Güncel
Gülen örgütünün 'medya yapılanması' davası başladı
Gülen örgütünün medya yapılanmasına yönelik, aralarında "fuatavni" Twitter hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa, Atilla Taş, Ünal Tanık, Oğuz Usluer, Ufuk Şanlı, Hanım Büşra Erdal'ın da bulunduğu 25'i tutuklu, 2'si firari 29 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Ünal Tanık, Ufuk Şanlı, Atilla Taş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun da olduğu tutuklu 25 sanıkla avukatları katıldı. Tutuksuz 2 sanığın da katıldığı duruşmaya, firari sanıklar Said Sefa ve Bülent Ceyhan ise gelmedi.
CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Selina Doğan ve Şafak Pavey'le bazı sanık yakınları izleyici olarak duruşmaya katıldı.
Duruşmada yoklama ve kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından Mahkeme Başkanı İbrahim Lorasdağı yargılamaya ilişkin açıklama yaptı.
Sanık savunmalarının görüntülü ve sesli olarak kaydedileceğini belirten Mahkeme Başkanı Lorasdağı, sanıklar hakkında iddianamede yer alan suçlamaları ve sevk maddelerini sıralayarak, varsa usûle ilişkin taleplerin alınacağını daha sonra savunmalara geçileceğini söyledi.
Bunun üzerine söz alan sanık Cuma Ulus'un avukatı Ömer Kavilli, iddianamenin müvekkiline tebliğ edildiğini ancak bazı evrakın gönderilmediğini belirterek, belgelerin gönderilmesini ve yargılamanın daha sonra başlamasını talep etti.
Sanık Atilla Taş'ın avukatı Ali Deniz Ceylan da müvekkili dâhil 6 sanık hakkında şu andaki Mahkeme Başkanı İbrahim Lorasdağı tarafından soruşturma sürecinde kararların verildiğini belirterek, bu nedenle hâkimin davadan çeksailmesini, aksi takdirde reddi hâkim talebinde bulunacağını söyledi.
Bu taleplerin üzerine duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tüm taleplerin reddine karar verdi.
Kararın ardından duruşma tutuklu sanık Ahmet Memiş'in savunmasının alınmasıyla devam ediyor.
Hangi suçlamalarla ne kadar ceza isteniyor?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Murat Çağlak tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün sosyal medyadaki propaganda aracı olan ''fuatavni'' adlı Twitter hesabının kurucusu olduğu tespit edilen ve firari olduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan sanık Said Sefa hakkında ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütü yönetmek''ten de 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede, kapatılan Meydan gazetesinin yazarı Atilla Taş, yine kapatılan ''Rotahaber'' sitesinin sahibi Ünal Tanık'la gazeteciler Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Bayram Kaya, Bülent Ceyhan, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Muhterem Tanık, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız hakkında da ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis isteniyor.
İkinci iddianame yazılacak
Öte yandan, bu açılan davanın dışında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından Gülen örgütünün medya yapılanmasına yönelik soruşturmalar da sürüyor.
Bu soruşturmalar kapsamında, ''fuatavni'' hesabını Said Sefa'dan sonra kullanan şüpheliyle Gülen örgütü mensubu olduğu iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanan bazı şüpheliler hakkında ikinci bir iddianamenin yazımına geçileceği öğrenildi.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.