Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Fırat Kalkanı'nın ikinci ve üçüncü etapları olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtlıyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV- Star TV ortak yayınında soruları yanıtlıyor...
 
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
 
"Bu olayın Irak boyutu var. Telafer, Sincar olayı var, oralarda soydaşlarımız var. Musul'da soydaşlarımız var. Orada bir üs olarak çalışmalarını yitiren askerimiz var. Bu üssümüzde Ninova Muhafızları dediğimiz muhafızları yetiştirme çalışmaları devam ediyor. Musul bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak Arap kardeşlerimizden oluşan bir yerdir. Bu üs bölgemiz olan bölge buraya çok yakın mesafededir. Orada 700'e yakın bir timimiz var. Onlar Ninova Muhafızları'nı yetiştirme çalışmalarına devam ediyor. Orada ciddi manada eğitim yaptılar. Zaman geldi, Peşmerge'ye yönelik de eğitimler yapıldı. DEAŞ üst üste ciddi darbeler aldı.
 
Buradaki bir meselemiz de, Haşdi Şabi meselesi. Bu terör örgütü, Irak Meclisi'nden, "terör örgütü olmadığı" oylamasıyla geçti. Bu örgütü burada aktif olarak kullanmaya devam edecekseniz sıkıntı yaratır dedik. Burada bir işgal hareketinin kuvveti olacak. Telafer'de 400 bin Türkmen var. Bunlar Sünni olabilir, Şia olabilir. Sincar'da ise ikinci bir Kandil oluşturma gayreti var.
 
'PERS MİLLİYETÇİLİĞİ'
 
Irak'ta mezhebe dayalı olarak Pers milliyetçiliği temelinde yayılmacılık söz konusu.
Suriye'nin başında bulunan kişi aslında Şia değildir. O çok daha farklı.
Bütün bu yapı içerisinde, Suriye'de devam eden mücadele, DEAŞ devamlı zemin kaybediyor. Fakat merkezi yönetim kimin zemin kaybettiğine bakmıyor, ben ne kazanıyorum diye bakıyor.
 
'MÜNBİÇ'E ZORLA PYD'Yİ SOKMAYA ÇALIŞIYORLAR'
 
Rakka'yı konuşuyorlar. Münbiç bitmedi ki Rakka başlasın. Gelin önce Münbiç meselesini bir halledelim. Eğer YPG ile birlikte operasyonu yapma planınız varsa, biz burada olamayız.
 
Münbiç'e bazı güçler zorla PYD'yi sokmaya çalışıyor. Münbiç'te derdimiz bayrak sallamak değil. Münbiç bitmedi ki Rakka başlasın. Rakka ile ilgili nihai karar yok, görüşmeler sürüyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.