Sosyal Medya

Güncel

PYD Rusya, ABD ve rejimin koruması altında

Suriye’de ikinci dünya savaşının ardından en hassas denge oluştu. TSK destekli ÖSO güçlerinin El Bab’ın ardından hedef aldığı Menbiç’te Rusya, ABD ve rejim koalisyonu PYD’ye kalkan oldu. Son hamle ise Türkiye’den geldi. Antalya’da sürpriz bir zirvede Türk, ABD ve Rus Genelkurmay başkanları Menbiç kilidi ve Suriye’yi konuştu.



Suriye’de IŞİD ile mücadele Rakka operasyonu, El Bab’ın ÖSO tarafından alınması Menbiç’te haritalar sıkıştı, bölge ikinci dünya savaşından bu yana hem hassas dönemlerine kapı araladı. TSK destekli ÖSO güçlerinin hedefe aldığı Menbiç’te YPG ağırlıklı SDG güçleri kentin güney cephesini yani ÖSO güçlerinin ilerleme istikametindeki köyleri Rusya ve rejim güçlerine devretti.  Menbiç’in, Cerablus istikametindeki köylere ise ABD güçleri yerleÅŸti. Bu geliÅŸmeler yaÅŸanırken Rakka operasyonunda Pentagon’un ibresi Türkiye’nin sert muhalefetine karşın Suriye Demokratik Güçlerin’ne kaydı. Bölgede son 80 yılın en hareketli günlerini yaÅŸarken son hamle Türkiye’den geldi. “Rusya ile ABD ile bir koordinasyon saÄŸlamadan Menbiç’e bir operasyon yapmanın anlamı yok” sözlerinin üzerinden 12 saat geçmeden Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov, Antalya’da üçlü bir toplantıda bir araya geldi. Toplantının tek gündemi Suriye ve Irak’tı. Böylece, 2011’de baÅŸlayan Suriye’deki krizin başından bu yana üç ülkenin Genelkurmay BaÅŸkanları ilk kez bir araya gelmiÅŸ oldu.
 
Üç ülke arasında, Suriye’de ilk kez 1 Mart günü Suriye’de cephe hattı oluÅŸtu. El Bab’ın ardından Menbiç’e ilerleyen TSK destekli ÖSO güçlerinin önü sürpriz bir hamle ile kesildi. 3 Mart günü Rusya Genelkurmay BaÅŸkanlığı Ana Harekat Daire BaÅŸkanı Sergey Rudskoy, YPG ile anlaÅŸma saÄŸlandığını ve Menbiç’in güneyindeki bölgelerin, Rusya ve Suriye ordusuna devredileceÄŸini söyledi. Bu açıklama bir anda gözleri ABD’ye çevirdi. Zira Menbiç’i ABD’nin yoÄŸun desteÄŸi ile SDG almıştı. Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Jeff Davis “Herkesin IŞİD’e odaklanması için  Menbic’in içine ve batısına belirli bir kuvvet konuÅŸlandırdık” dedi. Davis, kentin ve çevresinin halen ABD’nin desteklediÄŸi YPG öncülüğündeki Menbic Askeri Konseyi’nin kontrolünde olduÄŸunu vurgulayarak “Menbic’in halen kurtarılmadığını savunanlara karşı” ÅŸehirde bir güç gösterisi yaptıklarını söylemekle yetindi.
 
Üç ülkenin Menbiç’te aynı cephe hattında konuÅŸlanması Antalya’daki toplantının da ana konusuydu. Çatışma riski nedeniyle aynı masada bulunan üç Genelkurmay BaÅŸkanı’nın gündeminde Rakka’ya yapılacak olası operasyon da vardı. Rakka operasyonu için ABD’nin yeni baÅŸkanı Trump’ın nasıl bir yol izleyeceÄŸi henüz netleÅŸmedi ancak Pentagon, YPG’nin baÅŸlattığı Rakka’yı kuÅŸatma operasyonuna devam etmekten ve Rakka için de YPG ile devam etmekten yana olduÄŸunu duyurdu. 
 
