Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin cami katliamındaki 'El Kaide' iddiası boş çıktı

ABD’nin Suriye'de namaz sırasında vurduğu ve "El Kaideci" olduklarını iddia ettiği topluluk, radikalizme karşı çıkan Tebliğ Cemaati mensuplarından oluşuyor



ABD'nin Suriye’de "El Kaidecilerin toplanma alanı" olduÄŸu iddiasıyla namaz vaktinde vurduÄŸu camide, radikal görüşlere mesafesiyle bilinen TebliÄŸ Cemaati mensuplarının bulunduÄŸu ortaya çıktı.

ABD savaş uçaklarının dün akşam hedef aldığı camide ağırlıklı olarak Tebliğ Cemaati adlı oluşumun mensupları bulunuyordu.

Mensuplarının büyük bölümü Halep'in batı kırsalında yaşayan Tebliğ Cemaati, her hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece, yatsı namazının ardından bölgedeki bir camide toplantı düzenliyor.

TebliÄŸ Cemaati mensupları, dün akÅŸam da Cine köyündeki Hazreti Ömer Camisi’nde yerel halkla bir araya geldi. Daha önce köy halkına yapılan duyuruya göre, yatsı namazının ardından cemaatle sohbet yapılması planlandı.

Ancak ABD ordusu, askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgede, cemaatin en yoğun şekilde bir arada olduğu namaz anında camiyi vurarak enkaza çevirdi.

Saldırının hemen ardından bilgi veren sivil savunma yetkilileri, camide 200-300 kişi bulunduğunu, en az 58 sivilin hayatını kaybettiğini, cemaatin büyük bölümünün ise enkaz altında kaldığını bildirmişti.

Bu arada, Etarib Sivil Savunma ekibi yetkilisi Mustafa Ubeyd, internet üzerinden ses kaydı göndererek açıklama yaptı. Ubeyd, şunları söyledi:

“Saldırıdan 5 dakika sonra olay yerine ulaÅŸmıştık. GittiÄŸimizde insanlar yerlerde yatıyordu. BirçoÄŸunun uzuvları kopmuÅŸtu. Saldırıya ÅŸahit olanlardan öğrendiÄŸimize göre, uçaklar ilk anda camiye 3 bomba atmış. Dışarıya çıkmaya çalışanların üzerine de dördüncü bombayı atmışlar.”

TOPLULUK RADİKAL ÖĞRETİLERE KARŞI

TebliÄŸ Cemaati, 1927’de Hindistan’ın Mevat kasabasında Hint asıllı Muhammed Ä°lyas Kandehlevi tarafından kuruldu. OluÅŸumun milyonlarca mensubunun büyük bölümü Hindistan, Pakistan ve BangladeÅŸ'te bulunuyor.

Ä°slam ülkeleri dışında da bazı taraftarlara sahip olan TebliÄŸ Cemaati’nde, dini esasları anlatmak için mensupları sık sık seyahatler düzenliyor.

TebliÄŸ Cemaati’nin en yaygın bilinen kurallarının başında, radikal öğretiler içeren görüşlere mesafe konulması, ÅŸiddete baÅŸvurulmasının reddedilmesi ve politikadan uzak durulması geliyor.

Hareket mensuplarının "BiÅŸva İçtiması" adıyla bilinen geleneksel yıllık buluÅŸması son olarak BangladeÅŸ’te gerçekleÅŸmiÅŸ ve 3 milyon kiÅŸi katılmıştı.

TebliÄŸ Cemaati, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ya da BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin terör örgütleri listesinde yer almıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırının ayrıntılarını paylaşmıştı.

CENTCOM tarafından yapılan yazılı açıklamada, önce söz konusu saldırının İdlib'de gerçekleştirildiği bildirilmiş, "El Kaide'ye ait bir toplanma yerinin vurulduğu ve çok sayıda teröristin öldürüldüğü" iddia edilmişti.

AA muhabirinin, Ä°dlib'deki saldırı ile Halep’in Cina köyündeki saldırının aynı saldırılar olup olmadığı ÅŸeklindeki sorusuna cevap veren bir CENTCOM yetkilisi ise saldırının Ä°dlib'de deÄŸil Halep'in Cina köyü yakınlarında gerçekleÅŸtirildiÄŸini kabul etmiÅŸti. Yetkili, olayı incelediklerini ve detayları paylaÅŸacaklarını kaydetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.