Sosyal Medya

Dünya

İvanov, Arnavut Platformu için liderlere mektup yolladı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ülkesindeki siyasi kriz ve erken genel seçimin ardından kurulan Arnavut Platformu’na ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve konsey üyelerine mektup gönderdi.



Konuya iliÅŸkin CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, AB Konseyi toplantısı öncesinde gönderilen mektupta, Makedonya’daki son duruma iliÅŸkin açıklamaların yer aldığı kaydedildi. Mektubunda, iki yıldan daha uzun süren krizin ardından 11 Aralık 2016’da özgür ve demokratik seçim gerçekleÅŸtiÄŸini anımsatan Ä°vanov, seçimin ardından mecliste temsil hakkı elde eden üç Arnavut siyasi partinin temsilcilerinin Arnavutluk BaÅŸbakanı Edi Rama’nın himayesinde Makedonyalı Arnavutlar için platform kurduklarını ifade etti. Makedonya CumhurbaÅŸkanı Ivanov yabancı bir ülkenin gelen bu platformu kanul edemeyeceÄŸini ifade ederek, “Bu platform, yabancı bir ülkenin kabinesinde ve yabancı baÅŸbakanın arabuluculuÄŸunda onaylanmış seçim sonrası bir belgedir.” söyledi.

“OHRÄ° ÇERÇEVE ANLAÅžMASI Ä°HLAL EDÄ°LÄ°YOR”

Ä°vanov, bu platformun Makedonya’nın egemenliÄŸini ve bağımsızlığını tehlikeye attığını ve bu ÅŸekilde Makedonya’yı boyun eÄŸmeye veya bir baÅŸka ülkeye bağımlılığa götürdüğünü açıklamalarda bulunarak, “Platformun onaylanması, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi anlamına geliyor. Bu da ülkenin üniter devlet yapısını tehlikeye atıyor. Makedonya’daki etnik topluluklar arasındaki iliÅŸkileri düzenleyen Ohri Çerçeve AnlaÅŸması ihlal ediliyor.” Ä°fadeleri kullandı. Platformun onaylanma ÅŸeklinin ve Arnavutluk ile Kosovalı yetkililerin yaptığı açıklamaların komÅŸuluk iliÅŸkilerini olumsuz etkilediÄŸini kaydeden Ä°vanov, bununla Batı Balkanlar’ın istikrarsızlaÅŸtırıldığını ve bu platformun “ÅŸantajcı” bir karaktere sahip olduÄŸunu öne sürdü. Ä°vanov, Tiran’dan gelen platformun uluslararası otoriteler tarafından kınanmamasının bölgede benzer giriÅŸimleri teÅŸvik edeceÄŸini aktararak, mektubun ekinde platformun bir kopyasını ve Arnavutluk ile Kosovalı yetkililerin açıklamalarını da gönderdiÄŸini ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.