Sosyal Medya

Güncel

Merkel'den Erdoğan'a yanıt: Nazi benzetmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da referandum kampanyalarına izin verilmemesini 'Nazi dönemi uygulamaları' olarak nitelemesine Almanya Başbakanı Angela Merkel'den ilk tepki geldi.



Berlin'de konuşan Merkel, Erdoğan'ın yaptığı Nazi benzetmesinin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını ifade etti ve "Bu tür benzetmeler sadece Nazilerin insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştirmeye yarar" dedi.
Türkiye ve Almanya arasında basın özgürlüğü ile kitlesel tutuklamalar konularında ciddi fikir ayrılıkları olduğunu da söyleyen Merkel, Türkiye'de tutuklu bulunan Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in durumu konusunda da Ankara ve Berlin arasında bir anlaşmazlık yaşandığını ifade etti.
 
SEÄ°BERT: NAZÄ° BENZETMESÄ° ABSÃœRT
 
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Türk bakanların referandum etkinliklerine izin verilmemesi üzerine Almanya için "Ey Almanya, sizin demokrasiyle yakından uzaktan alâkanız yok. Sizin ÅŸu andaki uygulamalarınız geçmiÅŸteki Nazi uygulamalarından farklı deÄŸil" ifadelerini kullanan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın sözleri hakkında konuÅŸtu. Ä°ki tarafı da sakin ve mantıklı olmaya çağıran Seibert, ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
“Demokratik Federal Alman Cumhuriyeti’yle, Nazi zamanının politikaları arasındaki kıyaslamaları kesin bir ÅŸekilde reddediyoruz. Bu tarz kıyaslamalar her zaman absürt ve uygunsuzdur. Çünkü tek bir ÅŸeye hizmet ederler: Ä°nsanlığı karşı suçların önemsizleÅŸtirilmesi.”
 
Seibert, Türkiye’deki çatışmaları ülkelerine taşımamaları ve niyetlerinde açık olmaları hâlinde Türk politikacıların Almanya’da konuÅŸmalarına izin vermeye devam edeceklerini ifade etti.
 
Alman sözcü, AB’nin, Türkiye’ye birliÄŸe girmesi için verdiÄŸi fonları kontrol etmesi gerektiÄŸini de söyledi.
 
Almanya’nın Türk bakanlara toplantı yapmaları için izin vermemesi, iki ülke arasında yeni bir gerilime yol açtı. Bu, son bir yılda yaÅŸanan birçok gerilimden sadece biri.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.