Sosyal Medya

Güncel

Fırat Kalkanı bitti, sırada ne var?-Ufuk Ulutaş

Şimdi Fırat Kalkanı’nı kardeş harekatlarla taçlandırmanın ve 16 Nisan’da ortaya koyulacak dönüşüm iradesiyle birlikte güney sınırımıza nizam vermenin zamanı. Sırada PKK var, olmalı. Konjonktürün çocuğu PKK’nın hem Suriye ve Irak’taki hem de ülke içindeki faaliyetlerine yönelik bir harekat en az Fırat Kalkanı kadar gerekli. Sınır hattımız uzun ve PKK’nın Irak ve Suriye’deki varlığı Türkiye’den taş atımı mesafesinde. Irak’ta Sincar, Suriye’de Tel Ebyad ve Ras el-Ayn gibi şehirler ve diğerlerindeki PKK yapılanmaları sürpriz harekatlarla hedef alınmalı.



24 AÄŸustos 2016’da baÅŸlayan Fırat Kalkanı Harekatı’nın, 29 Mart 2017’de yapılan MGK toplantısı sonrasında tamamlandığı duyuruldu. Yaklaşık 200 gün süren harekatta üç binden fazla DEAÅž militanı etkisiz hale getirilirken, 2000 km2’nin üzerinde bir toprak parçası da emniyete alındı.
 
Harekat 15 Temmuz darbe ve iÅŸgal giriÅŸiminin hemen akabinde baÅŸlatılmıştı. Ordunun hazırlık derecesi ve kabiliyetinin sorgulandığı bir ortamda baÅŸlayan harekat farklı ve zorlu aÅŸamalardan geçip öncelikli amacına ulaÅŸtı. Harekatın öncesinde DEAÅž’ın sınır güvenliÄŸimize yönelttiÄŸi tehdit ve sınır ÅŸehirlerinin roketlere maruz kalması konuÅŸuluyordu. Harekatın bittiÄŸi ÅŸu günlerde ise sınır hattımızdaki DEAÅž tehdidinin bertaraf edildiÄŸini ve baÅŸta Kilis olmak üzere DEAÅž’la bir süre sınırı bulunan ÅŸehirlerimizin güvence altına alındığını söyleyebiliriz.
 
Harekatın askeri kısmında bazı planlama eksiklikleri ve DEAÅž’ın operasyonel kabiliyetini analiz etmede sorunlar da göze çarptı. Nihayetinde ilk defa karşı karşıya olduÄŸumuz hibrit bir devlet dışı aktörle, yeterince tanımadığımız bir cephe hattında ve düz bir arazide savaÅŸtık. DaÄŸlık arazide PKK’yla mücadeleye alışmış Mehmetçik için de farklı bir deneyim oldu. Tabii ki Milli Ä°stihbarat’ın büyük rolünü de unutmamak lazım. Ä°ÅŸlerinin tabiatından fazla kamuoyu önüne çıkmazlar ama katkıları büyük. Ayrıca unutmamak gerekir ki bir taraftan DEAÅž’la mücadele ederken diÄŸer taraftan FETÖ artıklarıyla, ABD’nin ayak diremesiyle, Rusya’nın kısıtlamalarıyla, Esed rejiminin DEAÅž’la iÅŸbirliÄŸiyle de mücadele ettik.
 
Hem askeri hem de sosyal açıdan ezberleri bozduk. DEAÅž’la terör örgütlerini kullanmadan askeri mücadele ortaya koyulabileceÄŸini gösterdik. Aynı zamanda nizami ordu güçleriyle DEAÅž’la mücadelede elini taşın altına koymanın gerçekte ne olduÄŸunu da kayıtlara düşmüş olduk. Sadece 2000 küsur km2’lik alanı deÄŸil; bu topraklarda yaÅŸayan halkların da gönüllerini kazandık.
 
Åžimdi Fırat Kalkanı’nı kardeÅŸ harekatlarla taçlandırmanın ve 16 Nisan’da ortaya koyulacak dönüşüm iradesiyle birlikte güney sınırımıza nizam vermenin zamanı. Sırada PKK var, olmalı. Konjonktürün çocuÄŸu PKK’nın hem Suriye ve Irak’taki hem de ülke içindeki faaliyetlerine yönelik bir harekat en az Fırat Kalkanı kadar gerekli. Sınır hattımız uzun ve PKK’nın Irak ve Suriye’deki varlığı Türkiye’den taÅŸ atımı mesafesinde. Irak’ta Sincar, Suriye’de Tel Ebyad ve Ras el-Ayn gibi ÅŸehirler ve diÄŸerlerindeki PKK yapılanmaları sürpriz harekatlarla hedef alınmalı.
 
Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var: PKK geçtiÄŸimiz birkaç senede dönüştü, ABD vs. yardımıyla teçhizat açısından geliÅŸti. PKK’nın bu yeni formuna uygun askeri planlama ÅŸart.
 
Suriyeli Kürtler de dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeyindeki halkların çoÄŸunluÄŸu PKK’nın vesayetinden rahatsız. Harekatın sadece ve sadece PKK’yı hedef aldığı iyice anlatılmalı. PKK Batı’nın desteÄŸiyle kara propagandaya baÅŸlayacağından, harekatın medya ayağı çok saÄŸlam tutulmalı. Nizami ve konvansiyonel metotlar yerine gayrinizami ve esnek hatta gerektiÄŸinde ara verilebilecek operasyonlar tercih edilmeli. “Bir gece ansızın gelebilirim” anlayışı, hedefleri önceden duyurmaktan daha etkili olacaktır. Harekatın uluslararası algısı da iyi idare edilmelidir. Harekat çerçevesinde uluslararası aktörlerle doÄŸrudan çatışmaya girmektense, iÅŸimize bakıp sahada kendi gerçekliklerimizi inÅŸa etmeliyiz.
 
Allah sadece Türkiye’nin deÄŸil bir bölgenin selameti için ÅŸehadeti ve gaziliÄŸi göze alıp mücadele eden Mehmetçik’e ve Suriyeli kardeÅŸlerimize rahmetiyle muamele etsin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.