Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da garantör oldu

Astana'da düzenlenen Suriye konulu toplantıda, Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra İran'ın da resmen ateşkesin garantörü olmasına karar verildi



Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 3. tur toplantı sona erdi. Taraflar, Ä°ran'ın da Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateÅŸkesin garantörü olmasında anlaÅŸtı. 

Kazakistan DışiÅŸleri Bakancı Yardımcısı Akılbek Kamaldinov, Rixos Otel'de; Türkiye, Rusya ve Ä°ran heyetlerinin katılımıyla Astana 3 toplantısının kapanış bildirisini okudu. 

Kamaldinov, Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra İran'ın da resmen ateşkesin garantörü olmasına karar verildiğini duyurdu.

Tarafların 2 günlük toplantıda ikili ve üçlü görüşmelerde ateÅŸkesin güçlendirilmesi konusunu ele aldıklarını belirten Kamaldinov, "Taraflar, ateÅŸkesi güçlendirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. AteÅŸkes ihlallerinin birbirlerine rapor etme, ihlallerin sayısının azalmasını saÄŸlama ve üçlü denetleme mekanizmasının etkinliÄŸini artırma konularında anlaÅŸtı." ifadelerini kullandı. 

Kamaldinov, ayrıca Suriye'deki UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan tarihi eserlerin korunması için çalışmaya karar verdiğini bildirdi.

Astana toplantılarının Cenevre'deki siyasi süreci destekleyecek ÅŸekilde devam edeceÄŸini vurgulayan Kamaldinov, Astana 4 toplantısının 3-4 Mayıs'ta yapılacağını, Tahran'da da 17-19 Nisan'da hazırlık toplantısı düzenleneceÄŸini söyledi.

Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes ihlallerinin sürmesi üzerine Astana 3 toplantısına katılmama kararı almıştı. Dün akşam saatlerinde Astana'ya küçük bir heyet gönderme kararı olan muhaliflerin daha sonra yaptıkları değerlendirmede ise fikir değiştirdikleri öğrenildi.

Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde saÄŸlanan ateÅŸkes 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmiÅŸti. Esed rejimi güçlerinin ateÅŸkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmiÅŸti. AteÅŸkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan Türkiye, Rusya, Ä°ran, BM, muhalefet ve rejim heyetleri, ateÅŸkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaÅŸmıştı. 6 Åžubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına iliÅŸkin teknik detaylar ele alınmıştı. Astana 2 toplantısı, 15-16 Åžubat'ta düzenlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.