Sosyal Medya

Dünya

FARC bölgelerine silahlı çeteler yerleşti

Birleşmiş Milletler, Kolombiya'da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından onlarca insan hakları savunucusunun çeteler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. BM'ye göre, FARC'ın boşalttığı bölgelere yerleşen silahlı çeteler, kanunsuz uygulamalarına karşı çıkan insan hakları savunucularını hedef alıyor. Yaşananları doğrulayan Kolombiya hükümeti de bu durumu, varılan barış anlaşmasına bir tehdit olarak görüyor.



BM'nin Kolombiya için yayınladığı yıllık insan hakları raporunda, ülkede 2016 yılında en az 59 insan hakları savunucusunun silahlı çeteler tarafından öldürüldüğü belirtildi. Bu sayı bir önceki yıl 45'ti. 

BM raporuna göre, silahlı çeteler, geçtiÄŸimiz yılın Aralık ayında hükümet ile barış anlaÅŸması imzalayan FARC örgütünün boÅŸalttığı bölgelerde hâkimiyet kurmaya çalışıyor. 

Silahlı grupların bu bölgelerde gerçekleÅŸtirdiÄŸi yasadışı eylemlere itiraz eden isimler, bu grupların saldırılarına maruz kalıyor. 

Silahlı gruplar, FARC'ın boÅŸalttığı bölgelere, özellikle uyuÅŸturucu kaçakçılığı yapmak ve yasadışı bir ÅŸekilde altın madeni aramak için yerleÅŸiyor. 

Kolombiya'daki BM ofisinin başındaki isim olan Todd Howland, Bogota yönetiminin bu bölgelerde yaşayan herkesin can güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu söyledi ve hükümeti harekete geçmeye çağırdı.

'Barışa zarar verebilir'

Kolombiya hükümeti de yaşanan bu gelişmelerden endişeli.

İçiÅŸleri Bakanı Juan Fernando Cristo, insan hakları savuncularına yönelik saldırıların ve silahlı çetelerin isyancıların boÅŸalttığı bölgelere yerleÅŸmesinin, FARC ile imzalanan barış anlaÅŸmasına gölge düşürebileceÄŸini söyledi. 

"Tüm bu tehdit ve cinayetlerle yakından ilgileniyoruz çünkü bu durumun Kolombiya'da barışı sağlamlaştırma girişimlerine zarar verebileceğini biliyoruz."

Kolombiya'da FARC ve ordu güçleri arasında yaÅŸanan 52 yıllık çatışmalar 200 bin kiÅŸinin ölümüne neden olmuÅŸtu. 

Taraflar geçtiÄŸimiz yıl barış anlaÅŸması imzalamış ancak anlaÅŸma referandumda reddedilmiÅŸti. Bunun üzerine hükümet ile örgüt arasında Aralık ayında yeni bir anlaÅŸma saÄŸlanmıştı. Bu anlaÅŸmanın imzalanmasının ardından FARC silah bıraktığını açıklamış ve örgüt üyeleri bulundukları bölgeleri terk etmiÅŸti. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.