Sosyal Medya

Dünya

ABD'li general AA muhabirinin PYD sorusuna çok sinirlendi

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Stephen Townsend'in basın toplantısı gergin anlara sahne oldu. Basın toplantısında bulunan AA muhabirinin sorusuna “Sanırım senin politik bir ajandan var" diye cevap veren Townsend, Amerikan basınına da "DEAŞ'ın öldürdüğü siviller yerine ABD saldırılarında ölen sivillerle bu kadar ilgileniyor olmasından dolayı" tepki gösterdi



ABD öncülüğündeki DEAÅž Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Stephen Townsend, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) video konferans ile baÄŸlanarak son zamanlarda Musul’un batı yakası ile Suriye’de koalisyon uçaklarının neden olduÄŸu sivil kayıplar ve PYD ile ilgili soruları yanıtladı. 
 
PYD elebaşı Salih Müslim’in "Rakka’nın, DEAÅž’tan kurtarılmasından sonra terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde inÅŸa ettiÄŸi kantonlara katılmasını beklediklerine" iliÅŸkin sözleri hakkındaki soruya cevap veren Townsend, Kürtlerin Suriye’nin kuzeyinde sadece yüzde 10 nüfusa sahip olduÄŸunu ve bu kadar az bir nüfusla o bölgede federatif bir yapı inÅŸa edemeyeceklerini öne sürdü. 
 
Townsend ÅŸunları söyledi: “Benim misyonum bir Kürt federal devleti kurmak deÄŸil. Rakka’yı herhangi bir grup için kurtarmıyoruz. Aslında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ilgili gördüğümüz ÅŸey ÅŸu ki, ağırlıklı olarak Kürtler tarafından öncülük ediliyorsa da yarısından fazlası Kürt deÄŸil. Araplar var, baÅŸka gruplar, Türkmenler var. Kürtler aslında Suriye’nin kuzeyinde kabaca yüzde 10 civarında. Orada Kürt federatif devleti denilen bir devletin kurulabileceÄŸini ön göremiyorum.” PYD/PKK unsurlarının Rakka operasyonunda rol alsalar bile geri çekileceklerini iddia eden Townsend, “Suriye’nin kuzeyinde olanları güç kullanarak deÄŸiÅŸtiremezler.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 
 
AA MUHABÄ°RÄ°NÄ°N SORUSUNA KIZDI
 
Bu açıklamaları üzerine AA muhabirinin, “Siz, PYD orada sadece yüzde onluk bir nüfusu kontrol ediyor, dolayısıyla federatif bir yapı kuramaz diyorsunuz ama PYD orada kanton inÅŸa etmiÅŸ, o kantonları birleÅŸtiriyor, onları bir arada tutmaya çalışıyor ve her fırsatta da politik ajandasını ilan ediyor. Söylediklerinizle PYD’nin yaptıkları ve söyledikleri arasında bir tutarsızlık var sanki. Onlara bu fikirlerinizi ifade ettiniz mi? Veya onlar size özel olarak bir ÅŸey mi söylediler de bu ÅŸekilde bir çıkarım yaptınız?” ÅŸeklindeki sorusuna ise Townsend tepki gösterdi. 
 
“Sanırım senin politik bir ajandan var, çünkü sorduÄŸun soru tarafsız deÄŸil. Beni bir cevaba zorluyorsun.” diyen ABD’li korgeneral, PYD’nin öncülük ettiÄŸi SDG'nin çok geniÅŸ bir koalisyon olduÄŸunu ve içerisinde Araplar, Türkmenler, Kürtler, Hristiyanlar ve daha baÅŸka unsurların olduÄŸunu savundu. Townsend, bu grubun tek bir etnik köken üzerinden siyasi bir ajandaya sahip olamayacağını iddia etti. 
 
ABD BASININA DA TEPKİ GÖSTERDİ
 
Brifingin sonunda ABD basının sorularına da tepki gösteren Townsend, "DEAÅž’ın sivilleri öldürdüğü bir ortamda basının, ABD saldırılarında ölen sivillerle bu kadar ilgileniyor olmasını hayretle karşıladığını" söyledi.  Townsend, bir gazetecinin "ABD ordusu ile DEAÅž’ı mı karşılaÅŸtırıyorsunuz?" sorusuna ise yanıt vermedi. Musul’da ve Suriye’nin deÄŸiÅŸik yerlerinde koalisyon hava saldırılarının neden olduÄŸu sivil kayıpları ile ilgili incelemelerin devam ettiÄŸini ifade eden Townsend, Musul’daki sivil kayıplar ilgili olarak, “Emin olduÄŸumuz ÅŸey o bölgede hava saldırısı düzenlediÄŸimiz, ancak hangi saldırıların bu sivil kayıplarına neden olduÄŸundan emin deÄŸiliz.” dedi. 
 
Hava saldırıları ile ilgili olarak Musul’da bir binaya yaptıkları saldırıda bütün binayı yıkmayacak çapta bir mühimmat bıraktıklarını ancak binanın tamamen çöktüğünü kaydeden Townsend, soruÅŸturmada o binanın tamamen çökmesinin nedenini araÅŸtırdıklarını aktardı. 
 
Öte yandan ABD’li komutan, geçen hafta Rakka’nın Mansura ilçesinde mültecilerin kullandığı bir okula ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının düzenlediÄŸi saldırı sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiÄŸine iliÅŸkin haberler hakkında, “O iddialarda güvenilirlik yok. Biz orayı uzun zamandan beri izliyorduk. DEAÅž orayı mühimmat deposu ve harekat merkezi olarak kullanıyordu. Sanırım o hedef temizdi.” dedi. 
 
SİVİL KAYIPLARIN SEBEBİ ANGAJMAN KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK Mİ?
 
Townsend, Irak ve Suriye’de ABD’nin angajman kurallarında ufak düzeltmelerin yapıldığını aktararak, “Tüm bu düzeltmeler düşük seviyeden, yani CENTCOM’dan (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) yapıldı. Savunma Bakanına veya yönetime gitmeden yapılan küçük deÄŸiÅŸiklikler söz konusu.” dedi. 
Yapılan angajman deÄŸiÅŸikliklerinin, saldırı kararlarıyla ilgili olduÄŸunu ifade eden Townsend, “Biz savunmadan saldırıya geçtiÄŸimizde 2014'ten beri saldırı bakımından oldukça merkezi bir onay alma süreci söz konusuydu.” ifadesini kullandı. Townsend, süreç ilerledikçe bu saldırı emirlerinin merkez yerine sahadan verilmesi konusunda bazı deÄŸiÅŸikliklerin olduÄŸunu, ancak bu deÄŸiÅŸiklerin Musul’daki sivil kayıplarla iliÅŸkisinin olmadığını iddia etti. Sivil kayıplarının Musul’da tahmin edilebilir olduÄŸunu ifade eden ABD’li general, Musul’un batısının yoÄŸun nüfuslu olmasından dolayı sivil kayıplarının "kaçınılmaz" olduÄŸunu savundu. 
 
AA MUHABÄ°RÄ°NE 'ÃœZGÃœNÃœZ' MAÄ°LÄ°
 
Basın toplantısının ardından AA muhabirine e-posta ile ulaÅŸan Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, “Size yapılan muamele ÅŸeklinden dolayı üzgünüm. Sen adil bir muhabirsin. Bu konudaki kaygımı DoÄŸal Kararlılık Operasyonuna ileteceÄŸim.” ifadesini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.