Güncel
Bugün Nevruz-Mevlana İdris
Follow @dusuncemektebi2
Bugün Nevruz ama öyle politik bir yakın geçmiş etkisi var ki, kelimenin aslî çağrışımlarına ulaşabilmek için zihnimize ne kadar çiçek yüklemek gerektiğini hesab edemiyoruz.
Batı veya Doğu kavramı konusunda da durum farklı değil.
Kültürel alanda dolaşan sayısız kavram, çok farklı içeriklerle algılanıyor.
Her siyasal veya kültürel grup kavramları belli çerçeveler içine oturtmayı, yorumlamayı ve o kavramsal geleceği kendi yorumu üzerinden kurgulamak istiyor.
Bugün Nevruz.
Çiçekler, ateşler, yükselen sevinçler mi demiştiniz bayım?
Bilemiyorum. ‘Evet/hayır’a yüklenen aşırı tuhaf anlamların sisi içinde bazı ÅŸeyleri seçmek güç.
Birisini severken de, sevmezken de ölçülerin dışına çıkmak iyi bir şey değil.
Nasıl geçti Çanakkale’yi anma günleri?
Nasıl geldik Nevruz’a? Geldik mi, gelebildik mi? Ve Avrupa neler yapıyor deÄŸil mi, göstere göstere. Zaman hızlı, dünya küçük. YaÅŸarsak daha neler göreceÄŸiz zamanın güncel aynalarında kim bilir.
Ve kim bilir daha nelerden bahsediyor olacağız bahse değer şeyler kalırsa.
Bugün Nevruz.
Ve çiçeklerden, anlam aralıklarından yükselen bir sevinçten, varolmanın neÅŸ’esinden bîhaber, harala gürele gulgûleli yaÅŸamamaklardan geçerek nereye?
O büyük sükûnlu geceye açılan kapıdan geçmeden önce.
‘Selam’ diyememek bazı ÅŸeylere, bazı kimselere.
Geçip giden bazı aziz saatlere.
Bugün Nevruz, yarın ekinoks.
Gündüz yetişti geceye.
Ama yarın yine uzaklaşmaya başlayacaklar birbirinden yavaş yavaş. Ve biri yorulup öbürü yetişecek ona. Hep mi böyle? Hep böyle.
İlk yazım ve Reşat Ekrem Koçu ile tanışmam
Benim matbaadan çıkıp da basılan ilk yazım rahmetli ReÅŸat Ekrem Koçu’nun 1944’te baÅŸlamış olduÄŸu Ä°stanbul Ansiklopedisi’nde oldu. Yalnız sonra o yarım kaldı, sonra bir daha baÅŸladı. 1945 yılında yazdığım ilk yazım olan Ahmet PaÅŸa Mescidi ancak 1949 yılında basılabildi. Bayezid’da sahaf Bedros NiÅŸanyan vardı. ReÅŸat Ekrem’le ben 1945yılının bir bahar günü, onun dükkânında tanıştım. O sırada onu ikinci defa askere almışlar, üzerinde yedek subay üniforması vardı. Tabii tanımadığım bir adam. Ben o zaman Almanya’dan gelmiÅŸ, Ä°stanbul Ãœniversitesi’ne kaydolmuÅŸ öğrenciyim. “Beyefendi, siz bir ansiklopedi çıkarıyormuÅŸsunuz, Ä°stanbul Ansiklopedisi. Burada Bizans’la ilgili maddeleri kim yazacak?” dedim. “EÄŸer arzu buyurursanız beyefendi, zât-ı âliniz yazın” dedi bana. Aynı bu cümleyle. Orada ben “pekâlâ” dedim, hoÅŸuma gitti böyle bir teklif. Onun üzerine o sırada da ansiklopedinin iki fasikülü çıkmış ve Fatih ÇarÅŸamba’da Ahmet PaÅŸa Mescidi diye kiliseden bozma küçük bir mescid vardır, onun sırası gelmiÅŸ. Ä°ki daktilo sayfası yazıp vermiÅŸ olduÄŸum yazıya bakmış, beÄŸenmiÅŸ. Tabii o zamanlar bani tanımıyor, hiç bilmiyor. “Yalnız bundan ayrı basım yapar mısınız?” dedim. Çocukluk iÅŸte, ilk heves. Ondan sonra o yazıyı yeniden sayfa düzenleyerek, ufak boyda on tane ayrı basım yaptırmış. Ona tek kuruÅŸ almadan çok yazı vermiÅŸimdir. Yalnız rahmetli bir iki defa bana kızmıştı, “efendim, sen yazacakken yazmadın zamanında” dedi. “ Beyefendi ben bu iÅŸle uÄŸraÅŸmıyorum, sen bana aç telefonu söyle. Åžu yazı acele lâzım de, ben sana yirmi dört saatte getirir, veririm” dedim. (…) Semavi Eyice ile Ä°stanbul’a Dair- Hatırat Serisi -1-Ä°BB Kültür A.Åž. Yay.
Zeytinburnu 2. Uluslararası Öykü Festivali bugün başlıyor
“Zeytinburnu Belediyesi olarak sahici bir iletiÅŸimin, saÄŸlıklı köprüler kurmanın yolunun kitaplardan ve edebiyattan geçtiÄŸinin farkındayız. Bu yüzden Zeytinburnu Uluslararası Öykü Festivali bizler için her yıl geliÅŸini heyecanla beklediÄŸimiz, dört başı mamur bir etkinlik olması için arkadaÅŸlarımızla birlikte canla baÅŸla çalıştığımız bir organizasyon haline gelmiÅŸtir. Ãœlkemizin ve dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıların hayatımızı zenginleÅŸtiren, derinleÅŸtiren hikayeleriyle aramızda olmasından büyük mutluluk duyuyor; bu vesileyle festivalimize katılarak bizi onurlandıran sanatçılarımıza ve festivalde emeÄŸi geçen bütün arkadaÅŸlarıma canı gönülden teÅŸekkür ediyorum.”
Bu sözler Zeytinburnu Belediye BaÅŸkanı Murat Aydın’a ait. Kendisi fotoÄŸraf sanatıyla iÅŸtigâl eden BaÅŸkan, geçtiÄŸimiz yıllarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi kültürel yayınlarla kurumsal anlamda ödüllendirilen bir yerel yönetimin uzun yıllardır başında bulunuyor. Kendisini kutlarız.
Davete icabet etmek ve öykü üzerine deÄŸiÅŸik çalışma ve oturumların yapılacağı Zeytinburnu’ndaki bu deÄŸerli etkinliÄŸe katılmak için bugün orada olacağız. Hikâyesiz insan ve toplum olur mu hiç? Olursa da neye benzer, deÄŸil mi ama?
Henüz yorum yapılmamış.