Sosyal Medya

Güncel

Suriyeli pilot sürekli uyutuluyor

Pilot Albay Sufhan Hatay'da yoğun güvenlik önlemleri altında tedavi ediliyor ve sürekli uyutuluyor. Pilotun Suriye’ye iade edilip edilmeyeceği de merak konusu oldu.



Hatay merkezinin 8 kilometre batısında bulunan Yaylacık bölgesine önceki akÅŸam düşen Suriye rejimine ait MÄ°G 21 tipi savaÅŸ uçağının pilotu dün bulundu. Belinde kırıklar olan ve omuriliÄŸi zedelenen Pilot Albay Sufhan Hatay'da yoÄŸun güvenlik önlemleri altında tedavi ediliyor ve sürekli uyutuluyor. Ekipler Suriyeli pilotu Altunözü ilçesinin kırsal kesiminde buldu. Paraşütle indiÄŸi noktaya 500 metre mesafede periÅŸan haldeydi.

Enkazın 40 kilometre uzağında Jandarma ve polis Özel Harekât ekipleri tarafından bitkin halde bulunan, vücudunun omurga ve diÄŸer bazı bölgelerinde kırıklar tespit edilen albay rütbeli pilot Mehmet Sufhan (56) Hatay Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

FIRLATMA KOLTUĞUNU ÇEKEREK ATLADI

Pilotun verdiÄŸi ilk ifade ile enkaz üzerinde yapılan ilk incelemeler uçağın karadan yapılan ateÅŸle vurulduÄŸu yönünde. Paraşütle indiÄŸi yerden 500 metre uzaklıkta bulunan pilotun, ekiplere Lazkiye’den Ä°dlib civarındaki muhalif güçleri vurmak için havalandığını, hedef keÅŸifi yaparken uçağının vurulduÄŸunu, yara alan uçaktan fırlatma koltuÄŸunun kolunu çekerek atladığını söylediÄŸi öğrenildi.

Hastanede tedavi altına alınan pilotun hayati tehlikesinin bulunmadığı ancak vücudundaki kırıkların tedavisi ve sağlığının tam olarak yerine gelmesi için bir süre daha hastanede tutulacağı bildirildi.

YOÄžUN GÃœVENLÄ°K

Pilotun hastanede kaldığı bölümde yoğun güvenlik önlemi alındığı, odanın kapısında polis ve jandarmanın nöbet tuttuğu belirtildi.

UÇAK VURULDU

Enkaz üzerinde çalışan uzman teknik ekibin ilk deÄŸerlendirmesinin de “Uçağın vurulduÄŸu ve sonrasında arızadan dolayı pilotun atladığı” yönünde olduÄŸu öğrenildi.

Ä°ADEYE SÄ°YASÄ° Ä°RADE KARAR VERÄ°R

Pilotun Suriye’ye iade edilip edilmeyeceÄŸi de merak konusu oldu. Güvenlik kaynakları, pilotun baÄŸlı olduÄŸu devletin verdiÄŸi emir doÄŸrultusunda görevini yaparken uçağın vurulması sonucu Türkiye içine zorunlu iniÅŸ yapmasına ve bilinçli bir ihlalin olmamasına dikkat çekti. Aynı kaynaklar, Suriye baÄŸlamında Rusya ile yapılan mutabakatlar dikkate alındığında pilotun Åžam yönetimine iade edilmesinin mümkün olabileceÄŸini ancak ifadesi alındıktan sonra nihai kararı siyasi iradenin vereceÄŸini vurguladı. BaÅŸbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise “Hangi amaçla ve nasıl Türkiye sınırlarına düştüğü, uçağın pilot da dahil hangi görev çerçevesinde buralarda bulunduÄŸu hususları ortaya çıktıktan, netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde verilecek” diye konuÅŸtu.

UZMAN GÖRÜŞÜ: PİLOTSUZ YARIM SAAT UÇABİLİR

Askeri havacılık uzmanı emekli Hava Korgeneral ErdoÄŸan KarakuÅŸ, uçağı düşen pilotun rütbesinin albay olmasının doÄŸal olduÄŸunu söyledi. KarakuÅŸ, “Bizde de dünyada da albay rütbesi harbe hazır haldedir. Bu durum tümgeneral rütbesine kadar böyledir. Tümgeneral rütbesindeki hava harekât komutanı da harbe hazırdır” dedi. KarakuÅŸ uçağın pilotsuz olarak da uçmasının mümkün olduÄŸunu belirtti. KarakuÅŸ, “Flaplar düz bırakılmış ise uçak pilotsuz yarım saat kadar uçabilir ve ciddi mesafe katedebilir. Bu normaldir” açıklamasını da yaptı.

NASIL DÜŞTÜ? 2 İHTİMAL

Jandarma ve polis özel harekât ekipleri 9 saatlik çalışmadan sonra paraşütün bulunduÄŸu yerin 500 metre uzağında da pilotu buldu. Köylüler cep telefonlarıyla pilotun fotoÄŸrafını çekti. Enkazda uluslararası kaza kırım ekibinin inceleme yapacağı belirtildi. Uçağın Ä°dlib’deki muhaliflerin yerden açtığı ateÅŸle ya da yıldırım isabet etmesiyle düştüğü ihtimali üzerinde durulduÄŸu belirtildi.   

HÃœRRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.