Sosyal Medya

Güncel

İtirafçı oldu!

15 Temmuz gecesi Binbaşı Enver Muratoğlu'nun teslim olduğu sırada "Evet darbeden haberim vardı. Burayı kontrol altına almaya gelmiştik. Ben de cemaattenim." dediği ortaya çıktı.



15 Temmuz darbe giriÅŸiminde Mahmutbey GiÅŸeleri kontrol altına almaya giden darbeci askerler hakkında baÅŸlatılan soruÅŸturma tamamlandı. Ä°ddianamede, suç tarihinde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında 2. Mekanize Piyade Tabur Komutan Vekili olan Binbaşı Enver MuratoÄŸlu'nun teslim olduÄŸu sırada "Evet darbeden haberim vardı. Burayı kontrol altına almaya gelmiÅŸtik. Ben de cemaattenim." dediÄŸi kaydedildi.

15 Temmuz darbe giriÅŸiminde Mahmutbey giÅŸeler ile Ispartakule giÅŸelerini kontrol altına almak için 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan zırhlı askeri araçlarla çıkan 10'u tutuklu 36 darbeci hakkında baÅŸlatılan soruÅŸturma tamamlandı.

3'ER KEZ AÄžIRLAÅžTIRILMIÅž MÃœEBBET HAPÄ°S CEZASI TALEP EDÄ°LDÄ°

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede tüm şüpheliler hakkında, "Darbeye teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Tüm şüphelilerin ayrıca, "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan da 7.5 yıldan 15'er yıla kadar da hapis cezası ile yargılanmaları istendi.

14 TEMMUZ'DA TUGAY'DA DARBE TOPLANTISI YAPILDI

Ä°ddianamede 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin TSK içerisinde yuvalanan bir kısım Fetullahçı Terör Örgütü mensubunca yapıldığı, bu kapsamda Ä°stanbul'daki darbe giriÅŸiminde etkin olarak görev yapan birliklerden birinin de 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı olduÄŸu belirtildi. Tugay Komutanı TuÄŸgeneral Nail YiÄŸit'in darbe giriÅŸiminden bir gün önce birlikte toplantı yaparak darbe giriÅŸiminin hazırlıklarını baÅŸlattığı kaydedildi. Ä°ddianamede Tabur Komutanı şüpheli Enver MuratoÄŸlu komutasında, 36 askerin 5 adet zırhlı askeri araç ile yeterince mühimmat ve etkili silahlarla saat 21.30'da kışladan çıkış yaparak Mahmutbey giÅŸeler ile Ispartakule giÅŸelere hareket ettikleri belirtildi. Şüpheli Enver MuratoÄŸlu'nun beraberindeki askerlerle Mahmutbey giÅŸelerine saat 23.10'da vardıkları anlatıldı.

POLÄ°SLER GÄ°ÅžELERÄ° TIR'LARLA KAPATTI

Ä°ddianamde darbe giriÅŸimi nedeniyle emniyetin talimatı üzerine Mahmutbey giÅŸlerde ve Bölge Trafik Denetleme Åžube Müdürlüğü Åžehit Åžakir Koç Ä°stasyon AmirliÄŸi'nde görevli polislerin Trakya tarafından gelerek darbe giriÅŸimine destek olacak birlikleri engellemek amacıyla her iki yöne TIR'lar çekilerek tedbirler alındığı kaydedildi.

DARBECÄ° KOMUTAN: BÄ°Z DOST KUVVETÄ°Z

Görevli polislerin bu tedbiri karşısında darbeci binbaşı Enver Muratoğlu'nun, "Biz dost kuvvetiz, takviye geldik. Yolu siz mi trafiğe kapattınız" dediği komiser yardımcı Tuncay Ayan'ın da "Talimat geldi biz kapattık" dediği aktarıldı. Darbeci komutanın bunun üzerine karşı yola (Güney yol) geçmek istediğini, gerekirse tankları bariyerlerin üzerinden geçireceğini söylediği, komiser yardımcısının da bariyerlerin paletleri tıkayacağını söylemesi üzerine darbecilerin yola devam ederek Ispartakule kavşağından gişelere dönüş yaptığı anlatıldı.

"DOÄžRUDUR DARBE YAPMAYA GELDÄ°K"

Dönüş yaptıktan sonra giÅŸelere 500 metre kala vatandaÅŸların yolu kapatarak tepki göstermesi üzerine darbeci komutanın aracından indiÄŸi ve giÅŸelere yürüyerek gittiÄŸi belirtilen iddianamede, komutanın buradaki polislerin kararlılık göstermesi üzerine teslim olmayı kabul ettiÄŸi, daha sonrada araçta bekleyen diÄŸer rütbeli askerleri de arayarak polislere zorluk çıkarmadan teslim olmalarını emrettiÄŸi kaydedildi. Darbeci komutan MuratoÄŸlu'nun burada komiser yardımcı Tuncay Ayan'a, "Evet doÄŸrudur darbe yapmaya geldik, amacımız bu istasyonu alıp Hadımköy'de kalan birliÄŸin sevkini buradan saÄŸlamak ve Avrupa yakasındaki geçiÅŸleri kontrol altına almaktı" dediÄŸi aktarıldı. Yine tanık komiser yardımcısı Tuncay Ayan'ın beyanına göre binbaşı Enver MuratoÄŸlu'nun yalnız kaldıkları sırada, "Evet darbeden haberim vardı. Burayı kontrol altına almaya gelmiÅŸtik. Ben de cemaattenim" dediÄŸi devamında da, "Bırakın askerlerle birlikte kışlaya dönelim" dediÄŸi anlatıldı.

ISPARTAKULE GÄ°ÅžELERE GÄ°DENLER DE HALKIN TEPKÄ°SÄ°YLE KARÅžILAÅžTI

Ä°ddianamede bir grubun da Ispartakule giÅŸelerini kontrol altına almak için çıktıkları bu askerlerin başında ise şüpheli üsteÄŸmen Serhat Serdar Bank'ın bulunduÄŸu kaydedildi. 2 adet ZMA saat 23:30 sıralarında TEM otoyolu Edirne -Ä°stanbul yönünde Ispartakule kavÅŸağını kapattıkları anlatılan iddianamede şüpheli erlerin zırhlı araçlardan inerek silahlarını tam dolduruÅŸa alıp çevreye konuÅŸlandıkları, bu sırada üsteÄŸmenin erlere, "Artık acımak yok, kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksınız, hiç bir yere kaçmayacaksınız, benim emrimden çıkmayacaksınız" diye emir verdiÄŸi gelen sivil araçlara da, "giriÅŸler yasaklandı, can güvenliÄŸiniz için Edirne tarafına gidin' dediÄŸi belirtildi. VatandaÅŸların darbe haberlerini göstererek askerlere tepki göstermesi üzerine üsteÄŸmenin havaya birkaç el ateÅŸ ettiÄŸi, vatandaÅŸların çembere almaları üzerine de darbecilerin araçlara binerek ilerlemeye çalıştığı ancak önlerinin kesilmesiyle teslim oldukları anlatıldı.

Ä°ddianamede darbeci askerlerin vatandaşın linçinden korumak için giÅŸelerdeki istasyon binasına alındığı daha sonra da Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğü'nden gelen polislere teslim edildiÄŸi kaydedildi.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.