Sosyal Medya

Güncel

Avrupa 28 Şubat'ı yaşıyor: Avrupa Adalet Divanı şirketlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmetti

AB’nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, kıtada yükselişe geçen İslam karşıtlığına çanak tutan bir karara imza attı, özel şirketlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmetti.



Aşırı sağın ve Ä°slam karşıtlığının yükseliÅŸte olduÄŸu Avrupa’da, Müslümanların haklarına bir darbe de Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) en yüksek yargı organı Avrupa Adalet Divanı’ndan (AAD) geldi. Mahkeme, özel iÅŸletmelerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceÄŸine hükmetti. Fransa ve Belçika’dan iki kadının, başörtüsü taktıkları gerekçesiyle iÅŸten çıkarılmalarının ardından baÅŸlattıkları hukuk mücadelesi, bir yıldır Adalet Divanı’nda sürüyordu. “Dini, siyasi, felsefi sembollerin görünür biçimde taşınması” hakkında yapılan baÅŸvuruyu karara baÄŸlayan mahkeme, “Ä°ÅŸverenlerin, çalışanların iÅŸ yerlerinde iç kurallar gereÄŸi herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün görünür kullanımını yasaklamasının doÄŸrudan ayrımcılık teÅŸkil etmediÄŸi” hükmünü verdi. Her iki davada da Belçika ve Fransa’daki temyiz mahkemeleri, AAD’nin, AB içtihatları doÄŸrultusunda konuyla ilgili mütalaa vermesini istemiÅŸti.
 
AAD, özel iÅŸletmelere başörtüsü yasaklama hakkı verirken, başörtülü bir çalışanın müşteri talebi üzerine iÅŸten çıkarılmasını ‘ayrımcılık’ olarak niteledi: “Ä°ÅŸ yerinin iç tüzüğünde, bu tür bir zorunluluk olmamasına raÄŸmen, sadece bir müşteriden gelen ÅŸikayet üzerine herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün gözle görünür bir ÅŸekilde kullanımını yasaklamasının ise ayrımcılık teÅŸkil edebilir.” Böylece Fransa’dan yapılan baÅŸvuruda, davacı lehine bir karar çıktı.
 
Belçika’dan yapılan baÅŸvuru, 2006 yılında “G4S” isimli ÅŸirkette resepsiyon görevlisi olarak çalışan Samira Achbita isimli kadının başörtüsü takmak istemesi ve iÅŸ yerinin buna karşı çıkmasıyla ilgili bir dava hakkındaydı. Belçikalı ÅŸirket, “siyasi, dini ve felsefi sembollerin gözlü görünür bir ÅŸekilde kullanımının yasak olduÄŸunu” belirten çalışma koÅŸullarıyla ilgili iç tüzüğe raÄŸmen, ısrarla başörtüsü giymesini gerekçe göstererek Achbita’nınn iÅŸine son vermiÅŸti. Asma Bougnaoui de Fransa’da stajyer olarak girdiÄŸi bir ÅŸirkette daha sonra iÅŸe alınmış, bir müşterinin “Ondan utanıyorum” ÅŸeklindeki ÅŸikayeti üzerinde başörtüsünü çıkarması istenmiÅŸti. Bougnaoui başörtüsünü çıkarmayı reddetmesi üzerine iÅŸten çıkarılmıştı.
 
AVRUPA 28 ÅžUBAT'INI YAÅžIYOR
 
EÄŸitim hakkı engellendiÄŸi için AÄ°HM’e açtığı davayla, başörtüsü mücadelesinin sembol isimlerinden biri olan 
AK Parti Milletvekili Leyla Åžahin, AAD’nin kararı için  “Avrupa 28 Åžubat’ını yeni yaşıyor, endiÅŸeyle izliyoruz” dedi.
 
Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) başörtüsünün iÅŸ yerlerinde yasaklanmasına onay veren kararı, Batı’da yükselen Ä°slamofobi ve ırkçılığa adeta resmiyet kazandırdı. 28 Åžubat döneminde başörtüsü yasağı nedeniyle eÄŸitim hakkı engellenen ve AÄ°HM’e açtığı dava ile mücadelenin sembol ismi haline gelen AK Parti Milletvekili Leyla Åžahin kararı yorumladı.
 
