Sosyal Medya

Güncel

Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi

Özellikle sosyal medyada Suriyeliler ile ilgili 'kasıtlı' bilgiler yayılıyor. Fakat bir çoğu gerçeği yansıtmıyor. İşte Suriyelilerle ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgi:



1) Suriyelilere alışverişlerde indirim sağlayan "Ak Kart" verildi

"İstanbul'daki IKEA mağazasından Suriyeli bir ailenin Ak Kart ile yüzde 50 indirimli alışveriş yaptığı" iddisı ile dolaşıma sokulan bu yalan. gün geçtikçe daha fazla insanın duymasına ve yayılmaya başladı. Oysa, IKEA'da böylebri alışveriş yapılmadı ve "Ak Kart" diye bir şey yok.

Suriyeli göçmenlere Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) ve Kızılay tarafından dağıtılan yardım kartları var ve içerisine 100 TL yükleniyor. Kartlar ÅŸu an sadece gıda alışveriÅŸleri için kullanılabiliyor.

2) Konya Büyükşehir Belediyesi Suriyelilere maaş bağladı

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoÄŸraf ile Konya BüyükÅŸehir Belediyesi'nin Suriyelilere maaÅŸ baÄŸladığı iddia edildi. “Sosyal Kart Bürosu” yazısının yer aldığı bir bina önünde toplanan bir grubun Suriyeli olduÄŸu ve maaÅŸlarını almak için bekledikleri iddia edildi. Oysa maaÅŸ söz konusu deÄŸildi. Belediye, önceden tespit ettiÄŸi ihtiyaç sahibi ailelere gıda temizlik ve kırtasiye yardımları almalarını saÄŸlayan sosyal kart dağıtıyordu. Kart sahibinin kimlik bilgilerinin de kart içine yüklendiÄŸi uygulama ile kartı, teslim edilen kiÅŸiden baÅŸkasının kullanmasına izin verilmiyor.

2017-03-30_18h34_52

3) Suriyeliler, tüp bebek tedavisinden ücretsiz yararlanıyor

FOX TV Ana Haber bülteninde 3 Åžubat 2017 tarihinde Fatih Portakal tarafından dile getirilen iddia aslında gerçek deÄŸil. 

Aslında Geçici Koruma YönetmeliÄŸi'nin 27. Maddesine göre, Suriyelilerin aldığı saÄŸlık hizmetinin bedeli, SGK'nın SUT'ta genel saÄŸlık sigortalıları için belirlediÄŸi ücreti geçmeyecek ÅŸekilde AFAD tarafından ödeniyor. Suriyelilerin saÄŸlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ise Geçici Koruma YönetmeliÄŸi kapsamında kayıt altında olmaları gerekiyor. Yönetmelikte alabildikleri saÄŸlık sizmeti ayrıntı ile anlatılırken, bunlar arasında "tüp bebek" bulunmuyor.

4) Suriyeliler istedikleri üniversiteye hiçbir koşul olmadan girebiliyor

Tabi ki bu da doğru değil. Suriyeli göçmenler de diğer yabancı uyruklu öğrenciler gibi belirlenen şartlar kapsamında yatay geçiş yaparak ya da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanan sınavlara girerek Türkiye'de eğitim alabiliyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin, yatay geçiş yapmak istedikleri üniversitelerin şartlarına uygun olmaları gerekli. Türkiye'de denkliği olan bir yüksek öğretim kurumuna geçiş sınavına daha önce kendi ülkelerinde girmiş olmaları ya da not ortalamasının girmek istediği üniversitenin belirlediği ortalamayı tutması... bu şartlardan bazıları.

5) Suriyeliler maaşlarını almak için PTT önünde kuyruğa giriyor

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin devletten maaş aldığı, bu yüzden PTT şubeleri önünde kuyruğa girdikleri yönündeki iddialar da doğru değil. İddiaların aksine Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde PTT önünde oluşan kuyrukların sebebi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ihtiyacı olan göçmenlere sağlanan kış yardımı.

2017-03-30_18h42_49

6) Gaziantep'te Suriyeliler vatandaşlık için kuyruğa girdi

BirGün gazetesi yazarı Erk Acarer'in paylaÅŸtığı fotoÄŸraf ile Suriyeliler'in Gaziantep'te vatandaÅŸlık baÅŸvurusu için Åžehitkamil Ä°lçe Nüfus Müdürlüğü önünde sıraya girdiÄŸi iddia edildi.

2017-03-30_18h44_22

Fakat söz konusu fotoÄŸraf 9 Aralık 2016 tarihinde DoÄŸan Haber Ajansı'nın (DHA) servis ettiÄŸi “Suriyelilerin adres bildirimi izdihamında coplu müdahale” baÅŸlıklı habere ait. Haberde, Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma Vakfı'nın yanı sıra; Kızılay gibi yardım kuruluÅŸlarının 100'er liralık yardımından almak isteyen Suriyelilerin, adres bildiriminde bulunmak üzere sabah erken saatlerde Nüfus Müdürlüğü'ne akın ettiÄŸi belirtiliyor.

2017-03-30_18h44_31

Kaynak: Timeturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.