Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM: Suriyeli sığınmacıların sayısı 5 milyonu geçti

Birleşmiş Milletler, bölge ülkelerdeki Suriyeli sığınmacıların sayısının 6 yıldan bu yana ilk kez 5 milyonu geçtiğini açıkladı. Türkiye yaklaşık 3 milyon sığınmacı ile en çok Suriyeli ağırlayan ülke konumunda.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Suriye'de 6. yılını dolduran iç savaÅŸ nedeniyle komÅŸu ülkelere göç eden sığınmacı sayısının 5 milyon sınırını geçtiÄŸini açıkladı.

BM’ye göre, Türkiye, Lübnan, Ãœrün, Irak ve Mısır’daki Suriyeli sığınmacıların sayısı 5 milyon 18 bin 168 kiÅŸi oldu.

BM, Suriye içinde de 6,3 milyon kiÅŸinin yerinden edildiÄŸini tahmin ediyor. Bölgede en fazla sığınmacıya yaklaşık 3 milyon Suriyeliyi kabul eden Türkiye ev sahipliÄŸi yapıyor. 

Avrupa ülkelerinde sığınma baÅŸvurusunda bulunan Suriyelilerin sayısı ise 884 bin 461 kiÅŸi. Bu baÅŸvuruların üçte ikisi Almanya ve Ä°sveç’te gerçekleÅŸti.

Suudi Arabistan, Katar, ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi Petrol zengini Körfez ülkelerinde de yüz binlerce Suriyeli bulunuyor. Ancak bu ülkelerin 1951 Sığınma AnlaÅŸması’nda taraf olmadığı için bu kesim sığınmacı olarak kabul edilmiyor.

2013 ve 2014’te Suriyeli sığınmacıların sayısındaki hızlı tırmanıştan sonra bu rakam 2016 boyunca 4,8 milyon ortalamasında kalmıştı. Ancak o yılın sonunda rejimin Halep’te muhaliflerin elindeki bölgeleri ele geçirmesinden sonra sayı tekrar yükselmeye baÅŸlamıştı.

BM, bütçesinin sadece yüzde 6'sı elde etti

BM, Suriyeli sığınmacılara yönelik insani yardım çalışmaları için ihtiyaç duyduÄŸu 4,6 milyar dolardan sadece 298 milyon dolarını yani yüzde 6’sını elde etti. 

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK), 30 Mart 2016'da Cenevre Konferansı sırasında komÅŸu ülkelerde bulunan 500 bin Suriyelinin 2018'e kadar baÅŸka ülkelere yerleÅŸtirilmesine söz verilmesine raÄŸmen ÅŸu ana kadar sadece 250 bin sığınmacıya yeniden yerleÅŸtirme imkânı saÄŸlandığı açıkladı.

Cenevre Konferansına 92 ülkenin temsilcilerinin yanı sıra 10 hükümetler arası kuruluÅŸ, 9 BM kuruluÅŸu ve 24 sivil toplum kuruluÅŸu katılmıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yeniden yerleÅŸtirmenin sığınmacıların korunması için hayati önem taşıdığını ifade ederek 2017'de uluslararası topluma bu konudaki çabalarını hızlandırma ve verdiÄŸi sözleri yerine getirme çaÄŸrısında bulundu.

Kaynak: Reuters ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.