Coğrafyamız
Mısır'da insan hakları ihlalleri had safhada
Follow @dusuncemektebi2
Askeri darbe sonrası Mısır'da insan hakları ihlalleri sürüyor. Hapishanelerde işkence gören ve kansere yakalanan mahkumlar oldukça fazla.
Mısır’ın ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin Temmuz 2013’te Abdülfettah es-Sisi komutasındaki askeri darbeyle uzaklaÅŸtırılmasının ardından ülke, adeta insan haklarının, temel hak ve hürriyetlerin yok sayıldığı bir yer haline geldi.
Darbeyle göreve gelen Sisi yönetiminin, sayısız insan hakları ihlalleri ve yaptığı işkenceler bugüne kadar birçok uluslararası insan hakları kuruluşunun raporlarına yansıdı.
İnsan hakları kuruluşlarının darbe sonrasındaki raporlarına yansıyan ihlaller sadece Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) ilişkin işkenceleri değil, aynı zamanda uluslararası basın mensuplarına ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik tecavüz ve ölüm vakalarını da içeriyor.
Bu doÄŸrultudaki en son rapor, Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü tarafından 2017 yılının başında yayımlandı. Mısır’da 2016 yılında yaÅŸanan insan hakları ihlallerine vurgu yapılan raporda, Sisi rejiminin sebepsiz yere gözaltılarına, iÅŸkencelerine ve hukuksuzluklarına dikkat çekildi.
Raporda, ulusal güvenlik güçlerinin, darbe sonrasında hapishanelere konulanlara düzenli olarak işkence yapılmaya devam edildiği ifade edildi. Hiçbir yetkilinin çiğnenen yasalar hakkında hesap vermediği de belirtilen raporda, yüzlerce vatandaşın da gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolduğuna vurgu yapıldı.
Hapishanelerde yaşanan ihlallerin örneklerine yer verilen örgütün çalışmasında, Akrep Hapishanesinde yapılan işkencelerden dolayı en az 6 tutuklunun hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
REJÄ°M, Ä°HLALLERÄ° ARAÅžTIRAN KURULUÅžLARDAN RAHATSIZ
Sisi rejimi, yaşanan insan hakları ihlallerini ortaya koyan kuruluşlardan büyük rahatsızlık duyuyor.
Bunun son örneği, Mısır güvenlik güçlerinin, insan hakları ihlallerini belgeleyen, işkence ve şiddet mağdurlarına destek veren Nedim Şiddet Mağdurlarını Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezini geçen ay kapatması oldu.
Merkezin Müdürü Ayide Seyfuddevle, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki merkeze baskın düzenleyerek ofisi kapattığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığının Şubat 2016'da "idari usulsüzlük" gerekçesiyle insan hakları ihlallerini belgeleyen, işkence ve şiddet mağdurlarına tedavi veren merkezin kapatılması yönünde talimat verdiğini ifade eden Seyfuddevle, daha önce de merkezin iki kez güvenlik güçleri tarafından kapatılmak istendiğini ancak personelin ofisten ayrılmayı reddetmesi üzerine başarılı olamadıklarını aktardı.
CAMBRİDGE ÖĞRENCİSİ İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLDÜ
Mısır’da ÅŸiddet ve baskı görenler sadece Ä°hvan ve muhalif Mısırlılarla sınırlı deÄŸil. Ä°ngiliz Cambridge Ãœniversitesinde doktora yapan Ä°talyan öğrenci Giulio Regeni, Mısır’daki işçi sendikaları ve aktivistlerle ilgili araÅŸtırma yaparken Ocak 2016’da ortadan kayboldu. Cesedi 10 gün sonra bulunan Regeni, iÅŸkence edilerek öldürüldüğünün ortaya çıkması üzerine Ä°talya ve Mısır arasında gerginlik yaÅŸandı. Ä°talya, Kahire Büyükelçisi'ni geri çekti.
Mısır mahkemesi de 5 hukukçu ile 3 hukuk kuruluşunun mallarına tasarruf yetkisine yasak getirilmesi kararı aldı.
Güney Kahire Ceza Mahkemesi, 2016’da Arap Ä°nsan Hakları Ağı BaÅŸkanı Cemal Iyd, Mısır KiÅŸisel Haklar GiriÅŸimi kurucusu Hüsam Behçet, Kahire Ä°nsan Hakları Merkezi Müdürü Behiyyüddin Hasan, HiÅŸam Mübarek Hukuk Merkezi Müdürü Mustafa el-Hasan ve Mısır EÄŸitim Hakkı Merkezi Müdürü Abdulhafiz Tayil ile HiÅŸam Mübarek, Mısır EÄŸitim Hakkı Merkezi ve Kahire Ä°nsan Hakları Merkezi'nin mallarında tasarruf yetkisine yasak getirilmesine karar verdi.
Mahkemenin verdiği kararı eleştiren Iyd, Sisi yönetiminin, bağımsız hukukçulardan intikam alma amacı güttüğünü söyledi.
MISIRLI MAHKUMLAR KANSER KISKACINDA
İnsan hakları kurumları, tutuklulara yönelik işkencenin yanı sıra hapishanelerde mahkumlara gerekli sağlık hizmetlerinin de sağlanmadığına dikkati çekiyor. Özellikle kanser hastalığına yakalanan mahkumların tedaviden mahrum bırakıldığı belirtiliyor.
Ä°nsan Hakları ve Özgürlükleri Gözlemevinin geçen yılın sonlarında yayımladığı rapora göre, Mısır hapishanelerindeki mahkumların 200'ü kan, 200’ü lenf, 150’si akciÄŸer, 100’ü pankreas, 90’ı prostat, 50’si kolon kanserine yakalanmış durumda.
Raporda, hasta mahkumların yaklaşık yüzde 50’sinin kansere hapishanede iken yakalandığı, diÄŸerlerinin de hasta iken tutuklandığı vurgulanıyor.
Afro-Arap İnsan Hakları ve Özgürlükleri Merkezi Müdürü Abdullah en-Neccar da cezaevlerindeki sağlık hizmetlerinde sorunlar yaşandığı ve yetkililerin de hasta mahkumların dışarıda muayenesine izin vermediğine dikkati çekiyor.
Darbeden bu yana 32 mahkumun kanser, 491 mahkumun ise tıbbi ihmal nedeniyle hayatını kaybettiği bilgisini veren Neccar, Mısırlı makamların mahkumlar aleyhindeki uygulamalarının, "her mahkumun sağlık hizmetlerinden yararlanma ve gerektiği zaman periyodik muayenelerinin yapılması, bedensel ya da zihinsel bir rahatsızlığın tespiti durumunda gerekli tedavinin uygulanmasını" öngören uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğinin altını çizdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı
Henüz yorum yapılmamış.