Sosyal Medya

Güncel

HÜDA PAR kararını 3 madde ile açıkladı

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 16 Nisan referandumunda 'Kürtler neden evet demeli" sorusuna cevap verdi.



HÃœDA PAR Genel BaÅŸkanı Zekeriya YapıcıoÄŸlu gündemdeki konular hakkında sorularımıza cevap verdi.

CumhurbaÅŸkanlığı sistemiyle Kürt sorununun çözümünün önündeki en büyük engellerden bir tanesi olan vesayet sisteminin kalkacağını söyleyen YapıcıoÄŸlu, 'bölgede 'EVET' yönünde olumluya doÄŸru bir artışın olduÄŸunu görüyoruz.' dedi.

İşte Yapıcıoğlu'nun açıklamaları:

NEDEN EVET!

"18 maddelik anayasa değişiklik paketini incelediğimizde artı ve eksilerini farklı kefelere koyduğumuzda artıların ağır bastığını ve bunun memleketin faydasına olacağını gördük. Bu yüzden de desteklenmesi gerektiğini kararlaştırdık.

Madde madde tek konuşulsa bile her bir maddeyle ilgili ayrı bir gerekçe söylenebilir. Mesela yargının bağımsızlığıyla birlikte tarafsızlığının vurgulanıyor olması, seçilme yaşının 25'den 18'e indirilmesi,iki başlılığın ortadan kalkacak olması...

Vesayet sisteminin geriletilecek olması en önemli sebeplerden biridir.  Vesayet sisteminin geriletilmesi ile Kürt sorununun önündeki en büyük engellerden bir tanesini ortadan kalkacak. Sıkıyönetimin tarihe karışacak olması, askeri yargının ortadan kalkacak olması gibi birçok sebep var.

Bütün bunları üst üste koyduÄŸumuzda 'eksik bulmakla birlikte, hatta bazı maddeleriyle ilgili bunlar daha farklı olsaydı keÅŸke demekle birlikte'  bütünsel olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde desteklenmesi gereken bir paket olduÄŸu kanaati bizde hasıl oldu. 

KÜRTLERİN EVET DEMESİ İÇİN EN ÖNEMLİ 3 SEBEP

Birincisi:

Kürt meselesinin çözümünün önündeki en büyük engellerden bir tanesi vesayet rejimidir. Bu vesayet rejiminin geriletilmesi meselenin çözümünü daha da kolaylaştıracaktır.

Ä°kincisi:

12 Eylül'de Kürtler katmerli bir zulüm gördü. Mesele Diyarbakır Cezaevinde yaşananlar...

12 Eylül rejimiyle hesaplaşma adına, 12 Eylül rejiminin getirmiş olduğu anayasayı kısmende olsa değiştirme adına Kürtler bu değişikliğe 'EVET' demelidir.

Üçüncüsü:

Osmanlı'nın son dönemindeki Ä°ttihat Terakki ve  yine Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Ä°ttihat Terakki'nin uzantısı tek parti döneminde Kürtler çok büyük zulümler yaÅŸadılar, belki tarihlerindeki en büyük zulümleri yaÅŸadıkları dönem o dönemlerdir. Mesele Dersim katliamı tek parti döneminde yaÅŸanmıştır.

Åžuandaki sistem tek parti döneminin getirmiÅŸ olduÄŸu iÅŸte 'kurucu irade' dedikleri bu sistemin yani Kemalist düşüncenin geriletilecek olması yine Kürtler açısından çok önemli bir sebeptir. 

BÖLGEDE OY TAHMİNİ

Herhangi bir anket yaptırmadıklarını söyleyen Yapıcıoğlu, "Şu anda 'EVET' diyeceğini açıklayan partilerin 1 Kasım'da toplam olarak aldığı oylardan daha yüksek olacağını düşünüyorum. Yani 'EVET' yönünde olumluya doğru bir artışın olduğunu görüyoruz." dedi.

KAYYUM'UN ETKÄ°SÄ°

(Kayyum atanan belediyelerin Kürtlerin kararı üzerinde etkisi) Her yerde atanan kayyumların önceki belediyelere göre daha iyi çalıştığını söylemek zor. Bazı yerlerde olumlu yönde çalışmalarda bir artış var. Ben bu çalışmaların referandum sonucuna çok büyük bir etki edeceÄŸini düşünmüyorum.

HDP TABANI 'HAYIR'A GÖNÃœLDEN DESTEK VERÄ°YOR MU?

HDP'nin bölgede önceki seçimlere göre daha zayıf bir kampanya yapmasında ve katılımın azlığında, Demirtaş'ın cezaevinde olması mı? yoksa tabanının buna gönülden destek vermemesi mi etkili oluyor?

HDP, 'HAYIR'a parti olarak destek veriyor, fakat iki genel baÅŸkanları cezaevinde, partinin ağır toplarından bazıları cezaevinde bazıları yurt dışında, mutlaka bu onların propaganda çalışması yapmasını olumsuz etki yapmıştır. 

