Sosyal Medya

Dünya

Çin kirliliğin nedenini buldu: 'Küresel Isınma'

Çin'deki aşırı hava kirliliğinin, binlerce kilometre mesafeye rağmen Arktika'daki buzulların hızlı erimesiyle bağlantılı olduğu belirtildi.



Çin'de milyonlarca kiÅŸinin yaÅŸamını olumsuz etkileyen aşırı hava kirliliÄŸinin buzulların hızlı erimesiyle baÄŸlantılı olduÄŸu kaydedildi.

Science Advances dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, Çin'den binlerce kilometre uzakta olmasına raÄŸmen Arktik bölgesindeki buzulların küresel ısınma sonucu hızlı erimesi ile Sibirya'daki kar yağışının artmasının, ülkenin doÄŸusunda kış aylarındaki hava koÅŸullarını deÄŸiÅŸtirdiÄŸi, "durgun" hava koÅŸulları yarattığı belirtildi.

"Durgun" hava koşullarının daha sık oluşması nedeniyle de kirli havanın dağılamadığı, böylece zehirli moleküller içeren hava düzeyinin aşırı düzeylere ulaştığı ifade edilen araştırmada, hava koşullarındaki değişimin bölgede yüksek basınç oluşturmasıyla rüzgarların da güçlü esemediği ve bu nedenle hava kirliliğinin rüzgarla uçup gidemediği bildirildi.

AraÅŸtırmayı yöneten Profesör Yuhang Wang, "Çin'de sera gazı salımı son 4 yıldır azalmasına raÄŸmen kış aylarındaki ÅŸiddetli sis düzeyinde deÄŸiÅŸme yok." dedi.

Bunun nedenini yüksek kutup bölgelerindeki hızlı deÄŸiÅŸime baÄŸlayan Wang, "Arktika'daki deniz buzulları eriyor ve kar yağışı artıyor. Genel dengedeki bu bozulma, soÄŸuk havanın Çin'in doÄŸu bölgelerine ulaÅŸmasını engelleyerek kirli havanın atılmasını engelliyor." diye konuÅŸtu.

KAYNAKAA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.