Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ona 'mutlu hacker' diyorlar: Hamza Bendelladj

Cezayirli hacker, geliştirdiği bir bilgisayar virüsü ile ABD bankalarından ele geçirdiği milyonlarca doları Filistinli yardım kuruluşlarına göndermişti.



Hamza Bendelladj, Amerika bankalarından para çalıp Filistinli yardım kuruluşlarına verdiği suçlamasıyla, 2016 yılının Nisan ayında 15 yıl hapse ve 3 yıl denetimli serbestliğe mahkum edilmişti.
 
Sorduğunuz kişiye bağlı olarak Hamza Bendelladj ya Robin Hood vari bir kahraman ya da bir siber çağın gangsteridir.
 
27 yaşındaki Cezayirli bilgisayar bilimleri mezunu Hamza, 200’den fazla Amerikan bankası ve finansal kuruluÅŸtan para çalmak için bir bilgisayar virüsü kullandığı gerekçesiyle ABD mahkemesinde cezaya çarptırılmıştı. Hamza'nın Filistinli yardım kuruluÅŸlarına milyonlarca dolar verdiÄŸi belirtiliyor.
 
SpyEye olarak adlandırılan bir bankacılık truva atının (bilgisayar yazılımı baÄŸlamında zararlı program barındıran veya yükleyen program) eÅŸ kurucusu  olduÄŸu iddia edilen Bendelladj’ın aleyhinde ABD’li yetkililer tarafından 2011’de gıyabi dava açılmıştı. San Francisco merkezli bir teknoloji dergisi olan Wired’a göre 2009 ve 2011 yılları arasında popülerliÄŸinin zirvesindeki kötü amaçlı bir yazılım olan bu programın ABD ve daha birçok yerde 1.4 milyondan daha fazla bilgisayara bulaÅŸtığına inanılıyor. Yazılım, kullanıcılara soymak istedikleri online finansal hesapların giriÅŸ bilgilerini saÄŸlıyordu.
 
"Mutlu hacker"
 
Ä°nternet dünyasında Bx1 lakabıyla tanınan Bendelladj’ın tutukluluÄŸu iki yıl sürdü. Tayland topraklarında yakalandı ve 2013’de ABD’ye teslim edildi. Bangkok Suvarnabhumi havaalanında gözaltına alındığı sırada gülümserken fotoÄŸraflandığı için “mutlu hacker” olarak adlandırıldı.
 
Bendelladj’ın 23 maddelik iddianamesinin açıklandığı 3 Mayıs 2013’de ABD vekili Sally Quillian Yates, “ Bendelladj’ın kriminal sahası uluslararası sınırları aÅŸtı.” demiÅŸti. Ä°ddianame, elektronik dolandırıcılık, banka ve bilgisayar dolandırıcılığına iliÅŸkin suçları da kapsıyordu.
 
Mahkeme tutanağına göre 2009 ve 2011 yılları arasında Bendelladj ve diÄŸerleri SpyEye virüsünün çeÅŸitli versiyonlarını geliÅŸtirdi, pazarladı ve siber suçlulara sattı ki bu da onların ÅŸifrelere, kullanıcı adlarına ve kredi kartı bilgilerine ulaÅŸmalarına imkan verdi. Amerikalı yetkililer Hamza’nın, Darkode olarak bilinen bilgisayar hackleme forumunda SpyEye programının reklamını yaptığını belirtti.
 
ABD’li yetkililer ayrıca Bendelladj ve diÄŸerlerinin, finansal ve kiÅŸisel bilgileri ele geçirmek için gasp ettikleri enfekte olmuÅŸ bilgisayarların  network ve botnet aÄŸlarını kurmakla suçlandıklarını ifade etti. Bendelladj buna ek olarak bilgileri bankalardan para çalmak için kullanmakla suçlanıyor.
 
Mahkeme tutanakları nakdi harcamanın ne kadar olduÄŸundan söz etmezken, birçok haber Bendelladj’ın parayı Filistinli yardım kuruluÅŸlarına fon saÄŸlamak için kullandığını iddia ediyor- ki bu bilgiler onu birçok insanın gözünde kahraman yapıyor.
 
"280 milyon dolar Filistin’e gönderdi. Cezası mı? Ölüm."
 
Bendelladj’ın iadesinin ardından idam cezasına çarptırılacağına dair söylentiler dahi yayılmaya baÅŸlamıştı ve destekçileri canının bağışlanmasını isteyen bir kampanya baÅŸlattı.
 
O dönemde @Hassan_JBr adlı twitter kullanıcısı hesabında ÅŸu gönderiyi paylaÅŸtı; “Cezayirli kahraman en tehlikeli 10 hackerdan biri. 217 bankayı hackledi ve 280.000.000 dolar Filistin’e gönderdi. Cezası mı? Ölüm.” Bu gönderi 4.500’den fazla retweet aldı.
 
ABD kolluk kuvvetleri, Bendelladj’ın tutuklanmasıyla Darkode’u kaldırdıklarını ve forumla baÄŸlantısı olan kiÅŸiler aleyhinde dosya açtıklarını belirtti.
 
Bendelladj suçunu kabul etmesine rağmen destekçileri tahliyesi için #FreeHamzaBendelladj ve #FreePalestine hashtaglerini kullanarak aralarında Fransız havayollarının ve Virginia merkezli bir üniversitenin de bulunduğu çeşitli websiteleri hacklemeye devam ettiler.
 
Siber Caydırıcılık ve Siber SavaÅŸlar’ın yazarı Martin Libicki’ye göre Bendelladj gibi  online hackerlara karşı savaÅŸ uzun süreli bir savaÅŸ olacak.
 
Al Jazeera’ye konuÅŸan Libicki “Siber suç, zeki ve riski göz ardı eden biri için hala cazip bir seçenek. Uzun vadede, siber suçun neden olduÄŸu zayiatları tolere edilebilir bir düzeye indirmek, bilgisayar ve bankacılık alanlarında (ve diÄŸer para getiren sektörlerde) oluÅŸacak koÅŸullara baÄŸlı olacak” dedi.
 
Kaynak: Mepa News

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.