Sosyal Medya

Güncel

Sisi davet etti: Papa Francesco Mısır'a gidiyor

Vatikan Şehir Devleti Başkanı ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco’nun, 28-29 Nisan tarihlerinde Mısır’a bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.



Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco gelecek ay Mısır'a gidecek. Vatikan Basın Sözcüsü Greg Burk, sadece baÅŸkent Kahire’ye yönelik 2 gün olarak planlanan ziyarete iliÅŸkin yaptığı açıklamada, “Papa Hazretleri, CumhurbaÅŸkanı (Abdülfettah el-Sisi), Katolik Kilisesi episkoposları, Ä°skenderiye Papası II. Tawadros ve El-Ezher Camii’nin BaÅŸ Ä°mamı Åžeyh Ahmed el-Tayyib’in davetleri üzerine, Kahire’ye giderek Mısır Arap Cumhuriyeti’ne 28-29 Nisan’da bir ziyaret gerçekleÅŸtirecektir” ifadelerini kullandı. Burke, ziyaretin programının ise önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.  
 
İSLAMLA DİYALOG İÇİN ÖNEMLİ
Sünni Ä°slam dünyasında önemli bir etkiye sahip olan Kahire’deki El Ezher Camii BaÅŸ Ä°mamı Åžeyh Ahmed el-Tayyib, geçen Mayıs ayında Vatikan’da Papa Francesco’yla bir araya gelmiÅŸ, 30 dakika süren bir görüşme gerçekleÅŸtirmiÅŸti. Buna iliÅŸkin Vatikan’dan yapılan açıklamada iki muhatabın, “samimi” olarak nitelenen buluÅŸmanın, Ä°slam ve Katolik Kilisesi arasındaki diyalog için büyük önem taşıdığı konusunda hemfikir oldukları aktarılmıştı.
 
Papa ile Ahmed el-Tayyib görüşme sırasında, büyük dinlerin inananlarının, dünyada barış için uğraşması ve şiddet ile terörün reddi üzerinde durmuştu.
 
Daha önce yaptığı açıklamalarda, birçok kez Ä°slam dininin ÅŸiddetle özdeÅŸleÅŸtirilemeyeceÄŸini söyleyen Papa, buluÅŸmanın önemine deÄŸindiÄŸi bir açıklamada, “Onunla uzun bir sohbetim oldu, onlar barış ve buluÅŸma istiyor. Birlikte iyi yaÅŸanabilir” demiÅŸti.
Ä°talyan basını, Papa Francesco’nun, 2000 yılında selefi 2. Jean Paul’un de gitmiÅŸ olduÄŸu El Ezher Camii’ne ziyaretinin, Ä°slam’la diyalog bakımından yüksek önem taşıdığını yazdı.  
 
Papa’nın burada, fanatik dincilere ve dinin teröre alet edilmesine karşı güçlü bir çaÄŸrıda bulunmasının beklendiÄŸi de haberlerde yer alan ifadeler arasında.
 
Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER UZUN SÃœRE ASKIDA KALDI
 
Vatikan ve El Ezher ile Müslüman liderler arasındaki iliÅŸkiler, 2013’te görevinden feragat eden bir önceki Papa 16. Benedictus’un Ä°slam dinini ÅŸiddetle özdeÅŸleÅŸtirdiÄŸi Regensburg’taki 2006 tarihli konuÅŸması üzerine gerilmiÅŸti.  
 
Vatikan ile El Ezher arasında 2009’da yeniden görüşmeler baÅŸlasa da, 16. Benedictus’un, Ä°skenderiye’de bir kiliseye yönelik saldırıya iliÅŸkin yaptığı açıklama, iliÅŸkilerin 2011 yılında bir kez daha gerilmesine yol açmıştı. Mısır’ın, ‘iç iÅŸlerimize müdahale’ olarak nitelediÄŸi konuÅŸma sonrasında El Ezher-Vatikan iliÅŸkileri, 2016 yılının Åžubat ayında Papalığın dinler arası diyalog üzerine bir heyetinin bu üniversiteye ziyaretine kadar yeniden askıya alınmıştı.  
 
Bundan 3 ay sonra da, Vatikan’da Papa ile Åžeyh el-Tayyib görüşmesi gerçekleÅŸmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.