Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'den ortak açıklama: İlişkilerimizi güçlendiriyoruz

Moskova'ya günü birlik bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le Kremlin'de bir araya geldi. İkili ortak basın toplantısı düzenliyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın günübirlik Moskova ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesiyle başladı.
 
Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı ve Putin tarafından onuruna verilecek yemeğe katılacak Erdoğan, daha sonra anlaşma imza töreninde hazır bulunacak ve Putin'le ortak basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan, son olaral Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakacak.
 
Erdoğan'ın Moskova heyetinde, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan var.
 
Putin ve ErdoÄŸan'ın Kremlin'deki görüşmesi, Türk F16'larının Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesinde sonra iliÅŸkilerin yeniden normalleÅŸmeye baÅŸlaması ardından liderlerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi dördüncü yüz yüze temas. Ä°ki liderin bugün Moskova'da baÅŸkanlık yapacağı Rus—Türk Ãœst Düzey Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi (ÃœDÄ°K) toplantısıysa, uçağın düşürmesinden bu yana ilk kez düzenleniyor.
 
PUTİN'İN AÇIKLAMALARI
 
Sayın Cumhurbaşkanı ile 1 sene içerisinde 4. görüşmeyi yapıyoruz. İkili kilit faaliyetler yeniden başlatıldı. Bakanlıklar arası, parlamentolar, bölgeler arası ilişkiler gelişiyor. Türkiye geleneksel olarak Rusya'nın ticari olarak önde gelen partnerlerinden birisi. Karşılıklı ticaretin ve hizmetlerin artırılmasına yönelik orta vadeli program imzalamış olduk. Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz. 1 milyar dolarlık sermayesi olacak. İlgili anlaşmanın imzalanmasına tanık oldunuz"
 
"Bu sene Gazprom büyük bir güzergahı da kuracak. Türk Akımı'ndan bahsediyoruz. 
 
 
* Geleceğe dönük hedefler, planlar belirledik.
 
* Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Kilit ikili mekanizmaların faaliyetleri yeniden başladı.
 
* Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz.
 
* Kilit ikili mekanizmaların faaliyetleri yeniden başladı
 
"TÃœRK CUMHURBAÅžKANINA TEÅžEKKÃœR EDÄ°YORUM"
 
"Terörle mücadele konusundaki çabalarımızı birleştirme niyetindeyiz. Türkiye Rusya'nın çabaları sayesinde somut, doğrudan ihtilafa katılan taraflar arasında Astana'da siyasi müzakereler başlatılabildi. Türkiye, Rusya ve İran sayesinde ateşkes muhafaza ediliyor. Şiddet büyük ölçüde azaltıldı. İstihbarat teşkilatları ve askerlerin yardımı ile bunu gerçekleştireceğiz. Bir kez daha Türk cumhurbaşkanına içerikli görüşmeler için teşekkür ediyorum."
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI
 
Yeni işbirliği alanları tespit ederek ilişkilerimizi güçlendiriyoruz.
 
"2015'TEKÄ° HADÄ°SE SEBEBÄ°YLE CÄ°DDÄ° ZAMAN KAYBETTÄ°K"
 
"7 yıllık sürede konseyin görevini layıkıyla yerine getirdiğini görüyoruz. Bir önceki konsey toplantısından bu yana geçen sürenin muhasebesini yaptık. Halen gündemimizi meşgul eden hususlar için neler yapabileceğimizi mütala ettik. Maalesef 2015 yılı sonunda bizleri derinden yaralan hadise sebebiyle ciddi zaman kaybettik. Ancak iki ülke dostluğu tüm provokasyonları aşacak durumda olduğunu gördük. İki ülke ilişkilerini normalleştirme yönünde önemli mesafeler kaydettik."
 
"TURÄ°ZMDE REKORA Ä°MZA ATMAK Ä°STÄ°YORUZ"
 
"Normalleşme sürecini sona erdirdiğimize inanıyor, artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz. Karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve bunun ekonomik alana sirayet etmesini bekliyoruz. Ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamaları tamamen kaldırılmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde 100 milyar dolarlık hacme ulaşmamız mümkün olacaktır. Turizm alanında rekora imza atmak istiyoruz. Buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet ediyorum. Gelsinler, Türkiye'nin tarihi, turistik güzelliklerini onlar da görsünler. Milli paralarla ticaretin artırılmasına da önem veriyoruz"
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.