi kriz, kıtadaki sınır meselelerini yeniden gündeme getirdi.
Avrupa’da uzun yılların ardından ilk kez iki ülke arasında “savaÅŸ” kelimesi telaffuz edildi. Cebelitarık meselesinde Ä°ngiltere ile Ä°spanya arasında “savaÅŸ” sözünün üst düzey isimler tarafından dile getirilmesi, Avrupa’nın sınır krizlerini bir kez daha gündeme taşıdı. Avrupa’nın siyasi ve ekonomik gücü azaldıkça, aşırı milliyetçilik ve ayrılıkçı duygular yeniden su yüzüne çıkıyor. Ä°spanya'da Katalonya, Bask bölgesi, Belçika’da Valonlar ve Flamanlar arasındaki ayrılıkçı dalga, Fransa’nın Korsika sorunu, Ä°talya’nın kuzeyindeki ayrılıkçı dalgalanma, Ä°skoçya ve Kuzey Ä°rlanda’da bağımsızlık rüzgarları, 'Avrupa çatırdamaya mı baÅŸlıyor' sorusuna sebep oluyor.
Bumerang geri dönüyor
Avrupa’nın refahı yaÅŸlı kıtanın tutkalını oluÅŸturuyordu. Åžimdi bu tutkal özelliÄŸini kaybediyor. Küresel alanda ekonomik gücünü doÄŸuya kaptıran, yaÅŸlı nüfusun artmasıyla ekonominin dinamizmini kaybeden Avrupa’da ayrılıkçı hareketler her geçen gün kuvvet kazanıyor. Avrupa, OrtadoÄŸu baÅŸta olmak üzere diÄŸer bölgelerde uyguladığı ayrılıkçı hareketleri güçlendirme ve kaos çıkarma stratejisini kendi topraklarında hissetmeye baÅŸladı. Ä°ÅŸte Avrupa’yı parçalama ve hatta savaşın eÅŸiÄŸine getirme potansiyeli olan sınır problemleri.
Cebelitarık
Ä°ngiltere ile Ä°spanya arasında “savaÅŸ” kelimesini telaffuz ettiren Cebelitarık meselesinin geçmiÅŸi 18. Yüzyıl'a kadar uzanıyor. Ä°ngiltere’nin denizaşırı topraklarından biri olan Cebelitarık, Ä°spanya’nın güney ucunda yer alan 6.7 kilometre kare büyüklüğünde bir bölge. 1713 Utrecht AntlaÅŸması ile Ä°spanyol egemenliÄŸinden Britanya egemenliÄŸine devredilen Cebelitarık iki ülke arasında yaÅŸanan bir egemenlik sorunu. Cebelitarık’ın statüsündeki muÄŸlaklık Ä°ngiltere ve Ä°spanya arasında ÅŸu günlerde olduÄŸu gibi ciddi krizlerin yaÅŸanmasına neden olmakta.
Katalonya ve Bask sorunları
Ä°spanya’yı bölünme tehdidiyle karşı karşıya bırakan iki sorun doÄŸusundaki Katalonya özerk yönetimindeki ayrılıkçı giriÅŸimler ile ülkenin kuzeydoÄŸusundaki Bask Özerk Yönetimi. Bask bölgesi ayrılıkçı ETA terör örgütünün eylemleri ile bir dönem Ä°spanya’yı yoÄŸun ÅŸekilde meÅŸgul etmiÅŸti. Katalonya’da ise 2014 yılında yapılan ve Madrid tarafından geçerli sayılmayan referandumda yüzde 80 oranında bağımsızlık için “evet” oyu çıkmıştı.
