Sosyal Medya

Güncel

Cenevre görüşmelerinde tıkanma-Ahmet Varol

Suriye meselesinin çözümü amacıyla BM gözetiminde yürütülen Cenevre görüşmelerinin beşinci turu geçtiğimiz Perşembe günü yani bir hafta önce başlatılmıştı. Görüşmelerin başlamasından önce BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın yardımcısı Remzi Remzi, ardından bizzat De Mistura rejim ve muhalefet heyetleriyle ayrı ayrı ön görüşmeler yaptı. Sonra karşılıklı görüşmeler başlatıldı.



Dördüncü turdaki görüşmelerde üzerinde saÄŸlanan ittifak gereÄŸince ana konular dört madde olarak belirlendi. Bunlar siyasi yönetim yani bir diÄŸer isimlendirmeyle geçiÅŸ sürecinin nasıl olacağı, ikincisi anayasa, üçüncü uluslararası gözetimle dürüst seçimler yapılması, dördüncüsü de rejim heyetinin talebi doÄŸrultusunda dördüncü tur görüşmelerde eklenen teröre karşı savaÅŸ maddesi. 
 
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura bunların herhangi birine öncelik verilmeksizin hepsinin eÅŸit düzeyde ele alınmasını ve hepsi üzerinde birlikte ittifak saÄŸlanmasını istiyor. Ancak rejim tarafı teröre karşı savaÅŸ maddesine öncelik verilmesini istiyor. Muhalefet heyeti ise siyasi yönetim yani geçiÅŸ süreci maddesinin diÄŸerlerinin ÅŸemsiyesi olduÄŸu görüşünü taşıdığından önce bunun üzerinde bir ittifak saÄŸlanması, diÄŸerlerine de bu ittifak doÄŸrultusunda ÅŸekil verilmesi gerektiÄŸini düşünüyor. 
 
De Mistura görüşmeler öncesinde zikrettiÄŸimiz ana maddeleri ve bunların alt baÅŸlıklarını içeren bir konu listesini taraflara verdi. Bu konu listesine göre bazı görüşmeler yapıldı. 
 
Fakat muhalefet heyetinin üyelerinden Muhammed Sabra’nın yaptığı açıklamaya göre Cenevre’de görüşmeler tıkanmış durumda, bir ilerleme kaydedilemiyor. Sabra ilerleme kaydedilememesinden rejim heyetini sorumlu tuttu ve iÅŸi pek ciddiye almadıklarını söyledi. 
 
Muhalefetin Görüşmeler Yüksek Komitesi’nin internet üzerinden yaptığı açıklamada da temel meselelerde ihtilaf olduÄŸuna dikkat çekildi. Verilen bilgilere göre rejim tarafı özellikle geçiÅŸ süreci konusunu ciddiye almıyor ve bir geçiÅŸ süreci belirlenmesi yerine mevcut yönetimle devam edilmesini istiyor. Muhalefet tarafı ise mevcut yönetimle devam edilmesi durumunda herhangi bir çözüm formülünden söz etmenin mümkün olamayacağını, bu yönetimin son bulması ve yeni bir yapılanma ile geçiÅŸ sürecinin baÅŸlatılmasını, seçimlerin de belirlenecek geçici yönetim tarafından gerçekleÅŸtirilmesini istiyor. GeçiÅŸ sürecinde aynı zamanda BeÅŸÅŸar Esed’in kenara çekilmesini, onun yerine hem muhalefet tarafının hem de rejim tarafının temsil edileceÄŸi bir geçici yönetimin iÅŸ başına getirilmesini, sonraki sürecin de seçimlere göre ÅŸekil almasını istiyor. Mevcut yönetimin devam etmesi durumunda seçimlerin güven verici olamayacağını ifade ediyor. 
 
Görüşmelerde Rusya açıktan rejim tarafını destekliyor. Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Gennadly Gatilov Cenevre görüşmelerinin baÅŸlamasıyla birlikte oraya gönderildi ve geliÅŸmeleri yakından takip etmeye baÅŸladı. Rejim heyetinin geçtiÄŸimiz Salı günü yani 28 Mart tarihinde Gatilov ile özel görüşme yaptığı açıklandı. Dün de muhalefet heyetinin onunla bir görüşme yapacağı haber verilmiÅŸti. Fakat Rusya’nın sergilediÄŸi tutumun ve Esed diktatörlüğüne her yönden destek vermesinin çözüm konusunda bir ilerleme kaydedilmesini engellediÄŸi ifade ediliyor. 
 
DiÄŸer yandan uluslararası mekanizmanın da çözüm üretmekten ziyade muhalefet tarafını bıktırmak, Suriye halkının karşı karşıya olduÄŸu ağır ÅŸartları iyice çekilmez duruma getirmek ve bu halkı temsil eden heyeti kendisine  dikte edilecek formülü kabul edecek ÅŸartlara çekmek için çaba sarf ettiÄŸi de dikkatlerden kaçmıyor. Bu konuda izlediÄŸi stratejinin daha önce Bosna-Hersek’e birtakım dayatmalar yapılması ve Dayton AnlaÅŸması’nın kabul ettirilmesi amacıyla izlenen siyasete çok benzediÄŸi söylenebilir. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.