Sosyal Medya

Güncel

Kerkük krizinde PKK'nın rolü ne?

Kerkük’te resmi binalarda Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının da asılması kararının yankıları sürerken, PKK’yla hareket ettiği iddia edilen Vali Necmeddin Kerim’in örgütün iki numarası Bayık’la fotoğraflarının ortaya çıkması akıllara bazı şüpheleri getirdi.



Kerkük’te resmi kurum ve kuruluÅŸlarda Irak bayrağının yanına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağının da asılması kararıyla baÅŸlayan gerilim sürüyor. Tansiyonun bir hayli yüksek olduÄŸu kentte, etnik bir çatışmanın zemini oluÅŸturulmaya çalışılıyor, Türkmen siyasi liderlerinin asılı fotoÄŸrafları ve Türkmen bayrakları kimliÄŸi belirsiz kiÅŸilerce kurÅŸunlanıyor. Son dönemde Türkiye’yle iliÅŸkilerini geliÅŸtiren Erbil yönetimi ise temkinli bir tavır içinde. Barzani yönetiminden yetkililer, bayrak asılma kararının kalıcı olması konusunda ısrarcı olmazken, tüm bu gerginliÄŸin sorumlusu olarak Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurseverler BirliÄŸi’ne yakınlığıyla bilinen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim gösteriliyor. Irak Türkmenleri, Vali Kerim’i PKK’yla baÄŸlantılı olmakla suçluyor. 
 
2004 yılında şüpheli bir kaza sonucu yaÅŸamını yitiren Türkmenlerin Kerkük davasının önemli isimlerinden Mustafa Kemal Yayçılı’nın oÄŸlu ve Irak Türkleri Kültür ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyesi Kutluhan Yayçılı, Türkmenlerin Kerkük’teki kamu binalarında Kürt bayrağının dalgalanmasına asla rıza göstermeyeceÄŸini söyledi. Kararın Türkmenleri ayaklandırdığını belirten Yayçılı, IKBY bayrağının kamu binalarından kaldırılmaması halinde Türkmeneli bayrağı ile misilleme yapacaklarını belirtti. Kararın arkasında Vali Kerim’in olduÄŸunu belirten Yayçılı “KYB ve PKK zaten Kerkük’te de fakto bir durum ortaya çıksın istiyorlardı. Kerkük Valisi zaten hep böyle iÅŸi sürüncemeye sokan, Türkmenlerin haklarını yavaÅŸ yavaÅŸ elinden almaya çalışan biri. Zaman içerisinde emniyet ve askeriyede konumlarımız da elimizden gitti” dedi. 
 
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.