Sosyal Medya

Güncel

Türk doktorlardan bir ilk: Kadavradan çene kemiği üretildi

Tümör nedeniyle çene kemiğini kaybeden ve geçirdiği ameliyatlara rağmen sonuç alamayan 24 yaşındaki Neslihan Karakaşlılar, Türk doktorların 7 yıllık çalışması ile adeta yeniden doğdu. Kadavradan çene kemiği üreten uzmanlar, üretilen kemiği Karakaşlılar’ın çenesine nakletti.



Kadavradan alınan kemik, kök hücrelerle canlandırılarak Neslihan KarakaÅŸlılar’ın çene kemiÄŸine nakledildi. Çalışma çeÅŸitli nedenlerle kemik kaybına uÄŸramış milyonlarca hastaya da umut oldu. 
 
Bursa’da yaÅŸayan ve 2005 yılında geçirdiÄŸi kaba kulak hastalığı sonrasında çene kısmında teÅŸhis edilen tümör sonrasında hayatı kabusa dönen Neslihan KarakaÅŸlılar, defalarca bıçak altına yattı. Önce alt çene kemiÄŸinin 17 cm’lik kısmını kaybetti, ardından leÄŸen kemiÄŸinden alınan parça ile kemik nakli yapıldı ancak enfeksiyon kaptı. Tam umudunu kaybettiÄŸi anda “biyokemik” projesi genç kızın yüzünü güldürdü. 
 
Türk doktorların çalışmaları sonucu hayata yeniden tutunan genç kız, düzenlenen basın toplantısıyla yaÅŸadığı süreci anlattı. 
 
SaÄŸlığına kavuÅŸtuktan sonra geleceÄŸe umutla baktığını belirten KarakaÅŸlılar, “Herkese canı gönülden teÅŸekkür ediyorum” dedi. 
 
"GELECEK İÇİN Ä°LHAM KAYNAÄžI" 
 
Operasyonu gerçekleÅŸtiren ekipten Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, daha önce hayvanlar üzerinde denenen çalışmanın dünyada baÅŸka örneÄŸinin olmadığını söyledi. Özellikle doku mühendisliÄŸinin gelecekte birçok tedaviye alternatif sunacağını aktaran Karaaltın, “Hayatlarını kaybeden insanların organlarını bağışladığını ve bir de dokularını bağışladıklarını düşünün. Doku bankası gibi ihtiyaç halinde istediÄŸinizde bunu tekrar canlandırmak için hastanın kendi kök hücrelerini kullanarak tekrar canlı hale gelen doku elde ediyorsunuz. Bu karaciÄŸer, kalp, göz de olabilir. Bu gelecek için temeller atılmalı, Neslihan da o ilhamın baÅŸlangıcı” diye konuÅŸtu.
 
"7 YIL UÄžRAÅžTIK, 5 YILDA BAÅžARI SAÄžLADIK"
 
Prof. Karaaltın, operasyon hakkında ise ÅŸu bilgileri verdi: “Dünyada bu örnek çene kemiÄŸi açısından ilk. 7 yıl uÄŸraÅŸtık ve 5 yılda da baÅŸarıyı elde ettik. Toplam 12 ameliyat geçirdi Neslihan KarakaÅŸlılar. Åžimdi burada hastalıklı bir kemik vardı. Tedavi etmek için de neredeyse çenenin yarısını aldık. O süre içerisinde de leÄŸen kemiÄŸinden aldık fakat baÅŸarısızlıkla sonuçlandı. Sonra bir fikir ilham kaynağı oldu. Neslihan’ın baÅŸka bir yerinden kemik almadan, kadavradan alınan kemik kök hücreyle canlandırıldı.” 
 
"CANLI KEMÄ°K NAKLÄ° HENÃœZ UYGULANMIYOR"
 
Prof. Dr. Ercüment Ovalı da kemik kayıplarının önemli bir sorun olduÄŸunu, canlı kemik naklinin henüz uygulanmadığını belirterek, “Canlı kemik nakli yapılmıyor ancak biz, doku mühendisliÄŸi ile hastanın sorununa çözüm üretmek istedik. Laboratuvar sürecinde kemiÄŸin üzerinde deÄŸiÅŸik kanallar, yapay damar kanalları açarak hastadan alınan kök hücreleri kemiÄŸin içine yerleÅŸtirerek canlanmasını saÄŸlamak istedik. Elde edilen pıhtı kaynağını kemiÄŸin içine yerleÅŸtirerek ilk insan uygulamasına baÅŸladık” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.