Ankara terör örgütü olarak kabul ettiÄŸi YPG’ye, iki ülkenin de verdiÄŸi bu desteÄŸe tepkili. Türkiye Rakka operasyonunda yerel Arap güçlerle birlikte IKBY BaÅŸkanı Mesud Barzani’ye baÄŸlı Suriye peÅŸmergesinin kullanılmasından yana. Pentagon için, PeÅŸmerge’nin de operasyonda kullanılması masada. Ancak Ä°ncirlik dışında Türkiye’nin vereceÄŸi destek henüz netleÅŸmedi.
 
Rus Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Åžubat sonunda “Rakka, ABD ile ortak çalışacağımız ilk iÅŸbirliÄŸi alanı olabilir” demiÅŸti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da ÖSO’nun 28 Åžubat’ta El Bâb operasyonunu tamamlamasının ardından “Rusya’yla, Amerika’yla mutabık kalmamız halinde gerek Menbic gerekse Rakka’ya yönelik de atılacak olan adımlar var. Bunları tabii biz yakın bir ülke olarak Rusya’yla görüşmemiz, öbür tarafta stratejik bir müttefik olarak Amerika’yla koalisyon güçleriyle yapacağımız dayanışma, bunların hepsi bu süreç içerisinde önem arz ediyor. Bunları da tabii birliktelik içerisinde yürütmek de bizim önemli bir hedefimiz” ifadelerini kullanmıştı. Antalya’daki sürpriz toplantı iÅŸte bu kritik geliÅŸmelerin ışığında gerçekleÅŸti.
 
SAHADA OLMAYAN KÄ°MSE YOK
 
Suriye’de kritik geliÅŸmelerin yaÅŸandığı ÅŸu günlerde neredeyse bütün dünya da sahada bir ÅŸekilde varlık gösteriyor. Sahadaki aktörler, bulundukları bölgeler ve ittifak iliÅŸikleri ise şöyle;  SDG: Rakka operasyonu ve Fırat’ın kuzeyinde ABD’nin tam desteÄŸini alan örgüte Fransız ve Ä°ngiliz Özel Birlikleri de sahada destek veriyor. Hatta ingiliz birliklerinin Menbiç’te görüntülendiÄŸi iddia edildi ancak bu bilgi resmi makamlarca doÄŸrulanmadı.
 
Örgüt, Fırat’ın batısında ise Menbiç ile Afrin’de Rusya ve rejim ile ittifak halinde.  Türkiye-ÖSO: El Bab ve Fırat Kalkanı harekatında Rusya ile beraber hareket eden Türkiye ve müttefikleri, ABD destekli koalisyondan da destek aldı. Åžu anda ise Cerablus-El bab-Azez hattında üç farklı koaliyson ile farklı cephelerde bulunuyor.  Rejim; En büyük destekçisi Rusya ve Ä°ran. Ä°ran özellikle Halep ve çevresinde etkili.
 
ELBE’DEN 72 YIL SONRA MENBİÇ’TE
 
ABD ve Rusya’nın Menbiç’te aynı cephe hattında buluÅŸması dünya medyasının da gündemindeydi.  Ä°ngiliz Times gazetesi, Amerikan ve Rus birliklerinin Suriye’nin Menbiç kentinin kenar mahallelerinde devriye gezdiklerini yazdı. Gazeteye göre bu geliÅŸme, Ä°kinci Dünya Savaşı’ndan bu yana savaÅŸ alanında süper güçler arasındaki en yakın iÅŸbirliÄŸi. Gazete haberinde iki ülke birliklerinin birbirlerinden sadece yaklaşık 10 kilometre uzakta olduklarını yazarken ayrıca Nisan 1945’te Almanya’da Elbe Nehri kıyısında el sıkışan ABD ve Rus askerlerinin fotoÄŸrafı da yer aldı.
 
Ä°SRAÄ°L DE MASADA
 
Bölgede tansiyon en tepedeyken ilginç bir görüşme trafiÄŸi daha gündemde. NTV’nin haberine göre Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan bir heyet bu ay içinde Suriye gündemiyle Türkiye’ye gelecek. Görüşmelerde Ä°srail’in Ä°ran konusundaki endiÅŸeleriyle Türkiye’nin YPG hassasiyeti masada olacak. Ä°srail’in ise görüşmelerde 3 kırmızı çizgisini vurgulaması bekleniyor. Ä°ran’ın koridor açarak Akdeniz’e ulaÅŸmasının engellenmesi. Suriye’den yayılan silahların Hizbullah gibi grupların eline geçmesinin önlenmesi.
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.