Sosyal Medya

Güncel

Çin artık o alanda da dünya birincisi

FT’ye göre Cin’in gayri safi milli hasılası (GSMH), 2011 yılında Avrupa Birliği’nin GSMH’sini market dövizi bölgesinde geçti ama bankacılık sistemi gecen yılın sonuna kadar 1. sırayı alamadı.



Bu gecikme, 2008 krizinin etkilerini hafifletmek için Cin hük?metinin baÅŸlattığı ve su ana kadar suren borç vermedeki aşırı artıştan kaynaklanıyor. Ä°statistikler Cin bankalarının malvarlığının 2016 da 33 trilyon doları bulduÄŸunu gösteriyor. Buna karşılık bankalarının malvarlığı Eurozone’da 31 trilyon, ABD’de 16 trilyon ve Japonya’da 7 trilyon dolar.
 
Çin’in bankacılık sisteminin deÄŸeri ülkenin ekonomik hasılasının 3,1 katından daha fazla, AB’deki bankalarda ise bu 2,8 seviyesinde.
 
GÖLGE BANKACILIĞI
 
Ekonomistler Pekin’in artan borç verme politikasının batık yatırımlara, endüstride aşırı kapasiteye ve tehlikeli borç seviyelerine yol açtığını belirtiyor. GeliÅŸmiÅŸ pazarların tersine Çin’de yerel hükümetler altyapılarını geliÅŸtirmek için yoÄŸun bir biçimde borca dayanıyor.
 
Hong Kong’daki finans kurulusu Sanford C Bernstein’de çalışan Çin bankaları analisti Hou Wei: "Bilançolarda çok sayıda gizlenmiÅŸ ÅŸirket borcu var, bu durum ülke çapındaki resmi çarpıtabiliyor. BaÅŸka marketlerin çoÄŸunda hükümetler sermaye piyasasından doÄŸrudan borç alıyor. Çin’deki bu durum benzersiz" dedi. 
 
Dünyanın en büyük üç bankasının Çinli olmasına rağmen uzmanlar Çin bankalarının gerçek ölçüsünün küçümsendiğini belirtti. Geçen 7 yıl içinde ülke içinde gölge bankacılığı patlama yaşadı.
 
Yetkililer yeraltı bankacılığına karşı harekete geçeceklerini ve dışarıya akan sermaye fazlasını kontrol altına alacaklarını açıkladı. Son zamanlarda otoritelerden gelen sinyaller bakış açısının teşvikten, risk kontrolüne çevrileceğini gösteriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.