HDP'LÄ°LERÄ°N BÄ°R KISMI 'EVET' OYU VERECEK

Parti yönetiminin önemli bir kısmının yürekten 'HAYIR' dediÄŸini düşünüyorum ama taban için aynı ÅŸeyi söylemek mümkün deÄŸil. Daha önce HDP'ye oy vermiÅŸ insanların önemli bir kısmı, HDP bütün gücüyle sahada olsaydı bile 'HAYIR' demeyeceÄŸini, bir kısmının 'EVET' oyu vereceÄŸini bir kısmınında sandığa gitmeyeceÄŸini söylemek mümkün...

HDP'NÄ°N TÃœRK SOLUYLA Ä°LÄ°ÅžKÄ°SÄ°

HDP üst yönetiminin ideolojik yapısıyla Türk solunun arasında çok büyük bir fark yok. HDP'nin Türk soluyla birlikte yürümesi ve onların ideolojik olarak dümen suyundaymış gibi bir resim vermesi HDP'nin tabanında bir kısım üzerinde rahatsızlık oluşturdu.

Fakat bundan daha büyük rahatsızlık oluÅŸturan husus, PKK'nın kendisi dışındaki Kürtler ve Barzani'yi hainlikle suçlamaları gibi olumsuz söylemleri milli duyguları ön planda olan Kürtlerde ciddi rahatsızlık oluÅŸturdu. 

KÜRTLERİN HDP'DEN UZAKLAŞMASINDA EN ÖNEMLİ ETKEN

En önemli etken ise, 6-8 Ekim'den sonra çözüm sürecine raÄŸmen tırmandırdıkları ÅŸiddet, çukur siyaseti ve o çukurlarda bu milletin 7 bin çocuÄŸunu gömmüş olmaları çok ciddi bir darbe vurdu. Ãœstelik bu masanın devrilmesi, yüzde 13'ün üzerindeki bir oy ve 80 milletvekili elde etmesinden sonra oldu.

HDP'nin tabanında "bunların siyaseten bizi götürebileceği bir yer yok, neticede bizim onlara vermiş olduğumuz oyları sanki Kandil'deki savaş baronlarının silahına verilmiş bir destekmiş gibi algılayıp şiddeti tırmandırdılar, bu nedenle desteğimizi çekmemiz gerekiyor diyen" ciddi bir kitle var.

HDP, 'HAYIR' DEDİĞİ İÇİN Mİ 'EVET' DİYORLAR?

HÜDA PAR bu değişikliklerin memleketin faydasına olduğunu tespit ettikten sonra kimin buna 'EVET' dediğine bakmadan 'EVET' der.

HÃœDA PAR,  'EVET' kararı aldıktan sonra, ÅŸu anda 'EVET' diyenlerin tamamı 'HAYIR', 'HAYIR' diyenlerin tamamı da 'EVET' demiÅŸ olsaydı, HÃœDA PAR yine 'EVET' diyecekti. Bizim varlık nedenimiz HDP karşıtlığı deÄŸil.

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI

(Başbakan Binali Yıldırım'ın yüzde 10 barajı düşebilir sözleri)

Seçim barajının sadece düşmesi yetmez. Seçim barajı yönetimde istikrar olsun diye getirildi. Åžimdi yeni gelecek sistemde koalisyonlar dönemi kapanacak. Yeni sistemde gensoru kalktığından CumhurbaÅŸkanı'nın indirilmesi mümkün olmayacağı için 5 yıl boyunca iktidarda kalacaktır. Bu anlamda da istikrar oturmuÅŸ olacaktır.  

Bunlar seçim barajının kaldırılması gerektiÄŸini çok net bir biçimde ortaya koymaktadır. Seçimde barajın olmaması temsilde adaletin bir gereÄŸidir. Yeni sistemde yönetimde istikrar saÄŸlanacağı için barajın tamamen kaldırılması gerekir. 

OHAL'DE REFERANDUM 

Åžuandaki OHAL ile geçmiÅŸteki OHAL’i karşılaÅŸtırdığımızda o ÅŸiddetli uygulamaların tekrar edildiÄŸini söyleyemeyiz. 

Bazılarının dediÄŸi gibi OHAL döneminde referandum mu yapılır? Bunlar abartılı deÄŸerlendirmeler. Çünkü 12 Eylül askeri darbesinden sonra sıkı yönetim ve OHAL devam ederken 1983’te Meclis seçimleri, akabinde 84, 89, 94 ve 99 yılında belediye seçimleri yapıldı. Biz o dönemlerde bu propagandaların yapıldığını gördük bugünkünden daha zor ÅŸekilde yapılıyordu. Bugün herhangi bir engel yok.

Kaynak: Haber7

 
 
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.