Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: NATO'da bu imkanları yakalayamıyorsak, başımızın çaresine bakarız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya temasları sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'dan hava savunma sistemleri (S-400) satın alınması konunda görüşmeler yaptıklarını açıklayan Erdoğan, "NATO içinde bu imkanları yakalayamıyorsak, o zaman elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız" dedi.



Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ziyaretinden dönerken uçakta gazetecilerin gündemle ilgili sorularına şu yanıtları verdi:

'RUSYA TEKLİFİNİ ÇOK DAHA AŞAĞIYA ÇEKTİ'

"Rusya ile savunma sanayinde de bazı çalışmalarımız var. Başbakanlığım döneminde bu konunun ilk adımı atılmıştı. Gerek ABD, gerek Fransa, gerek Çin ve Rusya bazı teklifler (füzelerle ilgili) vermişlerdi. O zamanlar en yüksek teklif Rusya'dandı. Fakat Rusya teklifini çok daha aşağıya çekti. Ruslarla görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bir an önce sonuca vardırma gayretindeyiz.

'NATO'DA MÜTTEFİKLERİMİZ OLAN ÜLKELERİN SİLAHLARINI MAALESEF TERÖRİSTLERİN ELİNDE GÖRDÜK'

"NATO konseptini gündeme getirerek buna itiraz edenler de var. Ama bu doÄŸru bir yaklaşım deÄŸildir. Bugün Yunanistan da Rusya'nın füzelerini kullanıyor. ‘Yunanistan onları envanterden çıkaracak' diyenler de var. Çıkarır veya çıkarmaz. Herkes kendi savunma anlayışını kendine göre oluÅŸturabilir. Bizler NATO içinde bu imkânları yakalayamıyorsak, bu imkanları saÄŸlayamıyorsak, o zaman elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız. Kaldı ki iÅŸin farklı boyutları da var. Suriye'de yaÅŸananları gördük. NATO'da müttefiklerimiz olan ülkelerin silahlarını maalesef teröristlerin ellerinde gördük. Bunlar hafif silahlar da deÄŸil, ağır silahlar. Irak'ta da aynı ÅŸekilde… Bu durumda tabii ki tedbirlerimizi alacağız. NATO üyesi bir ülke olmamız, bağımsızlığımızın olmaması anlamına gelmez. NATO üyesi olmakta birlikte, Rusya ile de pekala belirli çalışmalarımız olabilir. Bunun engellenmesini ya da bu yöndeki açıklamaları doÄŸru bulmuyoruz."

'TURÄ°ZMDE YENÄ°DEN TOPARLANMAYI BAÅžLATMAKTA KARARLIYIZ'

"Özellikle üzerinde durduğumuz konu turizm. Turizmde yeniden bir toparlanmayı başlatmanın kararlılığı içindeyiz. Kısmen tereddüt ettikleri tek şey güvenlik konusu. Tabii ki bu noktada, bizim için kendi vatandaşımızın güvenliği ne kadar önemliyse, ülkemize gelecek olan tüm turistlerin güvenliği de aynı derecede önemlidir. Turistlerin güvenliği de bizim için aynı değerdedir. Bunun için elimizden gelen her şeyi, A'dan Z'ye zaten yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

'TÃœRK AKIMI'NDA TÃœM ADIMLAR ATILDI'

"Türk Akımı projesiyle ilgili, malum, tüm adımlar atıldı. Artık resmiyet kesbetti. Şu anda teknik kadrolarımız, Türk Akımı'nın nereden nasıl geçeceği noktasındaki çalışmaları Enerji Bakanlığımızın riyasetinde yürütüyorlar. Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili nihai kararlar da zannediyorum mayıs ayı içerisinde netleşecek. Onunla ilgili olarak şu anda 259 elemanın eğitimi Moskova'da devam ediyor. Bu süreç içinde karşılıklı olarak bu adımlarımızı atıp bu yılın sonuna varmadan Akkuyu ile ilgili çalışmalarımızı da başlatmış olacağız."

 

'PYD VE YPG ORADAN PEKALA ÇIKARILABİLİR'

"Bölgesel meselelerden biri olan Suriye'de, gerek Cerablus gerek Rai, Dabık ve Bab'da şu anda geldiğimiz noktada, insani yardımlar konusunda işbirliğine girmemiz gerektiğini kendilerine ifade ettik. Buna şüphesiz ABD ve koalisyon güçlerinin katılması isabetli olacaktır. Hatta Astana sürecinde bulunması hasebiyle İran'ın da farklı bir ülke olarak çalışmaların içinde olmasında fayda var. Çünkü bu kan ve ateş artık bir an önce dursun istiyoruz. Konuyla ilgili olarak şu anda gelinen nokta malum, Münbiç. Koalisyon güçlerinin desteğini yanımıza alabilirsek, Rusya da bu işe dahil olarak PYD ve YPG oradan pekala çıkarılabilir. Münbiç'e Münbiç halkının yerleşmesini sağlamamız gerektiğini anlattık."

