Sosyal Medya

Güncel

Sahte öğretmenden inanılmaz ifade

Şanlıurfa'daki 29 öğretmen adayını sahte diplomalarla atanmasına sağladığı iddia edilen şüpheliler yargı önüne çıktı.



Şanlıurfa'daki 29 öğretmen adayının 45 bin ile 60 bin lira arasında değişen para karşılığında hazırlanan sahte diplomalarla branşları dışındaki alanlarda atanmalarını sağladıkları iddia edilen şüpheliler ile öğretmen adaylarının da arasında olduğu 45 sanığın 3 yıldan 354 yıla kadar varan hapis cezası istemiyle yargılanmasına Adana'da başlandı.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki benzer bir davadan tutuklu bulunan "sahte diploma çetesinin" elebaşı olduğu olduğu iddia edilen ve hakkında 354 yıl hapis istenen Ziya Kadiroğlu ve 24 sanık ile avukatları katıldı.

Kadiroğlu, savunmasında, halen benzer suçtan başka bir mahkemede yargılandığını ve tutuklu olduğunu söyledi.

Cezaevinde iddianamenin kendisine tebliÄŸ edilmediÄŸini iddia eden KadiroÄŸlu, "Ne ile suçlandığımı bilmiyorum. Dosyayı inceleyip savunmamı hazırlamak için süre talep ediyorum" dedi. Sanıklardan Eyüp G. ise suçlamayı kabul etmeyerek, "Diplomamın atandığım bölüme yeterli olduÄŸu, yapılan iÅŸlemden devlet görevlilerinin haberi olduÄŸu söylendiÄŸi için bu iÅŸlemi yaptım. Sanık Hasan M, bir kez de Ahmet Åž. Gaziantep'e gelip bizimle görüştü, diplomaları getirdi. Ahmet Åž. ve Halil K'ye birkaç seferde olmak üzere 45 bin lira para verdim. Devlete verdiÄŸim zararı karşılamak istiyorum." diye konuÅŸtu.

3 AY ÇALIŞMIŞ

Mustafa E. de 3 ay öğretmen olarak çalıştığını belirterek, "Fevzi U. ve Ahmet Ş. ile 45 bin lira karşılığı anlaşmıştık. Henüz parayı vermeden olay ortaya çıktığı için kendilerine ödeme yapmadım, aldığım üç aylık maaşı da tamamen devlete iade ettim" dedi.

Ömer G. de aynı iki kişiye 45 bin lira verdiğini ve atanmasının yapıldığını anlattı. Bünyamin O. ise işlemin yasal olduğunu düşündüğünü aktararak, "Fevzi U. belgeyi bana gösterdi. Diplomaydı. Usulsüz olduğunu anlayınca vazgeçmek istedim. Ancak Fevzi memuriyete giden yollarımın kapanacağını söyleyince çekindim, itiraz etmedim. Atamamın yapılmasından sonra 5 ay kadar beden eğitimi öğretmenliği yaptım. Olaylar ortaya çıkmadan kendiliğimden istifa ettim. Fevzi'ye verdiğim 35 bin lirayı geri istedim. Ödeyeceklerini söylediler, ödemediler" ifadesini kullandı.

Sanık Serkan N. de suç işleme kastı ile hareket etmediğini, kendisini Ahmet Ş'nin bu işe ikna ettiğini öne sürerek, "Sahte diplomayı görünce atama yapılamayacağını Ahmet'e söyledim. O da dönüşü olmayan bir yola girdiğimizi, işleme devam edeceğini, ayrıca para ödemem gerektiğini söyledi. Aksi halde alacağını tefecilere, faizcilere devredip onlarla muhattap olmam gerekeceğini söyleyerek beni tehdit etti. Korkarak kendisine 50 bin lira verdim" dedi.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ MEZUNU BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ OLMUŞ

Sanıklardan Ahmet P. de uzun süre atanamadığını ve bir dershanede öğretmen olarak görev yaparken Fevzi U. ile tanıştığını söyledi.

Fevzi U'nun atanamadığını bildiğini aktaran Ahmet P, şöyle devam etti: "Bana yardımcı olacağını söyledi. Fevzi U. tercih işlemlerinin tamamlandığını bildirir sarı bir zarf verdi. Zarfın içinde beden eğitimi öğretmenliği bölümü diploması bulunuyordu. Kendisine Türk Dili Edebiyatı bölümü mezunu olduğumu söyledim. Ancak, 'Bilahare kendi branşıma geçeceğimi bu durumdan milli eğitimin haberdar olduğunu' söyledi. Zarftaki belgelerle milli eğitime başvurdum, herhangi bir sorun çıkartmadılar. Bir ay sonra Fevzi benden para istedi.

Tercih konusunda yardımcı olduÄŸu için para vermek istemedim. Kendisinin yalnız olmadığını, baÅŸka harcamalar yaptığını öne sürdü. Yapılan iÅŸlemler için Ankara'ya gidip geldiklerini, masraf yaptıklarını anlattı. Fevzi'nin bulunduÄŸu ortamda Ahmet Åž'ye 45 bin lira nakit verdim. Ben baÅŸlangıçta diploma sahteciliÄŸi yapılacağını bilmiyordum. Diplomanın sahte olduÄŸunu göreve baÅŸladıktan 4 ay sonra müfettiÅŸten öğrendim."

Tarih öğretmenliği bölümü mezunu olan Cuma Ç. de Ahmet Ş'nin kendisine "Zihinsel engelliler öğretmenliği bölümü ile ortak derslerinin bulunduğunu, usulüne uygun bu bölüme ait diploma temin edebileceğini" söylediğini anlattı.

Başlangıçta kendisine inanmadığını ifade eden Cuma Ç, "Kimlik numaramı ve Milli Eğitim Bakanlığı sistemindeki şifremi istedi. Bakanlık sisteminde yeni diplomanın kaydedildiğini görünce kendisine inandım. Anadolu Üniversitesi Zihinsel Engelliler Bölümüne ait diplomayı bana verdi. Müracaatta bulundum. Atamam yapılıp çalışmaya başladıktan sonra Ahmet Ş'ye 50 bin lira nakit ödeme yaptım."

60 BİN LİRA ÖDEME YAPMIŞ

Yunus Ç. ise sanık Ahmet Ş'yi çocukluğundan beri tanıdığını söyledi. Yıllar sonra Ahmet Ş. ile karşılaştıklarını ifade eden Yunus Ç, şöyle konuştu:
"İşlerimizle ilgili konuşurken atanmamla ilgili yardımcı olabileceğini, siyasi tanıdıkları bulunduğunu söyledi. Sahte diploma ile atama hususunda konuşmamız olmadı. Atama konusunda kendisine inanmadım. Bana 'Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde görünce inanırsın' dedi. Fevzi U'yu da dershaneden tanıyordum. Bana 'Ahmet atamanı yaptırabilir, güvenebilirsin' dedi. Milli Eğitim Bakanlığına müracaat sırasında sahte diplomadan haberim oldu. Ahmet'e müzik öğretmenliğiyle ilgimin bulunmadığını söyledim. Sorun olmadığını, bilahare kendi bölümüme geçeceğimi söyledi. Ahmet Ş. 'Atandıktan sonra beni görürsün' demişti. Çalışmaya başladıktan bir ay sonra Ahmet benden para talep etti. Kendi isteği üzerine 40 bin lirayı bankadan havale ettim, ayrıca 20 bin lira da nakit olarak ödedim."

KAYNAKAA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.