Sosyal Medya

Güncel

Bilirkişinin şaşırtan kriptolu telefon raporu: 45 saniyede şifreleri kırılabiliyor

TİB ve TÜBİTAK’ın eski 28 çalışanının yargılandığı davada mahkeme dinlenen MİLCEP-K2 kriptolu telefonları bilirkişiye inceletti. Heyet telefonladaki kriptografik şifrelemenin 45 saniyede krılabileceğini tespit etti.



Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduÄŸu telefonların usulsüz dinlendiÄŸi iddialarına yönelik kapatılan Telekomünikasyon Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı (TÄ°B) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumunun (TÃœBÄ°TAK) 28 eski personelinin yargılandığı davada, MÄ°LCEP-K2 kriptolu telefonları inceleyen bilirkiÅŸi heyeti, “telefonların kriptografik açıdan çok zayıf olduÄŸunu ve standart bir dizüstü bilgisayarın iÅŸlemci gücü ve hafıza kapasitesiyle, yaklaşık 45 saniyede kriptolu gönderilen kapalı metnin tamamen kırılabildiÄŸini” belirledi. BilirkiÅŸi heyetinin, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 18 MÄ°LCEP-K2 kriptolu telefonu incelediÄŸi bildirilen raporda, MÄ°LCEP-K2 kriptolu cep telefonlarına yönelik incelemede ‘kriptografik’ açıdan çok büyük açıklar tespit edildiÄŸi vurgulandı.      
 
Raporda, kriptografik kurallara uyarak gerçekleÅŸtirilmiÅŸ yüksek güvenlik düzeyli bir kriptolu cihazın en güncel bilgisayar teknolojisi ve en ileri teknik olanaklarla kırılmasının pratik anlamda mümkün olmadığı, bu ÅŸekilde kriptolu bir cihazın ‘kırılmasının’, çok yüksek kapasiteli bilgisayar kullanılsa dahi ‘trilyonlarca yıldan fazla zaman alacağı!’ ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.