Sosyal Medya

Güncel

Bu acının hesabı sorulmalı

Suriye rejiminin İdlib’de kimyasal silahlarla yaptığı katliam büyük trajediye yol açtı. 100’den fazla kurbanın çoğu küçük çocuk. İkizlerini kaybeden Yusuf Abdülhamid, miniklerin cansız bedenlerine son kez sarıldıktan sonra kendi elleriyle toprağa verdi.



100’ü aÅŸkın sivilin kimyasal roketlerle katledildiÄŸi Ä°dlib’de yürek yakan manzaralar yaÅŸanıyor. Han Åžeyhun’daki vahÅŸi saldırı, Esed rejimine ait ‘Kudüs 1’ kodlu Rus yapımı Su-22 tipi savaÅŸ uçağı tarafından 4 Nisan sabahı saat 06:10’da yapıldı. Bölgede 25 kilometrekarelik daire içindeki 4 noktaya kimyasal baÅŸlıklı 4 füze yollayan rejim güçleri, çoÄŸunluÄŸu çocuk 100’ü aÅŸkın masumun ölümüne, 500’ünün de yaralanmasına yol açtı. Maruz kaldıkları zehirli gazla nefessiz kalan ve ağızlarından köpükler çıkararak can çekiÅŸen sivillere, yardım ekiplerinin tazyikli suyla müdahale çabaları da çoÄŸunlukla sonuçsuz kaldı. Can pazarının yaÅŸandığı bölgede rejim ve Rus uçakları, yaralılara müdahale etmeye çalışan görevlilere de bomba attı.
 
‘SÄ°NÄ°R GAZLI FOSFOR’
 
Cilvegözü Sınır Kapısı’ından bölgeye geçerek olay yerine ulaÅŸan 30 kadar ambulans durumu ağır olan Suriyelilerden 58’ini Türkiye’ye taşıdı. Dün itibariyle bunlardan 3’ü hayatını kaybetti. SaÄŸlık Bakanlığı, saldırıda kullanılan kimyasal madde türünün belirlenmesi için cenaze otopsi sonuçlarının Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) ile paylaşılacağını açıklarken, DSÖ ise elde edilen görüntüler doÄŸrultusunda bulguların, ‘sinir gazı içeren organik fosfor’ olarak gözüktüğünü kaydetti. Atıldığı bölgede insanların boÄŸularak ölmesine yol açan zehirli gazlardan Esed ordusunda halen bol miktarda olduÄŸu belirtiliyor.
 
ÅžAM, HALEP, TARTUS
 
Esed’in 21 AÄŸustos 2013 tarihinde Åžam’ın DoÄŸu Guta bölgesine attığı kimyasal bombalar, 1400 kiÅŸiyi öldürmüş, 10 binini de yaralamıştı. Bu saldırının ardından BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) gözlemcilerinin Esed rejimi elindeki kimyasal silahları imha etmek için baÅŸlattığı programa raÄŸmen rejim, kimyasal stoÄŸunu katlayarak artırdı. Aradan geçen sürede binlerce kimyasal baÅŸlıklı bomba farklı depolara taşınarak Suriyeliler üzerinde kullanılmaya devam etti. Tespitlere göre rejim bu kimyasalları Halep’teki Sari silah fabrikası, Tartus’ta Rusların Hmeymim Hava Ãœssü ve Åžam’da Cemraye ve Berze Silah AraÅŸtırma Merkezleri bulundurmaya ve geliÅŸtirmeye devam ediyor. Ağırlıklı olarak sarin ve klor gazı kullanan rejim hammaddeyi ise Rusya, Ä°ran ve Çin’den ithal ediyor.
Esed’in kimyasal tümeni
 
Kimyasal saldırının ardından Han Åžeyhun merkezindeki halk bölgeyi terk ediyor. Onbinlerce kiÅŸinin yaÅŸadığı beldede, merkezde bulunan siviller, bölgenin kimyasal silah gazlarıyla kirlenmesi ve yeni zehirlenme tehlikesine karşı evlerini terk ediyor. Aileler, ilk etapta Han Åžeyhun’un çevresinde akrabalarının yaÅŸadığı köylere yöneldi. DiÄŸer yandan çok sayıda aile muhaliflerin kontrolündeki Ä°dlib’in daha güvenli ilçe ve beldelerine göç ediyor. Onlarca aile de Han Åžeyhun’a yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta, Suriye-Türkiye sınırındaki Atme kampına geldi. Han Åžeyhun, rejimin elinde bulunan Hama’ya 35 km mesafede bulunuyor. Rejim, planladığı Ä°dlib saldırısında elini rahatlatmak için bu hattın boÅŸaltılmasını ve taarruz sırasında rahat hareket etmeyi amaçlıyor. Kimyasal saldırılardan sorumlu birlik ise Hama merkezli ‘65. Tümen’. Bu tümen kimyasal kullanılacak alanları tespit ediyor ve saldırılara onay veriyor. Kimyasal organizasyonun başında ise BeÅŸÅŸar Esed’in çok güvendiÄŸi generaller olan Edip Salema, Cemil Hasan, Kusay Mehyub, Hafız Mahluf ve Cevdet Mavas bulunuyor.
 
Özel müdahale
 
Han Åžeyhun’da kimyasal saldırıdan etkilenenler için Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki önlemler sürüyor. Sınırda 4 saÄŸlık ekibi ile bir kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer keÅŸif aracı hazır bekletiliyor. Sınırın sıfır noktasındaki tampon bölgede bekleyen saÄŸlık çalışanları, saldırıdan etkilenenleri 3 aÅŸamalı müdahalenin ardından hastanelere sevk ediyor.
Sahra hastanelerinde yıkanan ve elbiseleri çıkartılan siviller, tampon bölgede AFAD’a baÄŸlı kimyasal, biyolojik, radyasyon ve nükleer keÅŸif aracının bulunduÄŸu ‘kırmızı bölge’ olarak nitelendirilen alana alınıyor. Gaz ölçümü yapan araçların yanına AFAD tarafından kurulan çadırda ikinci kez yıkanan Suriyelilere özel elbiseli, maskeli AFAD çalışanları müdahale ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.