Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halepli kimyasal silah mağdurlarından 'adalet' çağrısı

Esed rejiminin Halep'te kimyasal silah kullandığına tanıklık eden siviller, sorumluların yargılanmasını istiyor



Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tanıklık eden siviller sorumluların uluslararası arenada yargılanması için çaÄŸrıda bulundu.

Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinin doÄŸu mahallelerinde yaÅŸayan siviller, BeÅŸÅŸar Esed rejiminin ve destekçisi yabancı silahlı gruplarının kuÅŸatması ve yoÄŸun saldırıları sonucu geçen aralık ayında evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

HALEPLÄ° SÄ°VÄ°LLER ESED REJÄ°MÄ°NÄ°N YARGILANMASINI Ä°STÄ°YOR

Esed rejiminin Halep'in doğusundaki semtleri kuşattığı 4 Eylül-22 Aralık 2016 tarihlerinde kimyasal silah kullandığını belgeleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) hazırladığı raporda (HRW) tanık olarak ifade veren Halepli siviller, AA muhabirine konuştu.

Halep’in doÄŸusundaki Tarik el-Bab mahallesinde 19 Kasım 2016'da rejimin hava saldırılarında kullandığı kimyasal silahlardan etkilenen 34 yaşındaki Halepli Osman el-Hıdr, “Ä°nsan hakları örgütlerinin ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) bir an önce harekete geçerek Esed rejiminin 6 yıldır iÅŸlediÄŸi katliamları durdurmasını ve Esed'in yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Hıdr, "Bağımsız bir hukuk örgütümüz var. Örgüt olarak Suriye’de suç delillerini toparlıyoruz, her olayın delillerini bir dosyada birleÅŸtiriyoruz. Ä°nÅŸallah bu dosyalar Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ulaşır ve suçlular yargılanır." diye konuÅŸtu.

"BM, ESED'İN KİMYASAL SİLAH KULLANMASINA GÖZ YUMDU"

DoÄŸu Halep’te 22 Kasım 2016'da, Dahrat Avvad mahallesinde rejimin klor gazlı hava saldırısını belgeleyen Halepli maÄŸdur Mücahid Ebu Cud, kimyasal silah kullanarak savaÅŸ suçu iÅŸleyenlerin yargılanması gerektiÄŸini kaydetti.

"BM Esed’i yargılamak yerine, kimyasal silah kullanmasına göz yumdu. Esed de bu silahları kullanmaya devam etti.” diyen 24 yaşındaki Ebu Cud, rejim ordusunun sivil yerleÅŸim birimlerinde söz konus silahları yoÄŸun ÅŸekilde kullandığını ifade etti.

Ebu Cud, "BM, Suriye’de sarin gazının kullanılmasını kınadı, Esed bu silahtan vazgeçerek klor gazına yöneldi. Klor gazı da BM’nin zehirli gazlar listesinde yer alıyor." uyarısında bulundu.

"ULUSLARARASI TOPLUMUN SESSİZLİĞİ ESED'İ SALDIRMAYA YÖNELTİYOR"

DoÄŸu Halepli 37 yaşındaki gazeteci Firas Bedevi, Halep’in El Katırci mahallesinde rejiminin 28 Kasım 2016’da kimyasal saldırılarına maruz kaldığını anlattı.

Rejimin yargılanması için çok çabaladıklarını, ellerindeki delilleri paylaştıklarını aktaran Bedevi, "İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) şubat ayı başında Esed rejiminin Halep'te klor gazı kullandığını belgeleyen ve Güvenlik Konseyi'ni rejime karşı yaptırımlar uygulamaya çağıran bir rapor hazırladı ama hiç kimse bu durumu dikkate almıyor artık." şeklinde konuştu.

Esed güçlerinin DoÄŸu Halep’e geçen yılın sonlarında düzenlediÄŸi saldırıları düzenli bir ÅŸekilde belgeleyen Bedevi, “Uluslararası toplumun sessizliÄŸi Esed'i halkına yönelik saldırılarını devam etmeye teÅŸvik ediyor." ifadelerine yer verdi.

"SUÇLULAR YARGILANIR DİYE DÜŞÜNÜYORDUK"

Halep’in Firdevs mahallesine varil bombasıyla düzenlen klor gazı saldırısına ailesiyle maruz kalan 33 yaşındaki Halepli eczacı Hazım Ebu Ali, “Biz Halep’te 4 yıl Esed’den bağımsız özgürce yaÅŸadık. Pek çok saldırıya maruz kaldık. Hiçbir bir uluslararası kurum harekete geçmedi, Halep’ten çıkarken bile suçlular belki yargılanır ve evimize geri döneriz diye düşünüyorduk. Ama artık umudumuz kalmadı.” dedi.

Ebu Ali, uluslararası kuruluÅŸların ve insan hakları örgütlerinin, dünya güçlerinin etkisinde olduÄŸunu ve Esed'in yargılanması için çaba göstermediÄŸini dile getirdi. 

Halep kent merkezinin doğusundaki mahalleler 4 Eylül 2016'da rejim ordusu ve İran destekli grupların kuşatmasına girmişti. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde 15-22 Aralık tarihleri arasında askeri muhalefet ve onbinlerce sivil doğu Halep'ten tahliye edilmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.