Sosyal Medya

Güncel

Hollanda'ya 2 nota

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı. Hollanda Maslahatgüzârı'nın 3 defa bakanlığa çağrıldığı ve 2 defa nota verildiği belirtildi.



Dışişleri Bakanlığı, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili açıklama yaptı. Hollanda Maslahatgüzârı'nın 3 defa bakanlığa çağrıldığı ve 3 defa nota verildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Büyükelçisinin Ankara’ya dönmemesi istendi

"Hollanda’yla hafta sonunda yaÅŸanan geliÅŸmeler çerçevesinde, Hollanda’nın Ankara BüyükelçiliÄŸi Maslahatgüzarı Daan Feddo Huisinga, 11 Mart 2017 tarihinde saat 15:30'da Bakanlığımıza çaÄŸrılmış; Sayın Bakanımızın Hollanda’ya yapması öngörülen ziyarete iliÅŸkin uçuÅŸ izninin iptal edilmesi; dolayısıyla Hollanda’da vatandaÅŸlarla buluÅŸmasının ve  BaÅŸkonsoloslarımızla biraraya gelmesinin engellenmesi kınanarak, halihazırda izinde bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet Ankara’ya dönmemesi istenmiÅŸti"

Ä°ki nota verildi

Bilahare  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Betül Sayan Kaya’nın maruz kaldığı, diplomatik teamüllere uymayan muamelenin protesto edilmesinin yanı sıra Sayın Bakan’a eÅŸlik eden Lahey BüyükelçiliÄŸi Maslahatgüzarımızla, Deventer ve Rotterdam BaÅŸkonsoloslarımızın  maruz bırakıldıkları uygulamaları kınamak amacıyla Sayın Bakanımızın talimatı üzerine Maslahatgüzar Huisinga 12 Mart sabahı saat 05.00’de Bakanlığımıza yeniden çaÄŸrılmıştı.

Üçüncü kez bu sabah (13 Mart) saat 10.00’da yeniden Bakanlığımıza çaÄŸrılmış olan Maslahatgüzar Huisinga’ya MüsteÅŸar Yardımcımız Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından iki Nota verilmiÅŸtir.

İlk notada Viyana sözleşmesi hatırlatıldı

"Ä°lk Nota’da; Türk vatandaÅŸlarıyla biraraya gelmek üzere 11 Mart 2017 tarihinde Hollanda’yı ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya ile  Hollanda’daki diplomatik ve konsüler misyonlarımıza ve mensuplarına yönelik muamelenin,  1961 tarihli Diplomatik Ä°liÅŸkiler Hakkında Viyana SözleÅŸmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk Ä°liÅŸkileri Hakkında Viyana SözleÅŸmesi’nin açık ihlalini teÅŸkil ettiÄŸi vurgulanmıştır

"Tarih boyunca Devlet Ricaline gösterilen diplomatik nezaket ve diplomatik/konsüler misyonlar ile mensuplarının dokunulmazlıkları, diplomasinin en temel ilkelerinden biri olagelmiÅŸtir.  BaÅŸta Sayın Bakan olmak üzere sözkonusu kiÅŸilere gereken saygının gösterilmesi, ÅŸahsi özgürlük ve onurlarına yönelik herhangi bir saldırının önlenmesi, Kabul Eden Devletin yükümlülüğüdür.

Bu bağlamda, diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan sözkonusu muameleler, güçlü bir şekilde kınanmış ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiğinin altı çizilmiştir.

Nota’da ayrıca, tazminat hakkı saklı tutulmak kaydıyla, sözkonusu ihlallerin araÅŸtırılması, ihlalleri gerçekleÅŸtirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi talep edilmiÅŸtir.

Bu hususların yanısıra,  Hollanda'yı ziyaret eden tüm üst düzey zevat ve resmi görevlilerimiz ile Hollanda’da görev yapan tüm diplomatik ve konsüler misyonlarımızın, misyon çalışanlarının, tüm misyon emlakı, taşınır ve taşınmaz malları ile araçlarının, ilgili uluslararası sözleÅŸmelerden kaynaklanan hakları, dokunulmazlık, ayrıcalık ve bağışıklıklarına bundan böyle saygı gösterileceÄŸinin yazılı olarak teyid edilmesi istenmiÅŸtir"

Ä°kinci notada Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi hatırlatıldı

Ä°kinci Nota’da ise Hollanda güvenlik makamlarının geçtiÄŸimiz haftasonu yaÅŸanan olaylarda barışçıl toplantı hakkını kullanan kiÅŸilere orantısız müdahalede bulunduÄŸu, insanlık dışı ve aÅŸağılayıcı yöntemler kullanarak, Türk toplumu ile vatandaÅŸlarımızı kötü muameleye maruz tuttuÄŸu belirtilmiÅŸtir. Bu uygulamaların temel insan haklarının, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'nden kaynaklanan yükümlüklerin ve ilgili  sözleÅŸmelerde tanımlanan uluslararası sorumlulukların ağır ihlalini oluÅŸturduÄŸu vurgulanmıştır. Sözkonusu müdahale neticesinde zarar gören vatandaÅŸlarımızın durumu hakkında bilgi verilmesi talep edilmiÅŸtir.

Diğer yandan, yaşanan olaylar sırasında vatandaşlarımızın Rotterdam Başkonsolosluğumuza erişiminin engellenmiş olmasının, ilgili uluslararası anlaşmalara ve diplomatik teamüllere aykırı olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, bahsekonu olayları takip etmekte olan basın mensuplarımızın haber alma ve haber yayma hürriyetlerinin yine orantısız güç kullanılarak engellendiğinin altı çizilmiştir.

Nihai tahlilde, Hollanda makamlarından, vatandaşlarımıza kötü muamelede bulunan, barışçıl toplantı hakkı ile basın özgürlüğünü gözardı eden güvenlik yetkililerinin tespit edilerek, cezai yaptırımlara tabi tutulmaları konusunda gerekli hukuki önlemleri alması talep edilmiştir."

Kaynak: Türkiye Dışişleri Bakanlığı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.