Sosyal Medya

Güncel

Macar Belediye Başkanı o davada kendini böyle savundu: Sıkıysa Erdoğan'a dava açın!

İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etmek amacıyla 2014'te eylem düzenleyen Macaristan Erpatak Belediye Başkanı Zoltan Mihaly Orosz, hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle açılan davada hakim karşısına çıktı.



Eger Åžehir Mahkemesinde görülen davada savunma yapan Orosz, iki yıl  Ã¶nce düzenlenen protestoda söylediklerinin bugün de arkasında olduÄŸunu, Ä°srail'in  Filistinlilere karşı soykırım suçu iÅŸlediÄŸini ve kendisinin bunu eleÅŸtirmeye  devam edeceÄŸini belirtti.
 
Orosz, savunma kapsamında Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Dünya Ekonomik  Forumu kapsamında düzenlenen "Gazze OrtadoÄŸu İçin Model" oturumunda Ä°srail  CumhurbaÅŸkanı Peres'e gösterdiÄŸi tepkiyi içeren videoyu Macarca alt yazılı olarak  mahkeme heyetine izlettirerek, ''Åžimdi CumhurbaÅŸkanı olan ErdoÄŸan'ın o dönemde  haksızlığa gösterdiÄŸi tepki benim tepkiden daha sert. O'na da dava açabilecek  misiniz? Dünyadaki diÄŸer liderler de ErdoÄŸan kadar tepki gösterebilse Ä°srail bu  kadar pervasızca masum insanları öldüremez.'' dedi.
 
  DuruÅŸma sonrası AA muhabirine konuÅŸan Orosz, Avrupa genelinde Ä°srail'e  yöneltilen en küçük bir eleÅŸtirinin bile Yahudi düşmanlığı kategorisine  konularak, Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi savaÅŸ suçlarının kapatmaya çalışıldığını ama  kendisinin gereken durumlarda eleÅŸtirilerine devam edeceÄŸini kaydederek şöyle  konuÅŸtu:
 
"Ä°srail devletinin Filistin'de uyguladığı soykırımı eleÅŸtirdim diye  Macar savcılığı hakkımda 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla dava açtı.  Gazze saldırısı esnasında BudapeÅŸte'deki sinagogta Hristiyan bir grup ve  Ä°srail’in BudapeÅŸte Büyükelçisi Ä°lan Mor, savaÅŸa destek verip Filistinlileri  terörist olarak niteleyerek 'kin ve nefret' suçu iÅŸledi. Biz bu eylemin de suç  teÅŸkil ettiÄŸini belirtip savcılığa ÅŸikayette bulunduÄŸumuzda bunun siyasi fikir  beyanı olduÄŸu cevabını aldık. Yani Ä°srail'e destek vermek, onun sözcülüğünü  yapmak siyasi fikir beyanı olarak kabul edilip dava bile açılmıyor ama Ä°srail'in  savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini söylemek ve eleÅŸtirmek ise suç sayılıyor. Maalesef bugün bu  yüzden buradayız."
 
Ä°srail CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres ve Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin  Netanyahu'nun o dönemde savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸine iÅŸaret eden Orosz, Avrupa genelinde  atılan adımlar neticesinde Yahudi soykırımını inkar etmek gibi Ä°srail'in hukuksuz  adımlarını da eleÅŸtirmeyi yasaklamaya çalışıldığını savundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.