Sosyal Medya

Güncel

Yabancı egemenliğine karşı birleşmek - Fatma Tuncer

Geçtiğimiz günlerde Kolombiya'da, hükümet ile FARC örgütü arasına elli yılı aşkındır devam eden çatışma ateşkes ile son buldu. Hükümet sözcüsü Marcela Duran “karşılıklı ateşkes yapılması ve silahların bırakılması noktasında organize suç örgütlerine karşı mücadelede anlaştık” dedi. FARC komutanı Carlos Lozada ise tvitter üzerinden yaptığı açıklamada yarım asrı aşkındır devam eden çatışmayı karanlık bir geceye benzetti ve “bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak, 23 Haziran’ı savaşın sonu ilan edeceğiz” dedi.



Savaşın barış ve uzlaşıya dönüşmesi zihinlerimize biri kadın biri erkek iki kiÅŸinin dillendirdiÄŸi ÅŸu ifadelerde kazındı. Sen ve ben. Yabancı egemenliÄŸine karşı savaşıp yeni Kolombiya’yı oluÅŸturmak! Düşün bunu…
 
Ãœlkeyi ÅŸiddet sarmalına çeviren bir örgütün tavrını barıştan yana koymasında elbette her iki tarafın da baÅŸarılı bir iletiÅŸim stratejisi ortaya koymalarının büyük etkisi var. Dünyanın en uzun iç savaşı ile tanıdığımız FARC, Kolombiya halkını ve kendi taraftarını barışa ikna edebilmek için halkın saÄŸduyusuna hitap etti ve “Yabancı egemenliÄŸine karşı seninle el ele vermeliyiz…! Dedi. Yani taraflar_ parçalara ayrılmak bizi dış odaklara karşı zayıf düşürecektir dediler ve ben deÄŸil biz olmalıyız_ ekseninde birleÅŸtiler. 
 
Kolombiya’da hükümet ve FARC örgütü arasında gerçekleÅŸen iletiÅŸimde taraflar birbirlerine, “olumlu bir iÅŸte seninle birlikte hareket etmek istiyorum” mesajının verdiler. Ä°lk adım olarak
hükümet yetkilileri FARC lideri ile çocukluk yıllarına dayanan bir arkadaÅŸlığı olan bir iÅŸ adamını aracı olarak gönderip niyetlerini açıkladılar. Yani baÅŸarılı bir iletiÅŸim stratejidisinin aktive edilmesi tarafların uzlaÅŸmasında en etkili yol oldu. 
 
FARC lideri Rodrigo Londono tarihi barış anlaÅŸmasının ardından iç savaÅŸ maÄŸdurlarına döndü ve “savaÅŸ süresince sebep olmuÅŸ olabileceÄŸimiz tüm acılardan dolayı af dilemek istiyorum” dedi.  “Artık savaÅŸ yok” diyen Kolombiya CumhurbaÅŸkanı Juan Manuel Santos ise FARC’ın silah bırakma kararını ÅŸu sözlerle övdü: “Mermileri oylarla, silahları da fikirlerle deÄŸiÅŸtirmek her silahlı grubun alabileceÄŸi en cesur ve akıllıca karardır.”
 
İki karşıt taraf arasında geçen bu diyalog, insanın fıtri dokularında mevcut olan pişmanlık, af dileme ve dayanışma isteğinin bir göstergesidir. Taraflar başarılı bir iletişim yoluyla bu hasletlerin gün yüzüne çıkarılabileceğini gösterdiler. Ve yarım asrı aşkındır şiddet sarmalı içinde yer alan bir örgüt liderinin de fıtratında insani bir öz taşıdığını ve başarılı bir iletişimle bu öze ulaşılabileceğini bütün dünyaya gösterdiler.
 
Taraflar arasında saÄŸlanan barışın bütün dünyada takdirle karşılanması ÅŸiddetin birey ve toplumları eÅŸit miktarda etkilediÄŸinin bir göstergesidir. Nitekim epey zamandır devam eden iç savaÅŸ, Kolombiya’da 220’yi aÅŸkın insanın ölümüne ve onlarca insanın yurtlarından sürülmesine neden olmuÅŸtu. O yüzden söz konusu anlaÅŸma insan olduÄŸunu iddia eden her kiÅŸide aynı duyguyu uyandırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.