Åžahin bu kararın ‘ayrımcılık ve Ä°slamofobi’ olduÄŸunu söyledi. Ä°nanç, düşünce ve ifade özgürlüklerine aykırı bir karar olduÄŸunu ifade eden Åžahin “Tamamiyle siyasi ve politik endiÅŸelerle verilmiÅŸ bir karar. Avrupa’yı 20 yıl önce nerede bıraktıysak hala orda durduÄŸunu görüyoruz. Avrupa 28 Åžubat’ını yeni yaşıyor. Avrupa Adalet Divanı’ndan böyle bir karar çıkması kabul edilebilir bir ÅŸey deÄŸil. Ayrıca bu kararın açıklandığı zamanı da iyi düşünmek lazım. Irkçılığın arttığı bir dönemdeyiz. Bakanlarımızın giriÅŸlerine, toplantı yapılmasına izin verilmeyen bir dönemde, ülkemizde referandum sürecine hazırlık yapılan bir dönemde çıkıyor bu karar” dedi.
 
Bu kararın Avrupa’nın çifte standartını da gösterdiÄŸini belirten Åžahin şöyle konuÅŸtu: “Bize demokrasi anlatan Avrupa’nın AB deÄŸerlerine aykırı tutum ve yaklaşımlarını görüyoruz. Bu karar siyasi bir karar, yanlış bir karar ve kabul edilemez bir karar. Avrupa’nın Türkiye’nin ulaÅŸtığı demokrasi, özgürlükler, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda bizi örnek almasını bekliyoruz. Avrupa’yı endiÅŸe ile izliyoruz.” 
 
ORTAÇAĞ KARANLIĞINA DÖNÜYORLAR
 
Avrupa Adalet Divanı’nın başörtüsü yasağını onaylayan kararına siyasetçiler, hukukçular ve sivil toplum kuruluÅŸlarından tepki geldi.
 
TBMM BaÅŸkanvekili Ahmet Aydın: Kararı bir defa ÅŸiddetle reddediyoruz, kınıyoruz. Son dönemde Avrupa’da yükselen aşırı saÄŸ, ırkçılık, Ä°slamofobik yaklaşımlar çok daha vahim bir duruma geldi. Avrupa’yı Avrupa yapan deÄŸerler ortadan kaldırılıyor. Bu sadece Müslümanlar açısındandeÄŸil, bütün insanlık açısından son derece kaygı verici bir karar. Avrupa adeta ortaçaÄŸ karanlığına geri dönüyor.
 
AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Bülent Turan: Bu karar, son dönemde Türkiye’ye karşı izlenen politikalar göz önünde tutulduÄŸunda ÅŸaşırtıcı deÄŸildir. Karar, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nde düzenlenen din ve vicdan özgürlüğünün ihlâli anlamına geliyor. Bir dönem anormali olarak sunulan Ä°slamofobi’nin Avrupa’da kural haline geldiÄŸini ortaya koyuyor.
 
Hukukçular DerneÄŸi Ãœyesi Avukat Rıza Saka: Bu kararı veren mahkeme, AB ülkelerini kapsayan bir mahkeme. AÄ°HM’den farklı bir süreç. Bu karara göre, iÅŸveren dilediÄŸi uygulamayı gerçekleÅŸtirebilir. Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’ne de uymayan bir karar.
 
Uluslararası Hukukçular BirliÄŸi  Kurucu Ãœyesi Avukat Hüsnü Tuna: AB’nin Ä°slam dünyasına bakışı sorunlu. Müslümanlar dışında din özgürlüğü var. AB ile iliÅŸkileri gözden geçirmek gerekiyor.
 
AK Parti Bursa Milletvekili  Zekeriya Birkan: Bu hukuki bir karar deÄŸildir. Çünkü başörtüsü sembol deÄŸil, bir dinin emridir. Avrupa’yı Avrupa yapan deÄŸerlerdeki aşınma Avrupa için sonun baÅŸlangıcıdır.
 
Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci: Durum, Müslüman’a, Ä°slam’a karşı Haçlı saldırısına dönüşüyor.
 
Uluslararası Af Örgütü: Bu, Müslümanlara karşı önyargıları besleyen bir karar olmuştur.
 
Avrupa Hahamları Konferansı  BaÅŸkanı Pinchas Goldschmidt:  Avrupa açık bir mesaj gönderdi: Ä°nanç toplulukları artık hoÅŸ karşılanmıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.