Aile YaÅŸam
'Felç, sakatlıkta ilk, ölümde üçüncü sırada'
İnme ya da halk arasında bilinen adıyla felçin, sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer aldığı, kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni olduğu bldirildi
12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, "İnme (felç) sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme." dedi.
Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Türk Girişimsel Radyoloji Derneğince (TGRD) düzenlenen 12. Girişimsel Radyoloji Yıllık Toplantısı Antalya'da başladı. 400 uzmanın katıldığı toplantıda, girişimsel radyolojideki son gelişmeler ve güncel uygulamalar, karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmesine ilişkin konular tartışılacak.
Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halil Öztürk, girişimsel radyolojide büyük ameliyat kesilerinin olmadığını, küçük kesiler yoluyla operasyonların gerçekleştirildiğini söyledi.
Girişimsel radyolojide hastanın işlem sonrası iyileşme süresinin kısaldığına dikkati çeken Öztürk, girişimsel radyologların inme, felç hastalarına müdahale ekibinin de önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.
"1 DAKİKADA 2 MİLYON BEYİN HÜCRESİ ÖLÜR"
Kongrenin Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç, inme hastalığının halk arasında "felç" olarak bilindiğini ve dünyada en büyük toplumsal sağlık sorunlarından birisi olduğunu anlattı. Dinç, şu değerlendirmede bulundu:
"İnme sakatlığa yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra en sık üçüncü ölüm nedeni inme. İnmeye yakalanan bir kişinin tedavisinde zaman çok önemli. Beyin oksijensiz kaldığında 1 dakikada 2 milyon beyin hücresi ölür. Bu, bir saatte 120 milyon beyin hücresinin kaybı anlamı taşıyor. Bu nedenle ne kadar erken müdahale o kadar çok beyin dokusunu kurtarabilme anlamını taşıyor. Toplumun bu nedenle hastalığı iyi tanıması ve erken reaksiyon göstermeleri gerekmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi dışında sağlık sisteminin de bu konuda iyi organize olması gerekiyor. İnme geçirmekte olan hastaların hızlı bir şekilde sağlık merkezlerine götürülmesi gerekiyor."
Dinç, inmenin tedavisinde girişimsel radyolojik yöntemlerin önemli olduğunu, hastalara ilk 8 saatte müdahale edilmesinin damar içinden beyindeki pıhtı temizlenmesini sağladığını sözlerine ekledi.
Henüz yorum yapılmamış.