Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rusya, Ankara'yı ikna edemedi

Ankara, YPG’nin Rus birliklerinin Afrin’de üs kuracağı açıklamasını Rusya’nın yalanlamasını inandırıcı bulmadı.



 Rusya, üs deÄŸil ateÅŸkes ihlallerini görüşmek için bir ‘uzlaÅŸma merkezi’ olduÄŸunu iddia ederken Rus komutan, “Türkiye sınırına yakın Rus bayrağının göndere çekilmesi güvenliÄŸin garantörü olduÄŸumuzu gösteriyor” dedi.

ANKARA, Rusya’nın Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesi sınırları içinde yer alan Jandaris’te, YPG güçlerini eÄŸitmek için bir üs kurduÄŸu iddiasının Moskova yönetimi tarafından yalanlanmasına temkinli yaklaÅŸtı. Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG Sözcüsü Redur Helil, önceki gün Ä°ngiliz Reuters’a yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Afrin’e üs kuracağını ve silahlı eÄŸitim vereceÄŸini açıklamıştı. Moskova ise bunu yalanlamıştı. Türk güvenlik kaynaklarının, son geliÅŸmelere dair bazı kritik tespitleri şöyle:

‘HAREKETLÄ°LÄ°K VAR’

Türkiye’nin istihbarat kaynakları, bölgede Rusya’nın da dahil olduÄŸu hareketliliÄŸi bir süredir tespit etmiÅŸti. Konu, iki ülke askeri makamları arasındaki temaslarda da gündeme getirildi ve rahatsızlık mesajı Rusya’ya iletildi. Ä°stihbarat kaynakları, sadece Rusya’nın deÄŸil, rejim güçlerinin de bölgede hareketlilik içinde olduÄŸunu tespit etti. Rusya’nın Afrin’de eÄŸitim verdiÄŸine dair ABD’nin de bilgi sahibi olduÄŸu düşünülüyor.

‘AFRÄ°N’DE ÇATIÅžMA YOK’

Afrin’de bir çatışma ortamından bahsedilemeyeceÄŸini belirten güvenlik kaynakları, dolayısıyla bu bölgede ateÅŸkes ihlallerini görüşmek amacıyla bir merkez kurulmasına da ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Konunun Astana’da yapılan görüşmelerde de gündeme gelmediÄŸi belirtilirken, böyle bir giriÅŸimden bahsedilmiÅŸ olsa, Türk tarafının ÅŸimdi olduÄŸu gibi karşı çıkacağı da vurgulanıyor. Bir bölgede askeri eÄŸitim verilmeye baÅŸlanmışsa, orasının üs olarak tanımlanacağını belirten kaynaklar, merkez veya ÅŸube demenin gerçeÄŸi ortadan kaldırmayacağına dikkat çekiyor.

‘ABD’YE KARÅžILIK HAMLE’

Güvenlik kaynakları, gerçekçi bir deÄŸerlendirme yapıldığında, Suriye’ye yerleÅŸmiÅŸ bir dünya gücü olarak Rusya’nın bu hamleyi, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin denetimindeki bölgede 8 ayrı üs kurmasına karşılık yaptığını söylemenin mümkün olduÄŸunu düşünüyor.

AFRÄ°N’DEKÄ° RUS KOMUTAN: GÃœVENLİĞİ SAÄžLAYACAÄžIZ

YPG’nin Rus üssü kurulacağına dair açıklamasını yalanlayan Rusya Savunma Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada ateÅŸkes ihlallerini görüşmek için bir “UzlaÅŸma Merkezi” bulunduÄŸunu bildirmiÅŸti. Bununla beraber 20 Mart’ta Afrin’e konuÅŸlanan Rus birliÄŸinin komutanı Tümgeneral Andrey Volkov ÅŸunları söyledi: “Türkiye sınırına yakın bölgede yer alan ÅŸehirde Rus bayrağının göndere çekilmesi bizim Suriye yönetimine destek veren kuvvet olarak bölgede güvenliÄŸin garantörü olduÄŸumuzu gösteriyor. Yerel halk Kürtlerle de temas halinde Suriye sınırının güvenliÄŸini saÄŸlayacağız.”

YPG Ä°LE AYNI BÄ°NADA

Rus askeri birliÄŸi TSK destekli ÖSO birliklerinin kontrolü altında bulunan Azez’e yaklaşık 9 km. uzaklıktaki Kafr Janneh köyüne yerleÅŸti. Rus askerleri Kafr Janneh köyünde YPG’nin askeri ve eÄŸitim üssü olarak kullandığı bina ve alana konuÅŸlandı. Afrin’e gönderilen birlikte kaç Rus askeri bulunduÄŸu konusunda ise bilgi verilmedi

KAYNAKHÃœRRÄ°YET, VATAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.