Kuzey Ä°rlanda
Kuzey Ä°rlanda sorununun tarihsel kökeni, 1600’lü yılların baÅŸlarına kadar uzanıyor. 1916 yılında Dublin’de kurulan IRA’nın (Ä°rlanda Cumhuriyet Ordusu) eylemleri sonucu 1922’de adanın güneyinde bağımsız Ä°rlanda Cumhuriyeti kuruldu. Adanın kuzeyiyse Ä°ngiltere yönetimine baÄŸlı kaldı. 1960’lı yıllarda Kuzey’de yaÅŸayan Katolik Ä°rlandalılar Ä°ngiltere’den ayrılıp birleÅŸik bir Ä°rlanda devleti kurmak amacıyla IRA’yı yeniden kurdu. IRA 2005’te silah bıraktı ve yaklaşık 3600 kiÅŸinin canını yitirdiÄŸi çatışma süreci resmen sona ermiÅŸ oldu. 2007’de Kuzey Ä°rlanda’da Katolikler ve Protestanlar arasında bir ortak hükümet kuruldu. Brexit sürecinin resmen baÅŸlaması ile Kuzey Ä°rlanda’da da bağımsızlığa yönelik referandum isteÄŸi güçlenmiÅŸ durumda.
İskoçya
Ãœlkede son 300 yıldır çeÅŸitli siyasi gruplar, partiler ve kiÅŸiler bağımsızlık konusunda kampanyalar yürütüyor. Ä°skoçya’da 1999 yılından bu yana özerk bir parlamento bulunuyor. Ä°ngiltere’den ayrılmayı 2014’te referanduma götüren ancak bağımsızlık için yeterli çoÄŸunluÄŸu saÄŸlayamayan Ä°skoçya’da hükümet, Brexit oylamasının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme aldı. Ä°skoçya Özerk Yönetimi BaÅŸbakanı Nicola Sturgeon son olarak bağımsızlık referandumu oylamasının 2018 yılı sonbaharıyla 2019 yılı bahar ayları arasında uygun bir zamanda yapılacağını açıkladı.
Korsika
Fransa’nın güneydoÄŸusunda 250 bin nüfuslu küçük bir ada olan ve yaklaşık 250 yıldır Fransa’dan bağımsızlığını kazanma mücadelesi veren Korsika, coÄŸrafî olarak Ä°talya’ya daha yakın. Napolyon Bonapart’ın da memleketi olan adada Fransızca’dan çok Ä°talyanca’ya benzeyen Kors dili konuÅŸuluyor. Bugün için ayrılıkçı eÄŸilim güçlü olmasa da, Fransa’da olası bir Le Pen iktidarı, söz konusu eÄŸilimi yeniden güçlendirebilir.
Flamanlar ve Valonlar
Avrupa’da Cermen ve Latin dünyası arasında bir tampon vazifesi gören Belçika, yıllardır iki etnik grup Flamanlar ile Valonlar arasındaki gerilime sahne oluyor. Mevcut gerilim ülkedeki siyasi hayatı da derinden etkiliyor. Belçika’da Flamanlar tarafından Flamanca, Valonlar tarafından Fransızca ve küçük bir Alman grup tarafından Almanca konuÅŸuluyor. 20. yüzyılın ikinci yarısında bir yandan Flamanlar ve Frankofonlar arasındaki çatışma diÄŸer yandan Flaman ve Valon Bölgeleri arasındaki eÅŸit olmayan ekonomik geliÅŸme damgasını vurmuÅŸ durumda. Devam eden çatışmalar ülkede üniter devlet yapısından federal devlete doÄŸru bir dizi reformun yapılmasına neden oldu. Bu bölgede çıkan bir çatışma, tüm Avrupa’yı ateÅŸe atabilir.
Kuzey Ä°talya ve Sardunya
Ulusal birliÄŸini ancak 19. Yüzyılın sonunda gerçekleÅŸtirebilen Ä°talya birçok etnik ve bölgesel ayrılıkçı hareketin tehdidi altında. Kuzey Ä°talya ve Sardunya bölgelerinde güçlü ayrılıkçı hareketler etkilerini artırıyor. Ãœlkenin kuzeyi sahip olduÄŸu refahı daha fakir güney bölgeleri ile paylaÅŸmak istemiyor. Bunun yanı sıra ülkenin en zengin bölgelerinden birisi olan ve Ä°talya’nın Batısı’nda yer alan Sardunya Adası’nın Ä°talya’dan bağımsızlık taleplerinde bulunması bir diÄŸer önemli sorunu oluÅŸturuyor.
YENÄ°ÅžAFAK
Henüz yorum yapılmamış.