Sosyal Medya

Güncel

İktidar ve muhalefetten yasağa karşı ortak duruş

Türkiye siyaseti Almanya’nın iki bakana koyduğu yasağa karşı tek ses oldu. İktidar ve muhalefet yasağa karşı ortak duruş sergilerken MHP lideri Bahçeli de “İstesem yarın gelirim ve Almanya’da konuşurum” resti çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek çıktı: Kendisiyle birlikte Avrupa’ya giderim...



Almanya’nın ve ardından Hollanda’nın Türk bakanların miting ve konuÅŸma programlarına yasak koyması Türkiye siyasetini birleÅŸtirdi. AK Parti ile beraber muhalefet partileri de Almanya’ya tepki göstererek yasakçı tavra karşı ortak duruÅŸ sergiledi. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu ‘bu tavrın kabul edilemez’ olduÄŸunu belirtirken MHP lideri Devlet Bahçeli ise Almanya’ya en sert tavrı gösteren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a destek çıktı. “Åžimdi zannediyorlar ki Tayyip ErdoÄŸan Almanya’ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuÅŸturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayaÄŸa kaldırırım” diyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli destek verdi. Habertürk TV’ye konuÅŸan Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın CumhurbaÅŸkanı, 4 milyon Türk’ün yaÅŸadığı Avrupa’yla ilgili olarak ‘Ben istersem gelirim. Kapıdan sokmadığınız zaman da dünyayı ayaÄŸa kaldırırım’ demiÅŸtir. Sayın CumhurbaÅŸkanı eÄŸer Avrupa’ya gitme kararındaysa yalnız deÄŸildir. MHP Genel BaÅŸkanı olarak ben de kendisiyle birlikte Avrupa’ya gelirim. Türk dünyasının önemli bir parçasını oluÅŸturan Avrupa’da yeni bir ‘Türk ruhu’nu ortaya koymak üzere Sayın CumhurbaÅŸkanı ile birlikteyim” ifadelerini kullandı.
 
Bahçeli’nin açıklamalarına BeÅŸtepe’den yanıt gecikmedi. Bahçeli’nin bu sözlerini Twitter’da paylaÅŸan CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın “Devlet Bahçeli açıklamasıyla asil ve millî duruÅŸunu bütün dünyaya bir kez daha göstermiÅŸtir. Tebrik ve teÅŸekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
 
Programına yasak konuyan Adalet Bakanı Bekir BozdaÄŸ, bu kararın siyasi saiklerle alındığını belirterek Alman mevkidaşı ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etmiÅŸti. 
Programına Hollanda tarafından yasak konan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da “Ne derlerse desinler, onlardan korkmayız. Onların demokrasi, insan hakları konusundaki iki yüzlülüğünü de suratlarına vururuz. GideceÄŸiz Avrupa’daki vatandaÅŸlarımızla buluÅŸacağız. Bunu ne PKK haini engelleyebilir ne de vatandaÅŸlarımızla güçlü bağımızdan rahatsız olanlar” diye tepki göstermiÅŸti. BozdaÄŸ ile aynı gün Köln’deki programı iptal edilen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise ne olursa olsun proÄŸramına katılıp konuÅŸma yapacağını söylemiÅŸti. Zeybekçi önceki gece söz verdiÄŸi gibi programa katılarak bir de konuÅŸma yaptı.
 
Almanya’nın yasak kararına ilk tepki gösterenlerden biri de CHP olmuÅŸtu. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu Adalet Bakanı BozdaÄŸ ve Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin konuÅŸmalarının yasaklandığı gün katıldığı bir programda bunun demokrasi ile baÄŸdaÅŸmayacağını vurgulayarak, “Asla ve asla doÄŸru deÄŸildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuÅŸmak ister siz bu konuÅŸmayı ÅŸu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doÄŸru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini açıklayabilmeli. Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir” diye tepki göstermiÅŸti.
 
Almanya’nın yasak kararını verdiÄŸi gün bu ülkede programı olan CHP eski Genel BaÅŸkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal da programını iptal 
etmiÅŸti.
 
YILDIZ’A YASAK ÇAVUÅžOÄžLU’NA BAÅžKA SALON
 
Almanya’da Türk bakanların konuÅŸacağı etkinliklerin iptal edilmesinin ardından ÅŸimdi de eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın konuÅŸma yapacağı salonun sözleÅŸmesi iptal edildi. Frankfurt yakınlarındaki Kelsterbach Kasabası Belediyesine ait salonunda dün akÅŸam yapılması planlanan konferans, salonun kira sözleÅŸmesinin iptal edilmesiyle çıkmaza girdi. Öte yandan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun bu akÅŸam Hamburg kentinde konuÅŸma yapacağı salon yangın alarm sistemi bulunmadığı gerekçesiyle deÄŸiÅŸtirildi. ÇavuÅŸoÄŸlu’nun konuÅŸması için baÅŸka bir salonun ayarlandığı açıklandı.
 
MERKEL: 3 KONUDA ANLAÅžAMIYORUZ
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Almanya’nın yasakçı tavrını Nazi siyasetine benzetmesi Almanya’da geniÅŸ yankı buldu. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yaptığı ‘Nazi’ benzetmesinin mazereti olamayacağını savundu. Reuters’ın haberine göre Merkel ayrıca; basın özgürlüğü, kitlesel tutuklamalar ve gazeteci Deniz Yücel ile ilgili konular üzerine iki ülke arasında önemli görüş ayrılıkları olduÄŸunu belirtti. Merkel’in sözcüzüs Steffen Seibert da açıklama yaparak, “ErdoÄŸan’ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaÅŸtıran tavrını reddediyoruz. Almanya ve Türkiye itidalli davranmalı” ifadesini kullandı. Seibert Nazi benzetmesini reddederek,” Nazi karşılaÅŸtırmaları her zaman saçma ve yersiz. Bu tür karşılaÅŸtırmalar, nazizmin iÅŸlediÄŸi insanlık suçunu önemsiz göstermeye hizmet ediyor” diye konuÅŸtu.  Nazi benzetmesine yönelik Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, “Rezalet, anlaşılması güç ve kabul edilemez” 
sözleriyle yanıt vermişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.