Sosyal Medya

Dünya

Çevre kirliliği yüzünden her yıl 1,7 milyon çocuk ölüyor

Çevre kirliliğinin her yıl 1,7 milyon çocuğun ölümüne yol açtığı bildirildi



Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı iki yeni rapora göre, çevre kirliliÄŸi her yıl 5 yaşın altında 1,7 milyon Ã§ocuÄŸun ölümüne neden oluyor.

Raporlarda dünya genelinde 5 yaÅŸ altı ölümlerin dörtte birinin, açık ve kapalı alan hava kirliliÄŸi, kirli su ve yetersiz temizlik koÅŸulları gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığı belirtildi. 

ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN EN YAYGIN NEDENİ İSHAL, SITMA VE İSHAL

İlk raporda çocuk ölümlerinin en yaygın nedenlerinin ishal, sıtma ve ishal olduğu kaydedildi.

Ä°kinci DSÖ raporunda da her yıl 5 yaşın altındaki çocuklardan 570 bininin, açık ve kapalı alanlardaki hava kirliliÄŸine ve pasif sigara içiciliÄŸine baÄŸlı solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle, 361 bininin yetersiz temizlik koÅŸulları, hijyen ve temiz içme suyuna sınırlı eriÅŸime baÄŸlı ishal dolayısıyla yaÅŸamını yitirdiÄŸi ifade edildi. 

KANSERE YOL AÇAN ELEKTRONİK ATIKLARIN SEVİYESİ 50 MİLYON METRİK TONA ULAŞABİLİR

Rapora göre, doğduktan sonra bir ay içinde ölen 270 bin çocuğun hayatları, temizlik koşullarının iyileştirilmesi, temiz suya erişimin sağlanması ve hava kirliliğinin azaltılmasıyla, sıtmadan kaynaklanan 200 bin ölüm ise sivrisinek kontrolü ve temiz su sağlama gibi yöntemlerle önlenebilirdi.

Raporlarda, akıllı telefon gibi cihazlardan saçılan, çocukların zekasını olumsuz etkileyen, akciğer hasarı ve kanser gibi rahatsızlıklara yol açan elektronik atıkların seviyesinin 2018 yılında 50 milyon metrik tona ulaşacağı tahminine yer verildi.

Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin küçük çocuklarda astıma yol açtığına iÅŸaret eden DSÖ, astıma baÄŸlı semptomlar görülen 5 yaÅŸ altı çocuklardan yüzde 44'ünün, çevresel faktörler nedeniyle bu durumla karşı karşıya olduÄŸunu bildirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.