Sosyal Medya

Güncel

Darbeyi erkene aldıran isim belli oldu

15 Temmuz darbe girişimini 03.00'ten erkene aldıran kişinin Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı olarak görev yapan Korgeneral İlhan Talu olduğu ileri sürüldü.



Hürriyet’ten Hasan Hüseyin Benli’nin haberine göre, Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Yücel Kocaman koordinasyonunda, BaÅŸsavcıvekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet savcıları Ä°stiklal Akkaya, Kemal Aksakal’ın hazırladığı iddianamede, şüphelilerle ilgili çarpıcı saptamalar yer aldı.

DARBEYÄ° ERKENE ALDIRDI

Ä°ddianamede ‘15 Temmuz darbe giriÅŸimi öncesinde Genelkurmay BaÅŸkanlığı Personel BaÅŸkanı olarak görev yapan Korgeneral Ä°lhan Talu’nun, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’ın Genelkurmay Karargâhı’na gelip, Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar ve Orgeneral YaÅŸar Güler ile görüştüğünü gördüğü, FETÖ mensubu personelle ilgili tutuklamaların hemen baÅŸlayacağı bilgisini paylaÅŸtığı, bu nedenle gece saat 03.00 olarak planlanan darbe giriÅŸiminin erkene alındığı, şüphelinin darbe giriÅŸiminin geriye çekilmesinde önemli rolü olduÄŸu’ tespiti yapıldı.

O GECE ASKERLERE YOL GÖSTERDİ

Ä°ddianamede Talu’nun 15 Temmuz saat 21.23’te Genelkurmay Karargâhı’nı ele geçirmek için içeri giren darbeci Özel Kuvvet görevlilerinden bir gruba bina içinde yol gösterdiÄŸi anlatıldı.

Darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olduÄŸunun anlaşıldığı saatlerde 16 Temmuz günü saat 18.30’da gözaltına alınmasından yaklaşık bir saat önce Talu’nun, Korgeneral Ä°brahim Yılmaz’ın 2. Ordu Komutanlığı’na atanmasına iliÅŸkin emri MEDAS sistemiyle gönderdiÄŸi de belirtildi. (Yılmaz, kalkışmanın ardından FETÖ baÄŸlantısı nedeniyle TSK’dan ihraç edildi.)

SAVCILARI YÖNLENDİRMEK İSTEDİ

Ä°ddianameye göre ‘Talu’nun gözaltına alındıktan sonra odasında yapılan aramada, soruÅŸturma makamlarını yanlışa düşürmeye sevk edebilecek ifadelerin yazılı olduÄŸu’ bir not bulundu. Talu’nun soruÅŸturmayı yürüten Anayasal Suçlar SoruÅŸturma Bürosu BaÅŸsavcı Vekili Necip Cem İşçimen’e hitaben yazdığı 19 Temmuz tarihli notta, ‘Darbe konseyi tarafından hazırlanan atama listesinde bir üst rütbeye atandırılan veya görevine devam ettirilen görevlilerin halen görevde bulunduÄŸu ve komuta kademesindeki görevlilere talimatlar verebilecekleri düşünüldüğünden, gözaltına alınarak TEM Åžube Müdürlüğü’ne teslimi’ ifadeleri yer aldı.

EMRÄ°NDEKÄ° 20 SUBAYDAN 18'Ä° DARBECÄ°

İddianame eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli için çarpıcı değerlendirmeler de yer aldı.

DiÅŸli’nin görevi süresince emrindeki 20 kurmay subaydan 18’inin darbe giriÅŸimine karıştıkları belirtildi. TBMM’yi bombalayan Mustafa Azimetli ve emri  veren Ahmet Özçetin’in de DiÅŸli’nin emrinde olduÄŸu vurgulandı. Ä°ddianamedeki Genelkurmay BaÅŸkanlığı Tahkikat raporunda, DiÅŸli’nin 15 Temmuz saat 20.51’de Genelkurmay BaÅŸkanı danışmanı Orhan Yıkılkan ile birlikte Hulusi Akar’ın odasına çıktıkları belirtildi. 2 saat 12 dakika sonra DiÅŸli ve darbeci askerlerin Akar’ı götürdükleri belirtildi.

