Sosyal Medya

Güncel

Putin ve Ruhani Moskova'da görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ile petrol ve doğalgaz alanındaki işbirliğini genişletmek için büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.



Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ile Kremlin Sarayı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸan Putin, iki ülke hükümetlerinin iliÅŸkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkartmak için çaba gösterdiÄŸini belirtti.
 
Putin, Ruhani ile ekonomi başta olmak üzere Rus-İran ilişkilerini geliştirme ve siyasi diyaloğu derinleştirme kararı aldıklarını ifade etti. Geçen yıl Rusya ve İran arasındaki karşılıklı ticaret hacminin bölgesel ve küresel zorluklara rağmen yüzde 70 oranında arttığını kaydeden Putin, her iki tarafın da İran ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda istekli olduğunu dile getirdi.
 
Rus ÅŸirketlerinin Ä°ran enerji sektörünün geliÅŸimine katkı saÄŸladığını aktaran Putin, "Basra Körfezi kıyısında termik santral inÅŸası ve demiryolları elektrifikasyonu finansmanı için toplam 2,2 milyar avroluk devlet kredisi ayrıldı." bilgisini paylaÅŸtı. Ayrıca Putin, Ä°ran’a orta menzilli yolcu uçağı ve helikopter satışı konusunun da deÄŸerlendirildiÄŸini kaydetti.
 
 "Küresel konularda pozisyonlarımız yakın"
 
Putin, Rusya ve Ä°ran’ın bölgesel ve küresel konulardaki pozisyonlarının oldukça yakın olduÄŸuna vurgu yaparak, birçok alanda iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını anımsattı. Suriye krizine de deÄŸinen Putin, Türkiye, Ä°ran ve Rusya’nın Astana görüşmelerine garantör ülke olarak katılmasının, Suriye krizinin siyasi çözümüne ve Cenevre sürecine büyük katkı saÄŸladığını ifade etti. Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin, Ä°ran’ın Afganistan konusundaki uluslararası çabalara katılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
 
Bölgesel barış ve güvenlik konuları
 
 
İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişerek devam ettiğini belirterek, ekonomik ilişkilerde büyük ve uzun vadeli projelerin gerçekleştirilmesi aşamasına geçtiklerini söyledi. Putin ile bölgesel barış ve güvenlik konularını görüştüklerini bildiren Ruhani, terörle mücadeledeki işbirliğinin bu tehdit tamamen ortadan kalkana kadar devam edeceğini belirtti.
 
Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliÄŸi ve egemenliÄŸi konusu
 
 
Görüşmenin ardından basına dağıtılan Putin ve Ruhani’nin imzaladığı ortak deklarasyonda, Rusya ve Ä°ran’ın, Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliÄŸi, egemenliÄŸi ve bağımsızlığını desteklediÄŸine vurgu yapılarak, krizin ancak siyasi-diplomatik yollarla çözülebileceÄŸi belirtildi.
 
Türkiye, Rusya ve Ä°ran’ın üçlü çalışması sonucu Suriye’de sürdürülebilir ateÅŸkes ortamı oluÅŸtuÄŸu ve Astana görüşmelerinin baÅŸladığı kaydedilen deklarasyonda, bu iÅŸbirliÄŸinin Cenevre sürecinin baÅŸarıya ulaÅŸması adına önemli bir adım olduÄŸu ifadesine yer verildi.
 
Afganistan’daki durumdan endiÅŸe duyulduÄŸu belirtilen bildiride, Moskova’da yürütülen görüşmelerin çözüme katkı saÄŸlamasının umut ediliÄŸi kaydedildi. Deklarasyonda, Rusya ve Ä°ran’ın Yemen’deki çatışmaların bir an evvel durdurulmasından yana olduÄŸuna vurgu yapıldı. Irak’ın toprak bütünlüğünün desteklendiÄŸi belirtilen bildiride, BaÄŸdat hükümetinin DEAÅž’la mücadele çabalarının desteklendiÄŸi kaydedildi.
 
AnlaÅŸmalar
 
Putin-Ruhani görüşmesinin ardından iki ülke arasında, ekonomi, enerji, iletişim, spor, turizm ve inşaat alanlarında 15 protokol ve mutabakat zaptı imzalandı. İki ülke hükümetleri adına imzalanan anlaşmayla, grup turizminde karşılıklı vizeler kaldırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.