RUSLAR BÄ°ZE SÄ°LAHLI GRUPLARIN YANINDA 'SURÄ°YE'DE SÄ°ZE KARÅžI YER ALMAYIZ' DEDÄ°

Putin, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını her düzeyde dile getiriyor. Silahlı terör örgütlerine karşı olduÄŸunu, özellikle de Türkiye'ye karşı böyle bir ÅŸeyi onaylamayacaklarını vurguladı. Rakka dahil DEAÅž'la mücadele konusunda da, beraberce bir çalışma yapılabileceÄŸini düşünüyoruz. Åžu anda Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay baÅŸkanlarının yaptıkları çalışmalar bunun altyapısını oluÅŸturabilir. Bu çerçevede talimatlarımızı kendilerine vereceÄŸiz. DışiÅŸleri bakanlarımız, genelkurmay baÅŸkanlarımız ve istihbarat örgütümüz bu çalışmaları sürdürecek. (Rusların) Bize söyledikleri ÅŸey ÅŸu: 'Biz silahlı terör örgütlerinin yanında size karşı yer almayız' diyorlar. Ayrıca Müslüman Çeçen askerlerinden oluÅŸan iki taburu Suriyelilerin yanında yer almak üzere Suriye'ye gönderdiklerini de anlattılar. 'Suriye halkının Müslüman olmayanlara tavrı farklı olabilir. Onun için Çeçen Müslümanlardan oluÅŸan iki taburu oraya gönderdik' dediler. Bu taburların biri Halep'te. Nitekim Halep'teki tahliye iÅŸleminde onlardan istifade ettiklerini aktardılar. DiÄŸer tabur ise Åžam civarında. ‘Bu taburlar daha ziyade oradaki Sünnilerin korunması için gönderildi' dediler.

 

'PUTİN YPG'YE SICAK DEĞİL'

"Putin, YPG'ye sıcak bakmadığını da söyledi. Hatta Suriye'de öyle ayrı bir devlet kurulmasını kesinlikle tasvip etmediÄŸini de söyledi. Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiÄŸini ifade etti. ‘Sizinle aynı düşüncedeyiz' dedi bana. Åžu anda zaten Münbiç'te bizim aldığımız bazı köyler var. Rejim ve Rusya'nın müşterek aldığı bazı köyler var. Oranın halkı merkeze yavaÅŸ yavaÅŸ yerleÅŸmeye baÅŸladı. Zaten YPG ve PYD'nin büyük kitle olarak girmesi mümkün deÄŸil. Öyle bir sayısı yok. Münbiç büyük yer. Oranın güvenliÄŸi saÄŸlandığı anda Münbiç halkı oraya gelip yerleÅŸecektir. Bizim baÅŸtan itibaren istediÄŸimiz YPG'nin Fırat'ın doÄŸusuna gitmesiydi. Obama YPG ile ilgili sözünü tutmadı. Hatta son dönemlerinde terk ettiler gibi ÅŸeyler söylediler. Ama bütünüyle boÅŸaltmadıkları görüldü. Bu iÅŸ koalisyon güçleriyle yürütülürse Münbiç, DEAÅž'tan ve YPG'den temizlenir düşüncesindeyim."

'YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NÜ DİNAMİTLEYECEKLERDİ'

"Düşünün Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yapıyoruz adamlar onu dinamitlemek için gidiyorlar. Nereden, denizden… Biz bu köprüyü yaptık bitirdik. Osman Gazi öyle, Avrasya öyle, Marmaray öyle, 18 Mart'ın temelini atacağız… Bunlar bizim dünyada marka yatırımlarımız. Ekonomisi battı, bitti denilen bir ülkede cebimizden para harcamadan yaptırıyoruz bunu, bu kadar hızlı yürütüyoruz. Ben, tırmanışta olan evet'lerin bu milletin yüzünü güldüreceÄŸini inanıyorum.

'İPTAL VE ERKEN SEÇİM YOK'

"(Referandumun iptal edileceği söylentilerine ilişkin soruyu yanıtlarken) O tür bir düşünce, aklımızın ne yakınından geçmiştir, ne de uzağından! (Referandumdan evet de hayır da çıksa erken seçim olacak iddialarına ilişkin soru üzerine) Bunlar olmaz değil ama, şu anda böyle bir şey yok. Milletvekili seçimi Kasım 2019'da. Cumhurbaşkanlığı seçimi de kasıma alındı. Süreç şimdi bu.

'GÖRÜŞME 16 NİSAN SONRASI'

"ABD'de, seçimlere 60 gün kala o ülkelerden gelen siyasetçilerle özel görüşmeler yapmama gibi bir teamülleri olduğunu aktardılar. Ondan dolayı da görüşmenin bu halk oylamasından sonraya kalacağı izlenimi edindik. Rakka konusunda genelkurmay başkanları aralarında görüşmeler yaptılar. Münbiç ve Rakka aslında müşterek ele alınması gereken bir süreç. Genelkurmay başkanları irtibat halinde olacaklar."

'ALMANYA'YA GÄ°DEBÄ°LÄ°RÄ°M'

"(Almanya'ya gidip gitmeyeceÄŸine iliÅŸkin soruyu yanıtlarken) Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel en son (DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile görüşmesinde) CumhurbaÅŸkanı buraya gelmek istiyorsa Hannover yakınında 16 bin kiÅŸilik salon var demiÅŸ. Åžu an Almanya bu iÅŸin önünü açtı. Hollanda daha katı davranıyor. Seçimden sonra falan diyorlar. Seviyeyi ne hale getirdiklerini sizler de görüyorsunuz." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.