Ä°KÄ°NCÄ° Ä°FADE Ä°DDÄ°ANAMEDE

Ä°ddianamede  DiÅŸli’nin 26 Aralık’ta verdiÄŸi ikinci ifade de yer aldı. 15 Temmuz akÅŸamı  Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar ile görüşmek için karargâha geldiÄŸini belirten DiÅŸli, özetle ÅŸu iddialarda bulundu: “Yarbay Levent Türkkan’ın odasına girdim. Biri enseme silah dayadı, ordudun yönetime el koyduÄŸunu söyledi. Bana ‘Komutanın hayatı sizin elinizde, bizimle hareket edersen yaÅŸarsınız yoksa sonu Rüştü Erdelhun’dan beter olacak, bunları Komutan’a aktarın’ dediler. Kartlara yazdığım notları daha sonra Komutan’a okudum. Tabancayla Yarbay Levent Türkkan, Yüzbaşı Serdar Tekin içeri girdi; ‘Sıkarım, direnmeyin’ dedi. Akar, ‘Sık ulan ÅŸerefsiz’ diye tepki gösterdi. Akıncı’ya geldiÄŸimizde 23.00 sıralarıydı. Bizi bir odaya aldılar. 30-40 dakika sonra Kubilay PaÅŸa ile Akın Öztürk geldi.

EVREN HATIRLATMASI

Hakan Evrim ve Ömer Faruk Harmancık ile görüştüm. Komutan’ın yanına gittik. Komutan, ‘12 Eylül’de halkın orduyu çağırdığını biliyorum, ama Kenan Evren’in cenaze törenini gördüm, gelin bu iÅŸi durduralım’ dedi, televizyonu gösterdi. ‘Åžu halkı görmüyor musunuz’ dedi. Gruptakiler ‘Başımıza geçin,  duyuruyu yapalım, halk çekilir’ dedi. Komutan ‘Polisin askere silah çekmesinin telafisi olmaz, bu faciadır. CumhurbaÅŸkanı’nı, BaÅŸbakan’ı ikna ederim. Bu son ÅŸans, sonra benim bunu yapmamın anlamı kalmayacak’ dedi.m Karargâhı aradım. Emniyet durumunu sordum. ‘Müsait’ dediler. Komutan helikopterde bitkindi.  Bana ‘SaÄŸ ol evlat’ dedi. ‘Komutanım ne olduysa anlatacağız, başından beri birlikteyiz, ben sizin için buradayım’ dedim. 08.30 gibi Köşk’e indik. 15.30’a kadar kriz masasında görev yaptım. BaÅŸta BaÅŸbakanımız olmak üzere hepsi ÅŸahittir. 2 polis gelip ‘Bilginize baÅŸvurmamız lazım’ dediler. Bu sırada ben aÄŸabeyim Åžaban DiÅŸli’ye bütün gece yaÅŸananları özetliyordum.”

'REHÄ°NE OYUNU' Ä°DDÄ°ANAMEDE

Ä°ddianame eski Genelkurmay Harekât Plan Daire BaÅŸkanı Tümgeneral Baki Kavun’a iliÅŸkin ilginç bir tespit de yer aldı.

Ä°ddianameye göre, 15 Temmuz gecesi, darbe giriÅŸiminde aktif rol alan, darbeci askerlerle irtibatlı olduÄŸu saptanan Kavun’un darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olduÄŸu sıralarda saat 03.55’te darbeciler tarafından rehin alındığına iliÅŸkin görüntüler tespit edildi. Ä°ddianamede, Kavun için “Rehin alındığı sırada telefonunun alınıp, elleri ve gözlerinin baÄŸlandığını beyan etmesine raÄŸmen, derdest edildikten sonra da telefonu kullandığının anlaşılması ve diÄŸer komutanların enterne edildiÄŸi saat dilimi de dikkate alındığında inandırıcı bulunmadığı anlaşılmıştır” deÄŸerlendirilmesi yapıldı.

2003'TEN SONRA TEK BİR FETÖ'CÜ ATILMADI

FETÖ’nün TSK’daki yapılanması da detaylı anlatıldı. Ä°ddianamede, “1985’ten FETÖ’cü darbenin olduÄŸu 2016’ya kadar FETÖ üyeliÄŸi iddiasıyla 400 personelin TSK ile iliÅŸiÄŸi kesilmiÅŸtir. TSK, 2003’ten sonra FETÖ olduÄŸunu bildiÄŸi kimsenin iliÅŸiÄŸini kesmemiÅŸtir” denildi.  2013 YAÅž’ında terfi eden generallerin neredeyse tamamının FETÖ mensubu olduÄŸu belirtilen iddianamede şöyle denildi: “2013 YAÅž’ta terfi eden generallerin 1 -2 istisna hariç hepsi darbeye fiilen iÅŸtirak ettikleri için TSK’dan ihraç edilmiÅŸ veya tutuklu durumdadır. 2011 ve 2012’de YAÅž neticesinde de durum aynı ÅŸekildedir. 15 Temmuz öncesi TSK’da görev yapan generallerin büyük bir kısmı darbeye fiilen iÅŸtirak etmiÅŸ veya FETÖ iltisakları tespit edilerek TSK’dan ihraç edilmiÅŸtir. 2014 ve 2015’te albaylıktan TuÄŸg./TuÄŸa.lığa terfi ettirilen personelin yüzde 80’i ihraç edilmiÅŸtir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.