Sosyal Medya

Güncel

O kulenin uçuş haritasında yer almadığı kanıtlandı

Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin çarparak düştüğü TV kulesinin, uçuş haritasında yer almadığını radar kayıtları da doğruladı. Karar için havalanan helikopterin radarında Osmangazi Köprüsü’nün 235 metrelik ayakları görünürken, 257 metrelik kulenin izi bile yok.



Karar’ın dün manÅŸete taşıdığı ‘Rotada hayalet kule’ haberi büyük ses getirdi. Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin Beylikdüzü’nde çarparak düştüğü TV kulesi ile ilgili konuÅŸan pilotlar, uçuÅŸ navigasyonu cihazlarında yapının ‘yükseklik engeli’ olarak iÅŸaretlenmediÄŸine dikkat çekti. Kulenin navigasyonda görünmesi halinde faciadan önce sistemin ‘yüksel’ (Pull up) uyarısı vereceÄŸini hatırlatan bir helikopter pilotu “Kaza olunca ortaya çıktı. Bu bölgede uçan pilotlar  durumu biliyor. Kule uçuÅŸ navigasyonuna engel olarak iÅŸaretlenmemiÅŸ. Pilotlar bulut içi uçuÅŸ yaparken GPS cihazlarında kule görünmüyordu” dedi.
 
Dün ise pilotlar Karar için özel bir uçuÅŸ gerçekleÅŸtirerek kulenin uçuÅŸ rotasında ‘hayalet’ olduÄŸunu bir kez daha kanıtladı. Pilotlar önce Ä°zmit Körfezi’nde inÅŸa edilen Osmangazi Köprüsü’ne doÄŸru uçtu. Yakın zamanda tamamlanan köprünün 235 metrelik iki direÄŸi, uçuÅŸ haritasına iÅŸlendiÄŸi için GPS cihazında, helikopterin tam karşısında sarı olarak belirdi. Sarı renk, yüksekliÄŸin helikopter için çok yakın tehlike olmadığını gösterdi. Helikopter köprüye doÄŸru alçalarak ilerleyince renk kırmızıya döndü ve cihaz alarm verdi.  Test helikopteri, daha sonra Silivri’den doÄŸuya doÄŸru Büyükçekmece Gölü üzerinde uçuÅŸ yaptı. Helikopterin, saÄŸ tarafında Marmara Denizi sol tarafında Büyükçekmece Gölü görünürken 257 metrelik TV kulesi tam karşısında yer aldı. Ancak GPS cihazı hiçbir uyarı, renk veya iÅŸaret belirtmedi. BaÅŸka bir helikopter pilotunun Karar’la paylaÅŸtığı görüntülerde de kuleye dair herhangi bir uyarı yer almadı. Buna karşın Çamlıca Tepesi’ndeki kuleler, kırmızı renkte ‘V’ ÅŸeklinde iÅŸaretlenmiÅŸ olarak ekrana yansıdı.
 
NEDENÄ° Ä°SKANSIZ OLMASI MI?
 
KARAR’ın ulaÅŸtığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri, Ä°stanbul’un en yüksek yapısı olan Beylikdüzü’ndeki TV kulesinin uçuÅŸ haritalarına neden eklenmemiÅŸ olabileceÄŸi yönündeki soruya “Kaza kırım raporu beklenmeli. Bu rapor açıklanmadan herhangi bir bilgi vermemiz doÄŸru olmaz” cevabını verdi. Öte yandan Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin planlarında gözüken ve imar izni bulunan kulenin iskan izninin olmadığı ortaya çıktı. 1998 yılında inÅŸaatına baÅŸlanan kulenin henüz tamamlanmadığı için ilçe belediyesi tarafından iskan izninin verilemediÄŸi öğrenildi. Ä°skan izinin olmamasıyla ilgili de ortaya çeÅŸitli iddialar atıldı. Kuleyi yapan ÅŸirketin, Fransız ortağıyla sorun yaÅŸadığı bu yüzden 2002-2007 yılları arasında inÅŸaatın durdurulmasına baÄŸlı iskan izninin verilemediÄŸi öne sürüldü.Kulenin iskansız olması nedeniyle mi uçuÅŸ haritalarına eklenmediÄŸi ise bilinmiyor.
 
 
 
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.