Sosyal Medya

Dünya

AB'nin 'son akÅŸam yemeÄŸi'-Mevlana Ä°dris

O meşhur Papa’lı son AB fotoğrafı medyaya düşer düşmez zihnimde değişik çağrışımlar sökün etti. Bir ihtişam fotoğrafı mıydı dersiniz acaba?



Mutantan bir salonda, kudretli mimar ve ressamların elinden çıkmış, batının özeti denilebilecek ‘ezici bir görselliÄŸin’ içine yerleÅŸmiÅŸ siyahlar içinde adamlar.
 
Yalnızca fotoğrafın merkezindeki (yalnızca fotoğrafın mı?) Papa kendi özel ruhanî kreasyonu içinde.
 
İki kadın var ve onlar da siyahlara bürünmüş.
 
Herkes saygılı, mütevekkil bir edayla durmakta.
 
Papa’nın elleri iki yanına sâkince uzanmış duruyor. Ama diÄŸerleri düzensiz; kiminin elleri arkasında, kimi baÄŸlamış, kimi kararsız sarkıtmış.
 
Bu bir ihtişam fotoğrafı gibi gözükse de değil.
 
Alınan hangi kararların ardından verildi bu fotoğraf, tahmin etmek zor.
 
Merkezdeki dinî figürün merkez anlamı sarih olsa da bütünlüğü parçalayan bir şey var bu fotoğrafta; Tarihsel kader!
 
Bazan bir ÅŸey ‘buraya kadar’dır.
 
Sistine Åžapeli’ndeki bu görkemli fotoÄŸraftan bende kalan ÅŸey ihtiÅŸam deÄŸil.
Bu fotoÄŸraf bendenize o meÅŸhur  “Ä°sa’nın son yemeÄŸi” resminden mülhem “AB’nin son yemeÄŸi” fotoÄŸrafı gibi geldi.
 
Avrupa, bulabildiği her fırsatta ya birbirini ya dünyayı yedi.
 
İki dünya savaşının ve yeryüzündeki sayısız katliamın, soykırımın merkezinde Papua Yeni Gineliler yahut Aborjinler mi vardı?
 
Tarih bazan birden gelir.
 
Gitmez.
 
 
Şehir tarihçiliği ve Kocaeli
 
Tarihimizle aramızın pek iyi olduğu söylenemez.
 
Son yıllarda kimi diziler ve tv programları aracılığıyla popüler bir ilgi uyanmış gibi gözükse de bu böyle.
 
Åžehir tarihçiliÄŸimiz de bu genel durumdan nasibini almış durumdadır. Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen ‘ÅŸehir tarihçiliÄŸi’, ‘ÅŸehir müzesi’ kavram ve uygulamalarına raÄŸmen bir çok ÅŸehrimiz kendi hafızasından ‘henüz’ mahrumdur.
 
Ancak bu durumu tersine çevirmeye, şehir hafızasının küllerini üfleyerek onu ortaya çıkartıp hayata katmaya çalışan bazı çalışmalar da yok değil.
 
Ãœsküdar, Eyüp, Bursa, Fatih gibi ilk akla gelen baÅŸarılı ve uzun soluklu bu çalışmalara Kocaeli’nin de eklendiÄŸini görmek bizi mutlu etti.
 
Geçtiğimiz günlerde yapılan 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu 159 akademisyenin 124 tebliğine ev sahipliği yaptı.
 
İçinde çok sayıda ilginç tebliÄŸin bulunduÄŸu, ancak yer darlığı sebebiyle içeriklerine deÄŸinemediÄŸim bu çalışmaların tümünün merkezinde Kocaeli, Gebze, Hereke, Çoban Mustafa PaÅŸa gibi ÅŸehrin tarihsel kimliÄŸini ve merkezini oluÅŸturan mekanlar, kiÅŸiler, olaylar var. Bu arada öğrendim ki Lahey Adalet Divanı salonundaki halı Hereke’den gitmiÅŸ.
 
Kocaeli BüyükÅŸehir BaÅŸkanı Ä°brahim KaraosmanoÄŸlu ve ekibini kutlarken, görmeyenler varsa bir Mimar Sinan ÅŸaheseri olan Gebze’deki Çoban Mustafa PaÅŸa Camii’ni görmenizi ve bu vesileyle bu ilginç ÅŸahsiyetin hayatına da bir göz atmanızın menfaatiniz icabına olduÄŸunu arz ediyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.