Sosyal Medya

Dünya

Yıldırım'dan ABD'ye Adil Öksüz yorumu: Yersen!

Gülen örgütünün 'hava kuvvetleri imamı' olduğu iddia edilen firari Adil Öksüz'ün 21 Temmuz 2016'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan aranmasıyla ilgili, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan "vizesinin iptal edildiğini bildirmek için aradık" açıklamasına Başbakan tepki gösterdi. Yıldırım, "15 Temmuz’un fâillerinden birinin vizesini hemen iptal ettik gibi bir resmi açıklama bu. Yersen!" dedi.



NTV'ye konuÅŸan BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Gülen örgütünün "hava kuvvetleri imamı" olduÄŸu iddia edilen firari Adil Öksüz'ün ABD'nin Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'ndan aranmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı kaynakları, Gülen örgütünün Adil Öksüz'ün 21 Temmuz 2016'da saat 10:22'de ABD'nin Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'ndan arandığını bildirmiÅŸti. ABD’nin Ankara BüyükelçiliÄŸi de, vizesini iptal ettiklerini bildirmek için Adil Öksüz’ü aradıklarını açıklamıştı.

Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Adil Öksüz’ün çok kilit bir isim olduÄŸunu biliyoruz darbe giriÅŸiminde. Maalesef ÅŸu anda da firari durumda. Ä°lk ifadesinde buraya tarla bakmaya gelmiÅŸtim filan gibi bir ifadeyle geçiÅŸtiriyor ve firari durumda. Ã–ksüz'ün ABD'nin Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu'ndan aranmış olması, bunun ifadelere girmiÅŸ olması ve ifadelere girmesinden sonra 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un fâillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen! Tabii baÅŸka ÅŸeyler de var mı yok mu bakmak lâzım. Ä°nsan 'Her iÅŸ bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz."

İki gün gözaltında kaldı, serbest kaldı, kaçtı

15 Temmuz darbe giriÅŸimini organize eden isimler arasında yer alan Adil Öksüz, 16 Temmuz’da Ankara'daki Akıncı Ãœssü'nde gözaltına alındı. Öksüz, 18 Temmuz’da sabaha karşı savcılığa sevk edildikten sonra tutuklama istemiyle mahkemeye çıkarıldı. Öksüz, "sabit ikametgâh sahibi olması ve delilleri karartma imkânı olmaması" gerekçeleriyle serbest bırakıldı. Savcılık bu karara itiraz etti. Ä°tirazı deÄŸerlendiren hâkim de tutuklama talebini reddetti. Hem Öksüz'ü serbest bırakan hem de savcının itirazını reddeden hâkimler hakkında HSYK tarafından soruÅŸturma baÅŸlatıldı. Ä°ki hâkim görevden uzaklaÅŸtırıldı.

"ABD Dışişleri Bakanı'na bu konu açılacak"

Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanması da bir diÄŸer gündem maddesi. 

Halkbank'ın hukuki süreci başlattığını söyleyen Başbakan Yıldırım, "Ülkemizi ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanı'na da bu konu açılacak ve bunun sebebi sorulacaktır mutlaka, gerek Dışişleri Bakanımız ile gerekse Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp gündeme getirilecek" dedi.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da PerÅŸembe günü Türkiye'yi ziyaret edecek olan ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’a bu konuyu soracaklarını söylemiÅŸti. ÇavuÅŸoÄŸlu tutuklama kararını, "Görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan ve önceden hazır olduÄŸu görülen" sözleriyle nitelendirmiÅŸti.

Kerkük'te IKBY bayrağı asılması

Irak'ın Kerkük kentinde Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılması kararı verilmişti. Yıldırım bu konuyla ilgili, "Bizim açımızdan da bu doğru bir iş değildir, gerekli tepkiyi diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığımız yapmıştır. Biz de uyarılarımızı yaptık, bu işin yanlışlığını ortaya koyduk" dedi.

Kaynak: NTV, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.