Sosyal Medya

Güncel

Fas Adalet ve Kalkınma Partisi ve hükümet tıkanıklığı-Ahmet Varol

Fas’ta 7 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen parlamento seçimlerinden birinci parti olarak İslâmî eğilime sahip olan Adalet ve Kalkınma Partisi çıktı. Ancak bu parti de 125 sandalye kazandığından tek başına hükümeti oluşturmak için yeterli sayıya ulaşamadı. Çünkü Fas parlamentosunda 395 sandalye bulunuyor ve salt çoğunluğu oluşturabilmek için en az 198 sandalye elde etmek gerekiyor.



Türkiye’de Fas adıyla tanınan ülke krallıkla yönetiliyor olmakla birlikte siyasi parti düzeni var ve bu partiler hem yerel yönetimlerde hem de hükümette söz sahibi olmak için belli aralıklarla düzenlenen seçimlere katılıyorlar. 
 
Fas’ta 7 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen parlamento seçimlerinden birinci parti olarak Ä°slâmî eÄŸilime sahip olan Adalet ve Kalkınma Partisi çıktı. Ancak bu parti de 125 sandalye kazandığından tek başına hükümeti oluÅŸturmak için yeterli sayıya ulaÅŸamadı. Çünkü Fas parlamentosunda 395 sandalye bulunuyor ve salt çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturabilmek için en az 198 sandalye elde etmek gerekiyor. 
 
Kral 6. Muhammed, parlamentoda en fazla sandalye elde eden partinin genel baÅŸkanı olmasından dolayı 10 Ekim 2016 tarihinde hükümeti kurma görevini Abdulilah Benkiran’a verdi. 
 
Benkiran’ın hükümet kurabilmek için koalisyon oluÅŸturmaya ihtiyacı vardı. Daha önce kendileriyle koalisyon oluÅŸturduÄŸu siyasi partilerden de en az ikisiyle iÅŸbirliÄŸi yapmaya ihtiyaç duyuyordu. Fakat bu partiler de hükümetin oluÅŸmasını kasıtlı olarak zorlaÅŸtırdılar. Her ÅŸeyden önce Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ülkede daha önceki hükümet sürecinde baÅŸlattığı reform faaliyetlerinin devam etmesini engelleme amaçlı birtakım ÅŸartlar ileri sürdüler. Benkiran ise bu süreçten vazgeçmek istemiyordu. Ãœlkedeki yenileÅŸme süreciyle ilgili programını kesintisiz bir ÅŸekilde sürdürme konusundaki kararlılığından vazgeçmek istemiyordu. Ayrıca bazı sol partilerle koalisyona girmeye de arzulu deÄŸildi. Daha çok merkez partilerle iÅŸbirliÄŸi yapmak ve onlarla bir ortak hükümet çıkarmak istiyordu. 
 
Benkiran, beÅŸ aydan fazla süredir sürdürdüğü tüm çabalarına raÄŸmen kendileriyle iÅŸbirliÄŸi içine girmek istediÄŸi siyasi partilerle arasında bir anlaÅŸma saÄŸlayamadı. Bazı yorumcular, ittifak kurmak istediÄŸi partilerin Benkiran’ın önünü tıkamak amacıyla böyle bir yola baÅŸvurduklarını, onun hükümet kurmasını zorlaÅŸtırmak amacıyla önüne sürdükleri ÅŸartlarını ağırlaÅŸtırdıklarını çünkü bundan önceki hükümet sürecinde icra ettiÄŸi birtakım programlarından dolayı oy oranının arttığını gördüklerini dile getirdiler. 
 
Åžimdi Benkiran, hükümeti kurma konusundaki faaliyet süresini doldurdu. Onun artık bu konuda baÅŸarılı olamayacağının anlaşıldığı ve kralın yerine yeni bir atama yapacağı açıklandı. Yeni atamanın da yine mecliste en fazla sandalyeye sahip olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nden birisinin görevlendirilmesi suretiyle olacağı söyleniyor. Bu konuda farklı görüşler var. Partiden birinin böyle bir görevi kabul etmesi durumunda baÅŸarısızlığın genel baÅŸkanın ÅŸahsından kaynaklandığı varsayımını onaylaması, diÄŸer partilerin hükümet kurulmasını zorlaÅŸtıran tavırlarını nazarı dikkate almaması, kendisinin onları ikna edebileceÄŸine inanması gerekecek. Böyle bir tutumun da parti içinde ihtilaflara ve tartışmalara neden olması söz konusu. En fazla sandalye sahibi partiden bir kiÅŸinin hükümet kurma görevini kabul etmemesi durumunda ise ikinci partinin liderine bu görevin verilmesi gerekecek. Fakat parlamentodaki aritmetiÄŸe göre Adalet ve Kalkınma Partisi’yle, Asalet ve ÇaÄŸdaÅŸlık Partisi’nin her ikisinin de dışarıda bırakıldığı bir hükümet kurulması mümkün deÄŸil. Bunların en azından biriyle ittifak kurulması gerekiyor. Hükümeti Asalet ve ÇaÄŸdaÅŸlık Partisi’nin kurmak istemesi durumunda ise Adalet ve Kalkınma Partisi’yle ortak olmazsa en az dört partili bir koalisyon hükümeti oluÅŸturulması zorunlu olacak. 
 
Hükümet kurma görevinin ikinci partiye verilmesi durumunda birincisinin muhalefette kalmayı tercih etmesinin güçlü ihtimal olduÄŸu düşünülüyor. Ä°kinci parti de eÄŸer baÅŸarabilirse dört partili bir hükümet kurarak yola devam eder. Bunun da baÅŸarılamaması durumunda bir erken seçim denemesi yapılması ihtimali var. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.