Sosyal Medya

Coğrafyamız

Camiden kaçanları ikinci kez bombalamışlar

ABD’nin Halep’teki cami katliamında, iki kez saldırı düzenlendiği ortaya çıktı. Saldırıdan kurtulan insanlar, cemaatin abdest tazelediği esnada bir hava saldırısı olduğunu, ardından insanlar korkuyla kaçtığı sırada ikinci bir saldırı yapıldığını anlattı.



ABD’nin, Suriye’nin Halep kentindeki Cina köyünde ‘El Kaidecilerin toplanma alanı’ olduÄŸu iddiasıyla namaz vaktinde vurduÄŸu camiden yaralı kurtulan siviller, ABD’nin iddiasının asılsız olduÄŸunu belirtiyor. Halep ile Ä°dlib kentleri sınırında yer alan Cina köyünde perÅŸembe akÅŸamı, yatsı namazı vaktinde ABD, “El Kaidecilerin toplanma alanı” olduÄŸunu iddia ettiÄŸi Ömer Hattab Camisi’ni savaÅŸ uçaklarıyla bombalamıştı. Sivil savunma yetkililerinin bildirdiÄŸine göre, saldırıda aralarında “TebliÄŸ Cemaati” mensuplarının bulunduÄŸu 58 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, onlarca kiÅŸi yaralanmıştı. TebliÄŸ Cemaati’nin her hafta perÅŸembeyi cumaya baÄŸlayan gece sohbet yaptığı camiyi hedef alan hava saldırısından yaralı kurtulan cemaat üyeleri ve Cina köyü sakinleri AA muhabirine konuÅŸtu.

Yıkılan caminin enkazından sivil savunma ekipleri tarafından çıkarılan cemaatin yetkililerinden Hammadi HantuÅŸ, saldırı esnasında yatsı namazına hazırlandıklarını aktardı. HantuÅŸ, “Bir baktık camiye saldırılar oldu. Ãœst kat alt katla birleÅŸti ve cami bir anda harabeye döndü. Camide ibadetini yerine getirmek üzere iki yüz ila üç yüz insan bulunuyordu.” dedi. ABD’nin “El Kaide” iddiasını yalanlayan HantuÅŸ, ÅŸunları söyledi:

“Camide silahlı grup mensubu hiç kimse yoktu. Teröristlerin olduÄŸu iddiası da tamamen asılsız ve iftiradır. Ölenlerin çoÄŸu tebliÄŸcilerdi, dünya çapında bilinirler. Hiçbir partiye ya da gruba mensup deÄŸillerdir. Sadece Allah’ın dinini yaymaya çalışırlar.”

Hantuş, yaşamını yitirenlerin bir kısmının da köyde yaşayanlar olduğunu belirtti. ABD saldırısı sırasında camide bulunan ve kolundan hafif yaralanan Cina köyü sakini Ebu Ali ise yaşanan dehşet anlarını şöyle anlattı:

“Ä°lk saldırı, akÅŸam namazından sonra camide toplananların sohbet için ikram hazırlığı ve abdest tazelemeleri esnasında yapıldı. Uçak ilk önce yemeklerin hazırlandığı yeri ve abdest alma yerini vurdu, cemaatin bir bölümü korkuyla dışarıya çıktığında uçak yeniden gelip bu insanları hedef aldı.”

“Ölenlerin çoÄŸu sivil ve TebliÄŸ Cemaati’nden din adamları” diyen Ali, camide silahlı grup üyesi bulunmadığını vurgulayarak, “Bu saldırı onların ne kadar korkak olduklarını göstermektedir. Bizlerin onları kelimelerimizle ve seslerimizle korkuttuÄŸumuzu göstermektedir. Aramızda terörist yoktu. Hedef alınanlar tebliÄŸcilerdi. Hepimiz Müslümanız ve Allah’a dua için gelmiÅŸtik.” ifadelerini kullandı. Saldırıda hafif yaralanan bir diÄŸer Cina köyü sakini ve TebliÄŸ Cemaati üyesi Ebu Ä°brahim de ABD’nin “El Kaide toplantısını hedef aldık ve camiyi vurmadık” açıklamalarını saldırılarda vurulan noktaları iÅŸaret ederek yalanladı.

TEBLİĞ CEMAATİ ŞİDDETE UZAK

TebliÄŸ Cemaati, 1927’de Hindistan’ın Mevat kasabasında Hint asıllı Muhammed Ä°lyas Kandehlevi tarafından kuruldu. OluÅŸumun milyonlarca mensubunun büyük bölümü Hindistan, Pakistan ve BangladeÅŸ’te bulunuyor. Suriye’de Halep’in batısı baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli bölgelere dağılmış durumdaki TebliÄŸ Cemaati, her hafta perÅŸembeyi cumaya baÄŸlayan gece Ä°slam dinini anlatmak amacıyla çeÅŸitli camilerde geniÅŸ katılımlı toplantılar düzenliyor. TebliÄŸ Cemaati’nin en yaygın bilinen kurallarının başında, radikal öğretiler içeren görüşlere mesafe konulması, ÅŸiddete baÅŸvurulmasının reddedilmesi ve politikadan uzak durulması geliyor.  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Cina köyünde bir hava saldırısı düzenlediÄŸini ancak bir camiyi deÄŸil, hemen yanındaki binayı hedef aldıklarını iddia etmiÅŸ, vurulan binada üst düzey El Kaide mensuplarının bulunduÄŸunu öne süren Pentagon sözcüsü Albay Jeff Davis, operasyonda onlarca kiÅŸinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.