Sosyal Medya

Dünya

103 gün geçti, Rus yeni büyükelçisini hala göndermedi

Rusya, suikast sonucu hayatını kaybeden Ankara Büyükelçisi Karlov’dan boşalan koltuğa henüz kimseyi atamadı.



Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un Ankara’da bir fotoÄŸraf sergisinde öldürülmesinin üzerinden 103 gün geçti. SoruÅŸturma sürüyor. Rus diplomatik kaynakların verdiÄŸi bilgiye göre Moskova’da da bir savcı tarafından ayrı soruÅŸturma sürdürülüyor. Rus dış istihbarat örgütü FSB de iÅŸin üzerinde çalışıyor.Bu arada Türkiye ile Rusya arasında diplomatik trafik yoÄŸun ÅŸekilde devam ediyor. Karşılıklı ziyaretler oluyor. Turizm, vize kolaylığı ve iÅŸ gücünün serbest dolaşımı konusunda yoÄŸun pazarlıklar var. Türkiye ile Rusya, Suriye’de de diyalog halinde. 

RUSLARA ÃœCRETSÄ°Z TÃœRKLERE 850 TL

Rusya’nın Suriye’de terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’ye açık destek vermesi Ankara’yı rahatsız ediyor. Yine de iliÅŸkilerin düzelme ihtimalini önemseyen Ankara, bu konuda duyduÄŸu rahatsızlığı kapalı kapılar ardında iletmeyi tercih etti. Türkiye’den Rusya’ya domates ihracatı konusunda da Kremlin ayak diretiyor. Türkiye ‘Ruslar kimlikle gelsin, pasaport ücreti dahi ödemesinler’ aÅŸamasındayken Rusya’ya vize uygulamasından geri adım atmıyor ve üç günlük seyahat için bile 850 TL vize ücreti alıyor. 

YAVAÅžLIÄžIN SEBEBÄ° RUS BÃœROKRASÄ°SÄ°

Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin bütün iyi niyetli adımlarına karşın Rusya’nın olumsuz tavır sürdürmesini Rus bürokrasisinin yavaÅŸlığına baÄŸlıyor. Karlov’dan boÅŸalan koltuÄŸa henüz bir atama yapılmaması da bu yavaÅŸlığa baÄŸlanıyor. Ancak ‘Neden böyle’ sorusuna, Ruslar “Sayın Putin’in bir bildiÄŸi vardır. Zamanlama önemli” karşılığını veriyorlar.

ELÇİSİZ KOLTUKLAR

Türk diplomasisinde ‘boÅŸ koltuk’ sorunu sadece Rusya’nın Ankara BüyükelçiliÄŸi’nde yok. Hollanda ile yaÅŸanan krizin ardından Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin Ankara’ya gelmemesi istenmiÅŸti. O da dönmemiÅŸti. Aynı ÅŸekilde, Türkiye ile Bulgaristan arasında yaÅŸanan seçim krizinde Bulgaristan Ankara Büyükelçisi’ni geri çekmiÅŸti. Unutmadan; Avrupa kıtasında da Türkiye’nin iki Büyükelçilik koltuÄŸu ÅŸu anda boÅŸ. Hollanda krizi sonrasında Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi’nin zaten Ankara’da olduÄŸu ortaya çıkmıştı. Avusturya ile yaÅŸanan ‘küstah afiÅŸ’ krizinden sonra da Viyana Büyükelçimiz Ankara’ya dönmüştü. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.