Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Yerli motorda bir devrim!

ASELSAN yerli elektrik motoru üretti. Motorun kullanıldığı bir de otobüs üretildi ve bu otobüs 10 dakikada şarj olabiliyor.



ASELSAN Elektrikli Araç Sistemleri Program Müdürü Ali Murat Topçu, toplu ulaşım için TEMSA ile elektrikli otobüs geliÅŸtirdiklerini, 8-10 dakikada ÅŸarj olabilen aracın ilk iki prototipinin hazır olduÄŸunu belirtti.

Topçu, "Åžarj için beklemeler olmuyor ve bu aracın kısa zamanda belediyelerimiz tarafından kullanılmaya baÅŸlanacağını tahmin ediyoruz." dedi.

'YERLÄ° ÃœRETÄ°LDÄ°'

ASELSAN'ın Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör BaÅŸkanlığı (UGES) olarak çalışmalar yaptıklarını belirten Topçu, ''Aracın en önemli birimi olan elektrik motoru, motor sürücüsü, kontrol birimi ve aracın diÄŸer güç ihtiyaçları için gerekli olan çeviriciler ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretildi. Bunlar pek çok farklı araçta kullanılabilecek ÅŸekilde tasarlandı.'' dedi.

'SERÄ° ÃœRETÄ°ME HAZIR'

Topçu, elektrikli çekiÅŸ sistemini bugüne kadar metro araçlarında, tramvaylarda, otobüste kullandıklarını ve bunları denemeye baÅŸladıklarını hatırlatarak, "Åžu anda testleri de tamamlandığı için artık seri üretime geçmeye hazırız. Yine bu kapsamda ÅŸehir içinde kullanılabilecek elektrikli çekiÅŸ sistemine sahip çöp kamyonuyla ilgili de çalışmalara baÅŸladık. Kısa bir süre sonra da bu faaliyete geçecek." dedi.

OTONOM OTOBÃœSLERE HAZIR OLUN!

Aracın içerisinde olmazsa olmazlardan birinin de kontrol birimleri olduÄŸunu aktaran Topçu, "Kontrol birimleri de bizim geliÅŸtirdiÄŸimiz askeri araçlarda kullandığımız birimler. Bu birimleri de sivil alana taşıdık. Åžimdi bu birimlere akıl katmaya sıra geldi. Akıl katmak her türlü aracın otonom sürüş kabiliyetleriyle donatılması demek. Birkaç deÄŸiÅŸik proje kapsamında bu faaliyetlere de baÅŸlıyoruz." diye konuÅŸtu.

Topçu, bu projeler sonlandığında Türkiye'deki otobüslerin, kamyonların ve askeri araçların değişik otonom özellikler kazanabileceğini ifade etti.

KAYNAKAA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.