Sosyal Medya

Dünya

Müslümanlardan oluşan eski Rus özel kuvvetleri Suriyeli muhaliflerin yanında

Eski Rusya özel hava indirme birlikleri mensubu olan askerler, Suriye'de Beşar Esed rejimine karşı muhaliflerin yanında savaşıyor.



Suriye'de savaş alanında faaliyet gösteren ve senelerdir süren savaşı takipçilerine aktaran On the Ground News muhabiri Bilal Abdulkerim, Tahriru'ş Şam'ın son videosunda tanıttığı "özel kuvvetleri" de eğittiği ifade edilen, eski Rus hava indirme birliklerinden oluşan askeri güç ile röportaj gerçekleştirdi.

Profesyonellik ön planda

On the Ground News'in paylaÅŸtığı videonun ilk saniyelerinde, söz konusu gücün profesyonelliÄŸi ön plana çıkarıldı. Bilal Abdulkerim ön planda videoya giriÅŸ yaparken, arka planda kamuflaj içerisinde saklanan silahlı kiÅŸiler ortaya çıkıyor. TaÅŸların arasında oldukça profesyonel biçimde kamufle olan bu kiÅŸileri ayırt etmek neredeyse imkansız.

Teçhizatları, silahları, talim esnasındaki hareketleriyle profesyonel bir özel kuvvet gücünü andıran grup, birkaç sene önce "Malhama Tactical" ismiyle tanıtımını yapmıştı. Bu grubun mensupları Orta Asya ve Kafkasya kökenli Rusya vatandaÅŸları. Tanınan ismine ve geniÅŸ kabiliyet yelpazesine raÄŸmen Melhame'nin mensuplarının sayısı o kadar da fazla deÄŸil. Grubun savaşçı sayısının 10 civarında olduÄŸu ifade ediliyor. Ancak grubun eÄŸittiÄŸi muhalif savaşçı sayısı ise oldukça fazla. Melhame'nin Ahraru'ÅŸ Åžam ve Tahriru'ÅŸ Åžam gibi büyük grupların yanı sırı Türkistan Ä°slam Partisi'nde olduÄŸu gibi gibi yabancı savaşçılara eÄŸitim verdiÄŸi biliniyor.

Tahriru'ş Şam'ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı özel kuvvetlerin de "Malhama Tactical" tarafından eğitildiği ifade ediliyor.
 

Eski bir Rus özel kuvvetleri mensubu

Grubun lideri, bu yılın Åžubat ayında Rus hava saldırısında hayatını kaybettiÄŸi iddia edilen Ebu Ratib. Ebu Ratib, 24 yaşında Özbek kökenli bir Rus vatandaşı. Melhame'nin lideri kendisiyle yapılan bir röportajda Ã‡in, Arakan ve Çeçenistan'da da "cihat edilebileceÄŸini ve grubunun buralarda da çalışmayı istediÄŸini" belirtmiÅŸti. Yine aynı röportajda Ebu Ratib eski bir Rus hava indirme birliklerinin (VDV) eski bir mensubu olduÄŸunu, 2013 yılında ordudan ayrılarak Suriye'ye gittiÄŸini ifade etmiÅŸti. Ebu Ratib bölgeye gittiÄŸinde ilk olarak birçok yabancı savaşçının yaptığı gibi bağımsız kaldı. 2016 yılında ise muhalif gruplara eÄŸitim vermeye baÅŸlayacağı "Malhama Tactical"i teÅŸkil etti.

Cihat yanlıları için önemli bir atılım

Grubun, bölgede tüm dünyadaki cihat yanlıları için de bir ilki ortaya koymuÅŸ olduÄŸu tezi ortaya atıldı. Yayınladıkları videolarda oldukça donanımlı ve profesyonel oldukları görülen grup, geçmiÅŸten bugüne cihat yanlısı hareketler içerisinde muhtemelen bir ilk niteliÄŸinde. Bazı Batılı askeri yetkililer bu grubun seviyesini överek "onların eÄŸittiÄŸi kimselerin Suriye sahnesinde oldukça ciddi bir avantaja sahip olacağını" dile getirmiÅŸti. Grup operasyonlara sıklıkla katılmıyor, bunun yerine diÄŸer grupları eÄŸitmeyi tercih ediyor. Ancak 2016 yılının sonların güney Halep kırsalında ve Ramuse'de rejime karşı çatışmalara katıldıkları biliniyor. Melhame verdiÄŸi eÄŸitimin yanı sıra silahlar için yeni parçalar ve ekipmanlar da üretiyor. Ebu Ratib grubun amacının tamamıyla ideolojik olduÄŸunu söyleyerek amaçlarının "Esed rejimine karşı cihat etmek" olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Videoda grup üyelerinin atışlar gerçekleÅŸtirdiÄŸi, düşman bölgesini temizleme ve çatışma alanından yaralı tahliyesi talimi yaptıkları görülüyor. Yayınladıkları diÄŸer videolarda olduÄŸu gibi burada da profesyonel çizgileri ortaya çıkıyor.

On the Ground News'in yayınladığı video:
 


Kaynak: Mepa News

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.