Sosyal Medya

YaÅŸam

Hurdacıydı, fabrikatör oldu

Batman'da ortaokuldayken eğitimini yarıda bırakan Kerem Demir, geri dönüşüm ve sulama borusu üretim tesisi sahibi oldu.



Batman'da ortaokuldayken eÄŸitimini yarıda bırakıp sokaklardan kağıt, pet ÅŸiÅŸe, plastik atık ve hurda demir toplamaya baÅŸlayan 43 yaşındaki Kerem Demir, ÅŸimdi 3 kardeÅŸiyle birlikte 100 kiÅŸinin çalıştığı geri dönüşüm ve sulama borusu üretim tesisi sahibi. 

Demir, 8 dönümlük alanda kurulan tesiste, yılda 2 milyon ton geri dönüşüm sağladıklarını, elde ettikleri hammede ile de çiftçiler için su borusu ürettiklerini söyledi.

Sason Ä°lçesi'nin Acar Köyü'nde yaÅŸarken ortaokulu terken Kerem Demir, 1995 yılında ailesiyle birlikte geldiÄŸi Batman merkezinde iÅŸ bulamayınca, sokaklardan kağıt, pet ÅŸiÅŸe, plastik atık ve hurda demir toplamaya baÅŸladı. 

3 kardeÅŸiyle birlikte bıkmadan usanmadan çalışan Demir, bir yandan ailesini geçimini saÄŸladı, bir yandan da birikim yapmaya baÅŸladı. Demir, 2000 yılında, Güneykent Mahallesi'ndeki 8 dönümlük arazide 5 milyon liraya malolan geri dönüşüm tesisi kurdu. 

100 kişinin çalıştığı, dolaylı olarak da çoğu Suriyeli olmak üzere 2 bin kişinin para kazandığı tesisi yöneten Demir, yılda 2 milyon ton katı atığın geri dönüşümünü sağlıyor. Demir kardeşler, tesiste geri dönüşüm yoluyla elde ettikleri hammade ile de bölge çiftçisine hesaplı su borusu üretiyor.

ÇÖPTE KAĞIT TOPALAMAKTAN FABRİKATÖRLÜĞE

Sokakta kağıt toplarken, en az 55 kişinin çalıştığı işyerinin patronu ve yöneticisi olan Kerem Demir şöyle konuştu;

"Biz atıkları toplamaktan, yani hurdacılık iÅŸinden geldiÄŸimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama zoru baÅŸardık. 2 bin kiÅŸinin her gün getirdiÄŸi atıkları, deÄŸerlendiriyoruz. Yani 2 bin kiÅŸinin ekmek parası kazanmasına yardımcı oluyoruz. 90'lı yıllarda köyümüz boÅŸaldı. Batman'a geldim. 

Ortaokulu yarıda bıraktım. Seyyar bir arabayla Batman'ın sokaklarında kağıt, pet ÅŸiÅŸe, plastik topladım. Okumak istiyordum ama ailemin geçimini saÄŸlamak için de çalışmak zorundaydım. Bu nedenle eÄŸitimimi yarıda bıraktım. 7 ay süreyle gece-gündüz demeden çöp konteynırlarını eÅŸeleyip atık topladım. 

Günlük yevmiyem ailemin ihtiyacını karşılamıyordu. Sonradan hurdacılık dükkanı açmaya karar verdim. Hurdacılıktan iyi kazandım ve bu geri dönüşüm iÅŸine girmeye karar verdim. Kendi kendime 'Neden geri dönüşüm iÅŸini yapmamayım?' dedim. 2000'li yılların başında altyapısını oluÅŸturduÄŸum geri dönüşüm iÅŸine devam ettim. Dört kardeÅŸiz. Adana, Ä°stanbul ve Gaziantep'den atık ayrıştırma makinesi aldık. Atık toplama iÅŸine girince köydeki yakınlarımızı da bu iÅŸe teÅŸvik ettik. 

Hurda, atık malzemeleri için önce küçük bir depo tuttum ve atık toplayanlardan önce kağıt, pet, plastik ve poşet aldık. Sonradan metal toplama işine girdik. Atık alırken, kar marjımız çok düşüktü. Çünkü atıkların geri dönüşümünü yapamıyorduk. Bir süre sonra ben 'geri dönüşüm imalatını yapmak istiyorum' dedim. Batman'da geri dönüşüm üretimini yapmaya başladık"

1 YILDA 2 MİLYON TON GERİ DÖNÜŞÜYOR

İlk olarak Adana'dan aldıkları makine ile çalıştıklarını belirten Demir, bunun da yetersiz kaldığını ifade ederek şöyle devam etti;

"Önce Adana'dan satın aldığımız geri dönüşüm makinesi yetersiz kaldı. Gaziantep ve Ä°stanbul'dan getirdiÄŸimiz makinelerle üretimimiz ikiye katlandı. Ayda 500 ton kağıt, 150 ton plastik, 100 ton poÅŸet, 50 ton çuval, 40 ton pimapen ve 50 ton da metal geri dönüşümü saÄŸlıyoruz. 

Yılda ortalama 2 milyon ton atık, tesisimizde ayrıştırıyor. 500 bin liralık yatırım teÅŸvikiyle tesisimizi daha da büyüttük. Biz çöp atıkları toplamaktan, yani hurdacılık iÅŸinden geldiÄŸimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama sonra baÅŸardık. 15 araç, 100 eleman ÅŸu anda 2 bin 500 metre kare kapalı alanda bir tesisteyiz. 

Suriyeli sığınmacıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin her gün getirdiği atıkları, geri dönüşüm tesisinde değerlendiriyoruz"

ÇÖP ATIKLARINDAN SULAMA BORUSU ÜRETİYORLAR

Hurdacılıktan gelen Kerem Demir, kurduÄŸu çöp atığı dönüştürme fabrikasıyla birlikte Siirt yolunda sulama borusu fabrikası kurdu. 

Batman çöpünden elde ettiği ham medde ile sulama borusu üretimine geçen Demir şu ifadeleri kullandı;

"Batman'da aylık 60 bin ton plastik ve poÅŸetten elde ettiÄŸimiz ham madde ile sulama borusu üreten fabrika kurdum. Burada ürettiÄŸimiz sulama borularını tüm bölgeye sulama borusunu satışını yapıyoruz. Baro fabrikasının hayata geçmesiyle hayalim gerçekleÅŸti. Hurdacılıkla iÅŸe baÅŸladığım bu iÅŸe sula barosu üreteceÄŸimi hiç aklıma gelmezdi. 

Bu çöpten ben ve tüm çalışanlarımız kazanıyoruz. Ayrıca bölgelere verilen cazibe merkezi ile bölgede olmayan büyük bir tesis kurmak içinde 14 milyonluk projemizin kabul edilmesi durumda son derece mükemmel bir tesis kurmayı hedefliyoruz" 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.